Sculpturile artiştilor participanţi la Simpozionul Internaţional „Nicăpetre” bagă zâzanie între şefii de la municipiu şi de la judeţ
0Vreme de trei săptămâni, la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, Brăila a găzduit Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală „Nicăpetre”. Şapte artişti au trecut de preselecţia organizată de Consiliul Judeţean şi fiecare a realizat o sculptură în piatră pe tematica „Mitul originar al pescarului”. Operele de artă sunt gata, însă acum autorităţile locale se întreabă ce să facă cu ele...
Iniţial, conducerile Consiliului Judeţean şi a Primăriei Brăila vorbeau despre trei locaţii unde să fie amplasate sculpturile, după cum urmează: patru să fie aşezate pe Bulevardul Independenţei, în zona fostului cinematograf, două să ajungă pe spaţiul verde vizavi de Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul", de pe Calea Galaţi şi ultima - la intrare în Parcul Monument.
Ulterior, preşedintele interimar al CJ Brăila, prof. Viorel Mortu, a venit cu ideea ca toate cele şapte statui să fie amplasate de-a lungul bulevardului Independenţei. ~n fapt, acesta spunea că şi-ar dori ca şi operele de artă realizate în următoarele patru ediţii preconizate ale Simpozionului Internaţional „Nicăpetre” să fie dispuse de-a lungul acestei artere principale a municipiului, care să devină astfel un Bulevard al Artelor Vizuale.
Primarul Aurel Simionescu a îmbrăţişat şi nu prea ideea colegului de la CJ. "O astfel de statuie pusă undeva nu mai poate fi mutată decât cu o procedură extrem de complicată, de aceea atunci când o aşezăm trebuie să ne gândim foarte bine. Cele şapte statui nu au aceeaşi dimensiune. Nu au acelaşi mod de a putea fi privite. Unele pot fi privite din orice unghi, pentru că au o formă ovală, rotundă, altele pot fi privite numai dintr-o anumită poziţie. Nu putem avea o abordare din aceasta: le punem de colo până colo şi am rezolvat problema. (...) Cu certitudine vom discuta despre Bulevardul Independenţei ca atare, dar poziţia în care este pusă fiecare dintre aceste statui şi dimensiunea soclului respectiv, pe care să se pună statuia, poziţia ei în axul central sau într-un lateral va depinde de specificul fiecăreia şi de ceea ce vor spune oamenii avizaţi în domeniu”, a declarat edilul-şef. Acesta spune că urmează să se ia o decizie, în funcţie şi de părerile exprimate de arhitecţii şefi, de la municipiu şi de la judeţ.
Deocamdată, până să se ia o decizie în privinţa lor, statuile aşteaptă cuminţi, în curtea fostului liceu de chimie, actualul Colegiu Tehnic „Neniţescu”. Surse din cadrul Consiliului Judeţean susţin că, deşi au trecut trei săptămâni de la finalizarea simpozionului, acestea nici măcar nu au fost evaluate de un expert, pentru a putea fi preluate în patrimoniul judeţului.
Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală "Nicăpetre" a fost demarat pe 24 august şi s-a încheiat pe 12 septembrie. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Brăilei "Carol I". Cei şapte sculptori care au realizat lucrările sunt: Dinu Câmpeanu, Ana Maria Negară, Eugen Petri, Carmen Tepşan (din România), Krasimir Toshev Mitov (Bulgaria), Andrey Mitevski (Macedonia) şi Serhii Sbitniev (Ucraina).
Citiţi şi
- Brăila Dunărea şi mitul pescarului, tema centrală a unui amplu simpozion internaţional de sculptură organizat la Brăila