O eroziune de mal pe râul Siret pune în pericol, de ani de zile, un sat din judeţul Brăila, fără ca autorităţile să ia măsuri. Se vorbeşte despre o soluţie temporară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eroziunea de mal a ajuns la baza digului   FOTO adevarul.ro
Eroziunea de mal a ajuns la baza digului   FOTO adevarul.ro

Apele Siretului au dislocat bucăţi din mal până când au ajuns foarte aproape de baza digului care apără satul Corbu Vechi. Zilele trecute, când s-a anunţat cod portocaliu de inundaţii pe Siret, sătenii au stat cu inima la gură, iar autorităţile s-au grăbit să facă o consolidare provizorie de mal. Norocul a făcut ca previziunile hidrologilor să nu se adeverească, viitura anunţată ocolind judeţul Brăila.

Dacă s-ar fi produs, totuşi, o creştere masivă de debit, satul ar fi putut fi ras de pe faţa pământului. Eroziunea respectivă înaintează de circa zece ani, perioadă în care Ministerul Mediului şi Administraţia Naţională Apele Române le tot promit celor din Corbu Vechi că o să se facă o consolidare de mal definitivă.

Sătui de promisiunile autorităţilor, sătenii au început să reacţioneze tot mai des în ultima perioadă. Aceştia înaintează petiţii oficiale, dar folosesc şi tehnologiile moderne de comunicare, postând periodic fotografii relevante pe reţele de socializare şi sesizând presa despre situaţia din teren.

"Stăm noaptea să păzim digul, ca să nu ne trezim cu apa peste noi. Se rupe malul într-un ritm alarmant. Într-o singură zi, s-a rupt cam jumătate de metru de mal. Dacă se continuă aşa, ajunge eroziunea sub dig şi se prăbuşeşte digul, iar satul rămâne fără apărare în calea apelor", spune Adrian Stan, unul dintre localnicii care se zbat pentru rezolvarea problemei.

Odată ce problema a ajuns în atenţia mass media, autorităţile au început să acorde mai multă importanţă subiectului. Anul trecut s-a ajuns până în stadiul realizării unui proiect tehnic, prin care s-a stabilit o soluţie de lucru. Soluţia respectivă este, însă, foarte scumpă.

Proiectul respectiv a fost întocmit de firma "Aqua Con Proiect" Sibiu - care a încasat 26.000 lei pentru respectiva lucrare - şi prevede întărirea malului cu piatră adusă din Munţii Măcinului.

corbuvbr1

Se preconizează o soluţie tehnică pentru rezolvarea doar temporară a problemei  FOTO adevarul.ro

Lucrarea concepută de firma sibiană "Aqua Con Proiect", adică acea consolidare cu piatră de carieră care să devieze curenţii de apă spre celălalt mal al râului, ar costa, din câte se pare, peste 20 milioane de lei, deci circa 4 milioane de euro. Finanţarea ar urma să fie asigurată prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, iar asta necesită timp, dau de înţeles responsabilii din Ministerul Mediului. Cu alte cuvinte, e puţin probabil să se dea drumul la treabă pe parcursul acestui an. În acest context, Direcţia Apele Române Buzău a venit cu altă propunere: o consolidare pe termen mediu, în valoare de circa 95.000 lei.

Aceasta ar consta în folosirea unor saci din geotextil umpluţi cu pământ, fiecare cu un volum de un metru cub, care ar urma să fie plasaţi în zona eroziunii de mal. Aceştia ar avea capacitatea să devieze curentul spre malul celălalt, pe o perioadă limitată, de circa cinci ani, urmând ca, între timp, când se vor găsi fondurile necesare, să se pună în practică proiectul cel mare, cu piatră de carieră, care ar avea un efect pe termen mult mai lung.

Citiţi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite