Poliţiştii pot emite ordine de protecţie provizorii. Pe ce perioadă poate fi evacuat agresorul din casă fără somaţie
0În baza unui ordin comun emis de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, poliţiştii îl pot evacua din locuinţă pe agresor, chiar dacă este proprietarul acesteia, îl pot obliga să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă şi membrii familiei şi să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
Pe 28.12.2018 a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr. 146/2.578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.
Prin intermediul său se stabilesc:
a) procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice;
b) metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului;
c) procedura de emitere a ordinului de protecţie provizoriu;
d) procedura de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu.
Intervenţiile poliţiştilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte personae, şi din oficiu.
”În cel de-al doilea caz, în care sesizarea a fost formulată în scris sau oral, poliţistul care preia sesizarea va gestiona intervenţia şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârşirea unei infracţiuni”, precizează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Ce categorii de poliţişti pot aplica ordinul
Prevederile prezentului ordin se aplică de către poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică şi de către poliţiştii care sunt sesizaţi direct sau se sesizează din oficiu, indiferent de structura din care fac parte.
Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii desfăşoară, după caz, următoarele activităţi:
a) iau măsuri pentru separarea victimei de agresor şi realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate;
b) observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale;
c) informează atât victima, cât şi agresorul cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt, prin ordinul de protecţie provizoriu;
d) sesizează structurile specializate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, cu ocazia verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competenţa acestora;
e) pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică, aflarea adevărului şi soluţionarea justă a sesizării, poliţiştii au dreptul să obţină probe prin diferite mijloace.
În ce situaţii se emite ordinul de protecţie
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Când intră în vigoare ordinul de protecţie
În situaţia în care a fost dispusă măsura obligării agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate, şi agresorul este prezent la faţa locului alături de victimă, poliţistul procedează la conducerea acestuia la distanţa minimă prevăzută în ordinul de protecţie provizoriu.
Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an.
Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen
Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.