"Punte pentru responsabilitate socială", la Penitenciarul Tichileşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele încarcerate au participat la acest proiect. FOTO: ARHIVĂ ADEVĂRUL
Persoanele încarcerate au participat la acest proiect. FOTO: ARHIVĂ ADEVĂRUL

Astazi 14 iunie 2013 la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti s-a desfăşurat festivitatea de finalizare a  proiectului educaţional „ Punte pentru responsabilitate socială ”. Activitatea s-a derulat în sala de festivitaţi a penitenciarului, la ea participând numeroase persoane private de libertate, conducerea penitenciarului, cadre dictatice, personalul educativ al penitenciarului, invitaţi.

Reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate reprezintă un proces care îşi are începuturile în faza execuţional – penală. Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităţii locale în derularea acestui tip de activitate, în dubla ei calitate: de partener al serviciului penitenciar şi de beneficiar a întregului proces de reinserţie socială.

Apreciind ca prioritară colaborarea cu instituţiile publice, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este preocupată de atragerea, fidelizarea şi dezvoltarea parteneriatelor existente, promovarea proiectelor comune, precum şi responsabilizarea colaboratorilor prin programe şi agende de lucru bine definite, în beneficiul unui demers de reintegrare socială concret.

"Din perspectiva intervenţiei educative, psihologice şi sociale, se evidenţiază ca persoanele private de libertate cele mai vulnerabile sunt  minorii. Intervenţia recuperativă destinată acestora reprezintă o prioritate şi necesită activităţi şi metode de lucru specifice, integrate într-un demers recuperativ adaptat particularităţilor psihosomatice şi nevoilor de dezvoltare individuală. Activitatea de recuperare socială şi morală a minorilor  din sistemul penitenciar se circumscrie, cu prioritate, următoarelor: asigurarea unui climat cu potenţial educativ în locurile de deţinere, conferirea de utilitate timpului petrecut în detenţie, reducerea vulnerabilităţii psihologice şi sociale a celor custodiaţi, precum şi implicarea acestora în activităţi destinate creşterii şanselor de reintegrare socială", a declarat Ionel Dincă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Tichileşti.

Scopul proiectului îl constituie crearea cadrului general şi a mecanismelor de interacţiune cu comunitatea, care să răspundă eficient nevoilor minorilor custodiaţi în sensul formării/dezvoltării abilităţilor specifice unui mod de viaţă responsabil, în vederea sporirii şanselor de reintegrare socială a acestora.

S-a dorit îndeplinirea următoarelor obiective:

-        Promovarea în rândul minorilor privaţi de libertate a unor modele de comportament dezirabil social;

-        Dobândirea de abilităţi numerice şi a deprinderilor elementare de  scris-citit;

-        Îmbunătăţirea imaginii de sine şi creşterea încrederii în propria persoană a minorilor privaţi de libertate;

-        Asimilarea valorilor şi formarea de atitudini pozitive, prin implicarea minorilor privaţi de libertate în activităţi;

-        Promovarea unei atitudini proactive faţă de activitatea de voluntariat;

-        Formarea si promovarea unei atitudini pozitive fata de mediul inconjurator.

-        Informarea comunităţii cu privire la activităţile şi programele de educaţie, de asistenţă psihologică şi socială desfăşurate în aşezămintele de detenţie, în vederea facilitării reintegrării sociale a minorilor privaţi de libertate;

-        Fidelizarea relaţiilor de colaborare cu partenerii externi de la nivelul comunităţii, care pot sprijini procesul de reinserţie socială a minorilor custodiaţi;

-        Crearea unui cadru de suport comunitar pentru facilitarea reinserţiei sociale, menit să confere consistenţă şi eficienţă acţiunilor interinstituţionale;

-        Desfăşurarea unor campanii de informare şi prevenire a delincvenţei juvenile, la nivelul instituţiilor de învăţământ din comunitate;

-        Mediatizarea şi promovarea activităţilor realizate cu sprijinul partenerilor sociali;

-        Îmbunătăţirea imaginii sistemului penitenciar şi a percepţiei opiniei publice cu privire la rolul şi misiunea lucrătorului de penitenciar în societate.

"Pentru indeplinirea acestor obiective au fost incheiate un număr de şapte protocoale de colaborare atât cu licee din Braila: Liceul Pedagogic, Liceul C-tin Brâncoveanu, Liceul Economic, Liceul Edmond Nicolau, cât şi cu fundaţii neguvernamentale cum ar fi: Berean Prison, Serviciul Umanitar de Penitenciare, Stânca Veacurilor", a declarat Ionel Dincă, purtător de cuvânt al Penitenciarului Tichileşti.

În cadrul proiectului au fost realizate o serie de activitati care au fost grupate astfel:

1.Alfabetizare/instruire şcolară care a reprezentat axa principală în jurul căreia s-au desfăşurat activităţile proiectului, având în vedere că această componentă educativă contribuie în manieră determinantă la facilitarea reinserţiei sociale postcondamnatorii. Astfel a fost derulat programul  Alfaz la care a participat un număr de 17 minori, iar în procesul de învăţământ au fost înscrişi 44 de minori la clasele I-IX.

2.Tutoring pentru cazurile aparte, care reclamă atenţie specială de tipul: deficit de atenţie, deficit cognitiv, minori provenind din familii dezorganizate, case de copii, centre de plasament. Au fost consiliati toţi minorii internaţi în unitatea noastră, iar în sprijinul lor a venit şi  “Serviciul Umanitar de Penitenciare” cu programul,,Adopta si educa un tanar” la care au participat toţi minorii din unitate.

3. Promovarea în rândul minorilor a unor modele de comportament dezirabil. Această categorie de persoane participă la programul susţinut de Fundatia Berean Prison Ministeries “ Educaţia civică în spirit creştin”. Din rândul lor au fost trei persoane care au obţinut premii la concursurile extraşcolare pe teme literare.

4. Activităţi caritabile/ de voluntariat – in cadrul activităţii “Copilarie in mişcare” s-au confectionat  felicitări, şi jucării , apoi ele au fost oferite  copiilor din comunitate cu ocazia zilei copilului. Patru minori au participat la activitatea “ Nepoţi pentru bunici” unde au fost vândute obiecte confecţionate de aceştia , iar banii au fost donaţi unui Cămin de Bătrâni din Brăila.

5. Activităţi artistice – Deţinuţii au fost protagonişti în spectacole cu ocazia Zilei Armatei, Unirii Principatelor Române. Cu prilejul zilei de 1 şi 8 Martie un număr de patru minori au participat alături de alţi tinerii din unitate la un spectacol oferit măicuţelor de la Mânăstirea din Lacu Sărat, ei au oferit mărţişoare şi felicitări confecţionate în cadrul atelierelor de terapie ocupaţionala din penitenciar. 

6. Activităţi în comunitate - Au fost organizate mai multe ieşiri în comunitate la Biserica Sf. Pantelimon din satul Lacu Sarat si la mânăstirea cu acelaşi nume din staţiunea Lacu Sărat, fiind vizitata şi  staţiunea. Tot în comunitate au fost desfăşurate activităţi moral religioase la Biserica Sf. Arhangheli din comuna Tichilesti. Cu alte prilejuri au fost vizitate faleza Dunarii, centrul istoric  şi  muzeului de istorie din oraşul Brăila.

7. Activităţi de informare şi prevenire a delincvenţei juvenile - Conform protocoalelor încheiate cu unităţi şcolare au fost susţinute o serie de activităţi cum ar fi : “Toleranţa versus intoleranţă” - dedicata Zilei Internaţionale a Toleranţei, ,,Violenţa, arma celor slabi”, ,,Intre libertate şi libertinism”, ,,Violenţa, cauză a delicvenţei juvenile”.

Astazi la încheierea proiectului a avut loc un dialog între generaţii, prin prezenţa a două personalităţi brăilene, scriitoarea Anthonia Amatti, care a vorbit tinerilor despre opera dânsei şi actorul  Ioan Valeriu Nicolau , care au susţinut un moment artistic dedicat zilei de 15 iunie, data când este celebrată amintirea poetului Mihai Eminescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite