Monumente istorice din Brăila, vandalizate, furate sau, pur şi simplu, batjocorite de edili care le „restaurează” cu bidineaua şi cu faianţă de baie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentului ridicat de filantropul Nedelcu Chercea i-a fost furată componenta artistică  FOTO Florentin Coman
Monumentului ridicat de filantropul Nedelcu Chercea i-a fost furată componenta artistică  FOTO Florentin Coman

La Brăila, câteva dintre monumentele istorice dedicate eroilor au fost, în ultimii ani, vandalizate, furate, neglijate de autorităţile publice locale, ori mutilate prin intervenţii neautorizate cum ar fi văruirea sau placarea soclurilor cu faianţă.

Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, judeţul Brăila are înscrise în lista monumentelor istorice 21 de monumente dedicate eroilor, din care 8 în municipiul Brăila, iar celelelate în localităţi din judeţ.

Numai unul dintre monumente este dedicat celor căzuţi în Războiul pentru Independenţă din 1877-1878, edificat în anul 1910 la Şuţeşti, 4 sunt dedicate Războiului pentru Independenţă din 1877-1878 şi Primului Război Mondial 1916-1919, respectiv cele de la Jirlău, Perişoru, Surdila Greci şi Tufeşti, iar 16 sunt dedicate numai eroilor din Primul Război Mondial.

Unele monumente istorice au fost utilizate şi pentru eroii căzuţi în cel de-al II-lea Război Mondial, ca de exemplu Cimitirul Eroilor din Brăila şi Cimitirul Eroilor din Racoviţa.

Unele monumente istorice din municipiu se prezintă relativ bine, la această categorie intrând monumentele Erou Sergent Ecaterina Teodoroiu, edificat în 1928, Caporal Erou Constantin Muşat, relizat în 1927 şi Monumentul eroilor turci, ridicat în 1936.

Altele, însă, se află într-o stare deplorabilă. Obeliscul din Str. Deva colţ cu Şoseaua Focşani, realizat în anul 1936, de către filantropul brăilean Nedelcu Chercea, a fost afectat de furtul componentei artistice din vârf, respectiv vulturul din bronz, în toamna anului 2012. Nici până la ora actuală vulturul nu a fost recuperat şi nici autorii identificaţi. 

monument 1

Aşa arăta monumentul lui Chercea, înainte de a i se fura vulturul din bronz  FOTO Florentin Coman

De asemenea, bustul generalului Macri, edificat în anul 1923, a fost furat şi distrus în anul 2005, însă în acest caz autorii au fost identificaţi şi pedepsiţi, doi dintre ei la închisoare de 3 ani cu suspendare, iar al treilea, un recidivist, la 4 ani de închisoare cu executare.

Din nefericire, prejudiciul nu a fost recuperat, iar un monument istoric distrus nu mai poate fi reprodus, deoarece ar reprezenta o copie şi nu originalul, după cum atrage atenţia Ana Hărăpescu, directorul DJC Brăila.. Aceasta a fost de părere că ar trebui, eventual, făcut un alt însemn pe locul bustului furat, în urma unui concurs de proiecte.


"Toate monumentele istorice care nu se află în stare de conservare foarte bună necesită lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare, după caz, operaţiuni care, în conformitate cu prevederile legale, intră în sarcina Consiliului Local Municipal Brăila, în calitate de proprietar al monumeltelor istorice dedicate eroilor", a precizat Ana Hărăpescu.

Monumentele din judeţ, văruite sau placate cu faianţă

Dintre monumentele istorice din judeţ, Obeliscul 1916-1919 de la Chiscani este singurul aflat într-o stare de conservare foarte bună, el fiind restaurat în 2010 pe baza documentaţiei avizate de Ministerul Culturii

Restul monumentelor au fost afectate în decursul timpului de mici intervenţii, neavizate şi neautorizate, cum ar fi văruirea sau placarea soclurilor cu faianţă, ca de exemplu Statuia Eroilor din Ianca sau Monumentul Eroilor de la Perişoru. Monumentele istorice dedicate eroilor de la Silistraru, Mircea Vodă, Racoviţa, Surdila Greci, Şuţeşti, Jirlău, sunt în stare de conservare nesatisfăcătoare, ele având nevoie urgentă de lucrări de restaurare şi punere în valoare.

Monumentele de la Galbenu şi Tufeşti au fost afectate de intervenţii necalificate şi neautorizate în anii 2003, respectiv 2013-2014 şi necesită lucrări de restaurare şi readucere la forma iniţială.

"Cu toate că autorităţile publice au fost înştiinţate cu privire la atribuţiile legale ce le revin în domeniul protejării monumentelor dedicate eroilor, până în prezent, cu unele excepţii, nu au fost luate măsuri adecvate pentru conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a acestor monumente, intervenţiile neavizate şi neautorizate limitându-se la văruire, vopsire şi placarea soclurilor cu materiale inadecvate", punctează Ana Hărăpescu.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite