FOTO Performanţe capitaliste în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, creată în urmă cu 50 de ani de regimul comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Insula Mare a Brăilei se practică agricultură performantă   FOTO Florentin Coman
În Insula Mare a Brăilei se practică agricultură performantă   FOTO Florentin Coman

„Agricost” SRL, firma care exploatează nu mai puţin de 57.000 hectare de teren arabil în Insula Mare a Brăilei a încercat, miercuri, 10 iunie, să demonstreze că are în administrare nu doar cea mai mare exploataţie agricolă din Europa ci şi una dintre cele mai perfomante de pe continent.

Pentru asta a invitat sute de fermieri din toată ţara la un eveniment intitulat generic "Ziua câmpului la Centrul de Excelenţă în Insula Mare a Brăilei". Acţiunea a fost organizată în colaborare cu "DuPont Crop Protection" şi "DuPont Pioneer", firmele care asigură materialul semincer, îngrăşămintele şi ierbicidele folosite pe terenul din Insulă.

Invitaţii au trecut Dunărea cu bacul apoi au vizitat, pe un traseu prestabilit, o solă cultivată cu porumb, una cu rapiţă, una cu orz, una cu grâu şi una cu soia. La fiecare solă în parte, specialişti ai „Agricost” şi ai „DuPont” au vorbit despre seminţele şi tehnologiile folosite pentru ca plantele să ajungă la stadiul actual. Ce-i drept, felul cum arată culturile respective este impecabil şi mulţi dintre fermierii prezenţi au spus că şi-ar dori ca şi pe terenurile lucrate de ei să se prefigureze recolte la fel de bune.

50 de ani de la îndiguirea Bălţii Brăilei

Ionel Mocanu, cel mai longeviv specialist al firmei „Agricost”, care performează în Insulă încă de pe vremea fostei Întreprinderi Agricole de Stat (IAS) IMB, cel care a prezentat cultura de porumb, a ţinut să precizeze că în acest sezon se împlinesc 50 de ani de când s-a finalizat îndiguirea fostei Bălţi a Brăilei şi a început exploatarea agricolă a terenurilor arabile din Insula Mare a Brăilei.

insula2

Ionel Mocanu, decanul de vârstă al specialiştilor din Insulă  FOTO Florentin Coman

În 2014, "Agricost" a obţinut, de pe cele 57.000 hectare, recolte ce însumează peste 334 mii tone de cereale şi plante tehnice. Însă, după cum au precizat specialiştii care au făcut prezentările în câmp, pentru a face performanţă, firma investeşte masiv în tehnologii de ultimă oră, dar şi în facilităţi de producţie noi.

Ca elemente de noutate, au fost menţionate în timpul vizitei de miercuri un laborator pentru analiza pedologică a solului, care permite dozarea optimă a îngrăşămintelor necesare culturilor şi a fost vizitată o staţie de deshidratat şi balotat lucernă, care poate produce mii de tone de fân de calitate, foarte solicitat la export.

Invitat şi el la manifestare, Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, cel care îi ţine locul, de câteva luni, fostului baron local Gheorghe Bunea Stancu, aflat în prezent în închisoare, după ce a fost găsit vinovat de fapte de corupţie, a mărturisit că nu a mai fost de mult în Insula Mare şi că felul cum arată acum solele agricole l-au surprins într-un mod cât se poate de plăcut.

„Nu mi-am imaginat că aici, la doi paşi de Brăila, se practică o agricultură atât de performantă. Probabil că nici brăilenii, în marea lor majoritate, nu cunosc minunăţiile de aici. Intenţionez să propun organizarea de vizite şcolare, cu autobuze. Să aducem elevii şi să le prezentăm ce înseamnă o agricultură făcută temeinic", a declarat Viorel Mortu.

În sfârşit, se repară şi infrastructura rutieră

Pe fondul revelaţiei trăite în mijlocul celei mai mari exploataţii agricole din Europa, preşedintele interimar al CJ Brăilei a ţinut să anunţe că drumul judeţan care traversează Insula Mare şi care se prezintă într-o stare foarte proastă, de ani de zile, urmează să intre în reabilitare începând chiar de luni, 15 iunie.

"Problema e ca şi rezolvată. Au venit banii de la Guvern, 2 milioane de euro, contractul a fost semnat, pe 15 iunie începe treaba. De la kilometrul 16 la kilometrul 32 se vor pune plăci de beton, fiindcă asfaltul nu ar fi rezistat la aceste utilaje grele care circulă prin Insulă", a declarat preşedintele Mortu.

După ce au vizitat atât culturile de pe câmp cât şi impresionantul parc de utilaje agricole al "Agricost" SRL, invitaţii au fost poftiţi la tradiţionala masă câmpenească pregătită de gazde sub un cort întins pe câteva sute de metri pătraţi.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite