Moda înşelăciunii prin telefon revine la Brăila. Încă o victimă: o femeie a fost "uşurată" de 500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la "premiile din telefon", mai aless dacă n-aţi participat la niciun concurss. FOTO: N.B.
Atenţie la "premiile din telefon", mai aless dacă n-aţi participat la niciun concurss. FOTO: N.B.

Cu toate eforturile poliţiştilor de a atrage atenţia populaţiei cu privire la înşelăciunea prin telefon, ca metodă de operare folosită de infractori, continuă să apară noi şi noi victime. Nu mai departe de zilele trecute, o femeie a fost ţepuită de 500 de euro.

Pe parcursul lunii decembrie 2012 şi a lunii ianuarie 2013, poliţişti de la structurile de proximitate şi de la compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au diseminat aproximativ 175 de flyere şi 180 de afişe cu caracter informativ- preventiv, cu privire la acest gen de infracţiune.

Activităţile au fost desfăşurate în cadrul Campaniei locale de prevenire a înşelăciunilor „Nu te lăsa înşelat prin telefon!”, poliţiştii stând de vorbă cu cetăţenii şi explicându-le cât de uşor pot deveni victime ale infractorilor, dacă nu sunt atenţi şi, mai ales, bine informaţi. 

Cel mai recent caz de înşelăciune prin telefon este al unei femei de 48 de ani, din Brăila, care a fost sunată de o persoană ce s-a recomandat a fi director la o companie de telefonie mobilă şi care a anunţat-o că a câştigat un premiu de 500 de euro. Ca să poată ridica premiul trebuia să trimită coduri de reîncărcare, în valoare de 35 euro, şi să achite suma de 96 de lei. Femeia a „executat comanda” şi, ulterior, a constatat că a fost înşelată. 

Cine nu şi-ar dori să fie bogat peste noapte? Probabil aceia care cred că, dacă ai bani, ai de toate!

Cine nu visează că o zână bună o să-i preschimbe cu o atingere de baghetă, viaţa nu tocmai roz, într-o poveste de vis sau, cel puţin, într-un trai mai uşor?

Probabil tot aceia care visează cu ochii deschişi, stau cu mâinile în sân şi aşteaptă. Aşteaptă ca providenţa să se îndure. Câteva exemple ale unor persoane care au câştigat vreodată premii consistente, dar agresiv mediatizate, le induc unora gustul pentru câştiguri  neaşteptate.

"Ca să câştigi, TREBUIE să joci! TREBUIE să citeşti şi să cunoşti un regulament şi condiţiile de participare, TREBUIE să te înscrii voluntar, TREBUIE să ştii dinainte ce premiu poţi câştiga, TREBUIE să ştii cine şi în ce perioadă organizează concursul. Şi, cel mai important, TREBUIE să ştii că nu se achită nicio taxă sau impozit înainte de ridicarea vreunui premiu", este avertizarea transmisă e către inspector principal Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Pentru prevenirea înşelăciunilor prin telefon, dacă sunteţi anunţaţi că aţi câştigat un premiu neaşteptat, poliţiştii brăileni revin cu următoarele recomandări:

Manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat vreodată; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului; dacă nu v-aţi înscris la un concurs nu puteţi fi câştigător.

Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează abia ulterior.

Verificaţi din mai multe surse ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau societatea/ instituţia care a organizat presupusul concurs sau deplasându-vă până la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite