Turcii, etnia care şi-a pus amprenta asupra oraşului, comemoraţi la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul este unic şi datorită hrubelor construite pe vremea turcilor. FOTO: ARHIVĂ ADEVĂRUL
Oraşul este unic şi datorită hrubelor construite pe vremea turcilor. FOTO: ARHIVĂ ADEVĂRUL

Oraş cosmopolit în care, din timpuri străvechi, au trăit în armonie 14 etnii, Brăila a marcat, astăzi, ziua eroilor turci căzuţi la datorie pe meleagurile sale în timpul Primului Război Mondial. Turcii au fost o prezenţă unică în Oraşul cu salcâmi, motiv pentru care existenţa lor este, periodic marcată.

Cu acest prilej, la Brăila a sosit o delegaţie a Consulatului Turciei din Constanţa, între care însuşi consulul Füsun ARAMAZ, care a fot întâmpinată la Prefectură de către prefectul Mihaela Marcu şi primarul Aurel Gabriel Simionescu.

"Mă bucur să fiu în Brăila, unde sunt 12 morminte ale eroilor turci căzuţi la datorie pe aceste meleaguri", şi-a început discursul consulul Turciei la Constanţa.

Apoi, în cadru oficial, consulul Turciei a făcut o scurtă trecere în revistă a obiectivelor vizitei sale la Brăila.

Prefectul Mihaela Marcu a ţinut să amintească oaspeţilor legăturile de secole dintre cele două naţionalităţi şi, în special, legăturile istorice dintre turci şi Brăila, fostă raia turcească.

"Urez bun venit delegaţiei Consulatului la Brăila, mă bucur să ne aflăm astăzi aici şi sperăm să păstrăm legătura", a declarat Mihaela Marcu, prefectul judeţului Brăila.

Ba chiar, în contextul în care oraşul Brăila este înfrăţit cu o comunitate din Turcia, primarul Aurel Simionescu a punctat, la rându-i, importanţa bunei colaborări dintre cele două popoare.

"Vom dori să discutăm aplicat cu doamna consul, mai ales că în Brăila sunt şi o serie de oameni de afaceri turci, iar oraşul e înfrăţit cu o localitate din Turcia", a declarat primarul Aurel Gabriel Simionescu.

La Brăila, comunitatea turcă mai numără doar câteva zeci de membri, însă, în contextul unui oraş ce poartă amprenta comunităţii încă de la formare- dovadă stau şi hrubele subterane construite în timpul ocupaţiei turceşti- edilii şefi ai oraşului marchează, în fiecare an, pe 18 martie, prin depuneri de coroane şi ceremonii, momentele istorice de necontestat ale prezenţei turcilor pe meleagurile Brăilei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite