Peste 100 de tineri şi minori din Brăila au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice
0Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au efectuat verificări la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean şi la camerele de gardă ale spitalelor, identificând cel puţin 105 tineri şi minori care au solicitat îngrijiri medicale datorită intoxicării cu substanţe psihoactive, numai în perioada 2011-2012.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila i-a trimis în judecată, zilele acestea, pe cinci brăileni, dintre care trei administratori de întreprinderi individuale (I.I.) implicaţi în traficul cu droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice), în formă continuată.
Capul reţelei, George Andrei, dirija afacerea cu produse interzise din umbră şi se ocupa cu aprovizionarea, depozitarea şi vânzarea drogurilor şi a produselor psihoactive.
Valentin Daniel Cotigă şi Bogdan Năstase se ocupau cu aprovizionarea magazinelor şi colectau banii, Silviu Vasile Ochiroşii administra magazinul din satul Vărsătura, iar Cătălin Florea, Ionuţ Zidaru şi Alexandru Sorin Chiriţă erau vânzători la două magazine în care se vindeau pe ascuns etnobotanicele.
Năstase şi Zidaru au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au colaborat cu DIICOT, astfel că au scăpat de răspundere penală. Ceilalţi cinci indivizi implicaţi au fost trimişi în judecată.
Anchetatorii au probat faptul că etnobotanicele erau aduse de la Bucureşti printr-o firmâ de curierat rapid.
Cercetările au început în februarie 2012, existând indicii că traficanţii vindeau etnobotanice în trei magazine din Brăila şi satul Vărsătura, magazine care, oficial, vindeau flori, seminţe, animale de companie şi produse specifice sex-shopurilor, iar în realitate se ocupau cu traficul de droguri.
Etnobotanicele aveau în compoziţie substanţe incluse în categoria drogurilor de mare risc şi erau vândute drept afrodisiace sau produse pentru curăţat.
Întrucât existau informaţii că la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă tineri care acuză intoxicaţii cu produse psihoactive, iar efectele acestor substanţe sunt similare cu ale drogurilor (în unele cazuri chiar mai severe), DIICOT a solicitat relaţii privind persoanele care s-au prezentat la UPU (Spitalul Judeţean de Urgenţă) în urma consumului de etnobotanice.
A rezultat că, numai în perioada 2011 - 2012, au fost nu mai puţin de 105 tineri cărora li s-a acordat asistenţă medicală pentru intoxicaţie cu etnobotanice.şi care au necesitat uneori internare medicală.
Pacienţii au declarat că, după ce au ingerat etnobotanice, s-au confruntat cu stări de anxietate, halucinaţii, probleme cardiace sau ale organelor interne, pierderi temporare de memorie, agitaţie psihomotorie, insomnie, dependenţă psihică, stări de vomă, leşin, moleşeală şi ameţeală.
Citiţi şi
VIDEO Traficanţii de etnobotanice şi cannabis din Alba şi Cluj rămân în arest preventiv