FOTO Străinii sunt uimiţi de potenţialul turistic al Brăilei, dar sunt dezamăgiţi de felul cum este administrat acum oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Arosa Silva este prima sub pavilion german care aduce turisti la Brăila, după mulţi ani  FOTO Florentin Coman
Nava Arosa Silva este prima sub pavilion german care aduce turisti la Brăila, după mulţi ani  FOTO Florentin Coman

La Brăila vin foarte rar turişti străini, iar când ajung, totuşi, în oraşul de pe malul Dunării, sunt pe de o parte încântaţi de frumuseţea clădirilor din centrul vechi, iar pe de alta sunt surprinşi neplăcut de aspectul neîngrijit al străzilor şi de faptul că multe dintre aceste imobile sunt lăsate în paragină, deşi ar merita mult mai multă atenţie din partea autorităţilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, nava de croazieră Arosa Silva, sub pavilion german, a acostat la un ponton de lângă Căpitănia Brăila. Zeci de turişti au coborât, grupuri - grupuri, şi au pornit relaxaţi într-un mic tur de vizitare ce a inclus o vizită a Muzeului de Istorie, o vizită a Sălii Mari a Teatrului "Maria Filotti", o plimbare prin Grădina Mare, pauză de cafea în restaurantul "Privighetoarea" şi apoi program de voie până la îmbarcare.

Turiştii au ţinut neapărat să vadă mai mult decât le-au pregătit organizatorii excursiei, aşa că au luat-o la pas pe Str. Mihai Eminescu, intrând prin magazine sau poposind pe la terase. În general, erau oameni de vârsta a treia, pensionari care se bucură de un trai decent după zeci de ani de muncă. Printre aceştia erau, însă, şi familii tinere, cu copii.


La finalul plimbării, când se întorceau pe navă, i-am întrebat pe câţiva cum li s-a părut Brăila. "E un oraş frumos şi am fost plăcut impresionat de clădirile cu arhitectură veche, specifică sfârşitului de secol XIX. Unele dintre acestea au fost renovate recent şi arată foarte bine", ne-a spus Stefan Walz, un tânăr de 39 de ani, care era însoţit de soţie şi copil. Pe cât de plăcut impresionat a fost de clădirile din centrul vechi, pe atât de deranjat a fost de gunoaiele de pe străzi. "Îmi pare rău să spun, dar nu mi-a plăcut faptul că străzile sunt murdare. Găseşti gunoaie peste tot, iar asta nu este în regulă. Într-o ţară din Uniunea Europeană nu ar trebui să se întâmple asta. Oraşul acesta ar fi foarte frumos, dacă ar fi adus la standardele UE", ne-a zis Stefan.

"Brăila a fost un oraş foarte frumos în trecut, dar e trist să vezi cum arată acum. Sunt clădiri renovate, iar lângă ele, în stânga şi în dreapta, vezi nişte ruine urâte. Aveţi foarte multă treabă de făcut", ne-a transmis Hannelore Hobbs, din Hamburg, o femeie de vârsta a treia, care venea agale spre navă, alături de soţul său. Pe lângă aspectele negative, aceasta a observat şi o latură frumoasă a oraşului. "Aici cumpărăturile sunt ieftine, iar oamenii sunt prietenoşti", a zâmbit ea, iar ca să ne demonstreze că s-a convins realmente că la Brăila merită să faci cumpărături, ne-a arătat două sacoşe din plastic. "Mi-am luat nişte haine. Marfă bună, la preţuri mult mai mici decât în Germania", ne-a zis doamna Hobbs.


Pe soţii Desa şi Michael Mosner i-am întâlnit pe Str. Împăratul Traian, în dreptul fostei Secţii "Arta Lemnului" unde pe vremuri se fabrica mobilă pentru export, însă acum nu se mai află decât fundaţiile vechilor ateliere. Cei doi se uitau la terenul năpădit de buruieni şi la groapa din dreptul unei spărturi a gardului. Le-am pus aceeaşi întrebare: "Cum vi s-a părut oraşul nostru?". "Păi, ar fi un oraş frumos"..., a început doamna Mosner, "... dar e dezastru!", a completat-o soţul său, Michael, un domn în vârstă care seamănă izbitor cu celebrul actor Cristopher Plummer. "Vezi multe clădiri frumoase, lângă care se află lucruri urâte, ca aici", a explicat Desa Mosner, arătând spre groapa de pe Str. Împăratul Traian, săpată, cel mai probabil, de căutătorii de fier vechi.

De mult timp, portul Brăila este ocolit de vasele de croazieră. Arosa Silva este prima navă sub pavilion german care aduce turişti la Brăila în acest an. Prima dată a acostat în luna mai, iar zilele trecute a venit pentru a doua oară. Operatorul de turism din Bucureşti care colaborează cu administratorii navei şi care s-a ocupat de programul de vizitare din Brăila spune că, în ciuda aspectului neîngrijit al oraşului, turiştii germani care s-au oprit aici în luna mai au apreciat felul în care au fost primit de localnici, astfel că Brăila a fost inclusă în traseul parcurs de Arosa Silva în România pentru tot restul anului. Nava mai opreşte la Giurgiu, Oteniţa şi Tulcea.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite