Municipiul Brăila se extinde peste Dunăre. 700 de hectare din zona inundabilă au intrat în jurisdicţia UAT Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teritoriul municipiului Brăila s-a extins cu 700 ha zonă inundabilă   FOTO Florentin Coman
Teritoriul municipiului Brăila s-a extins cu 700 ha zonă inundabilă   FOTO Florentin Coman

Municipiul Brăila îşi extinde teritoriul administrativ pe malul drept al Dunării, după ce a câştigat un proces cu Primăria comunei Măraşu. Circa 700 de hectare teren inundabil trece, astfel, sub jurisdicţia Primăriei Brăila, iar surse din administraţia locală vorbesc deja despre amenajarea celui mai mare ecoparc din România.

Hotărârea Civilă cu nr. 181 a fost emisă de Secţia Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Brăila în luna martie a anului trecut. Unitatea Administrativ-Teritorială Măraşu a făcut contestaţie, dar acţiunea a fost respinsă de Tribunal în decembrie 2015, hotărârea favorabilă Brăilei rămânând astfel definitivă.

Totuşi, Primăria Măraşu a formulat o cale extraordinară de atac, respectiv contestaţie în anulare şi revizuire, aspecte ce se află încă pe rolul instanţelor. "Nu renunţăm, fiindcă acea suprafaţă de teren a trecut la UAT Măraşu în 1999, când fostul primar al Brăilei, Anton Lungu, a semnat un proces verbal pentru delimitarea administrativ teritorială a celor două UAT-uri. Conform acelui document, ne închideam cu limita de hotar pe mijlocul Dunării şi aşa e normal să rămână în continuare", spune Nicolae Niţescu, primarul comunei Măraşu.

Şansele ca Primăria Măraşu să poată schimba hotărârea definitivă a Tribunalului sunt, totuşi, minime, motiv pentru care specialiştii angajaţi în elaborarea noului Plan Urbanistic General al Brăilei au inserat deja în harta municipiului cele 700 ha, sugerând amenajarea unor nuclee turistice în spaţiul respectiv.

Deşi nu se pot face construcţii definitive în acea zonă inundabilă, experţii atrag atenţia că acolo pot fi amplasate puncte - eventual pontoane plutitoare - unde să poată fi cazaţi temporar turiştii. Astfel, zona în cauză care, pe timpul verii, după ce este inundată de Dunăre, devine la fel de atractivă turistic ca şi Balta Mică a Brăilei, poate reprezenta un mare avantaj pentru municipiu, deoarece se află foarte aproape de zona centrului vechi, fiind accesibilă în doar câteva minute, prin traversarea fluviului cu barca.

terenbr1

În viitorul PUG al Brăilei figurează şi terenul de pe malul drept al Dunării

Cert este că, prin această extindere a teritoriului, Brăila devine primul oraş din România, din punct de vedere geografic, prin care – nu doar pe lângă care – trece Dunărea.

La ora actuală, terenul împădurit natural, de 700 ha, este administrat de Direcţia Silvică Brăila, prin Ocolul Silvic Lacu Sărat. Conducerea Direcţiei Silvice Brăila se arată dispusă să colaboreze cu Primăria pentru amenajarea unor facilităţi turistice.

"Nu avem nimic împotrivă pentru demararea unui proiect benefic Brăilei. Dacă nu e de defrişat pădurea pentru construirea unor obiective de investiţii, sigur că, de comun acord cu Primăria Brăila, vom proceda să ajutăm brăilenii din punctul ăsta de vedere. Dacă e nevoie să se construiască clădiri, trebuie promovată o documentaţie pentru scoaterea terenului din fondul forestier”, precizează Costică Vicol, directorul Direcţiei Silvice Brăila.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite