FOTO Parcul Monument din Brăila a ieşit la lumină. După o investiţie de 7,5 milioane de lei, parcul şi-a schimbat complet înfăţişarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul arată mult mai bine, după finalizarea lucrărilor  FOTO Florentin Coman
Parcul arată mult mai bine, după finalizarea lucrărilor  FOTO Florentin Coman

Proiectul de reabilitare şi modernizare a parcului Monument din municipiul Brăila, în valoare de 7,5 milioane de lei, s-a finalizat. Lucrările au început în primăvara anului trecut şi au fost executate de firma „Tancrad” SRL Galaţi.

În cadrul proiectului, a fost ecologizat spaţiul verde, a fost refăcut sistemul de irigaţii, s-a modernizat reţeaua de alimentare cu apă şi s-au reabilitat cele două cişmele publice, s-a modernizat reţeaua de canalizare, s-a reabilitat bazinul fântânii arteziene, a fost reabilitat şi completat gardul de beton de pe aleea ce leagă Stadionul Municipal de Sala Polivalentă, au fost refăcute prin turnare de covor asfaltic aleile carosabile şi pietonale. La capitolul amenajare peisageră, au fost plantaţi 1.981 de arbori, 446 arbuşti şi 13.467 flori perene şi anuale. Au fost amenajate două noi spaţii de joacă şi s-au montat în parc 63 coşuri de gunoi şi 80 de bănci noi.

Primarul Aurel Simionescu a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, pe lângă lucrările incluse în proiectul iniţial, s-au mai făcut şi altele menite să completeze în bine imaginea şi funcţionalitatea parcului. Printre acestea se numără o pistă pentru biciclete, marcarea câtorva alei pentru mersul pe biciclete şi role, un spaţiu destinat pensionarilor. Primarul a precizat că, pentru viitor, se are în vedere reabilitarea stadionului de atletism şi amenajarea unei grădini botanice, pentru ca parcul să îşi recapete complet funcţionalitatea.


"Contractul de finanţare pentru Parcul Monument s-a semnat pe 29 ianuarie 2013, a avut o durată de implementare de 19 luni, din care contractul de lucrări 13 luni. Finalul proiectului va fi în 28 august 2014. De la acest moment până la finalizarea proiectului se vor derula procedurile de recepţie a lucrărilor, de audit şi raportările care se fac de către autoritatea de management. Investiţia eligibilă din cadrul acestui proiect a fost 7.500.000 lei", a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Grosul investiţiei - 6,02 milioane lei - a fost acoperit din fonduri europene nerambursabile, restul banilor provenind de la bugetul naţional - 1,32 milioane lei şi de la bugetul local 150 mii lei.

Primarul Aurel Simionescu şi-a exprimat speranţa că brăilenii vor avea un comportament civilizat, păstrând în bune condiţii ceea ce s-a făcut. "Dorinţa noastră este să şi avem grijă de ceea ce s-a făcut în parc. Avem în continuare bănci care se rup, pomi pe care i-am pus acolo şi care se fură, sunt smulşi cu rădăcină cu tot. Avem flori care sunt smulse din spaţiul în care au fost puse. Coşuri de gunoi din plastic în care se aruncă ţigara aprinsă în ele ca să ardă.

Sunt în continuare lucruri de genul ăsta. Avem coşuri de gunoi puse lângă bancă şi constatăm că sticlele de apă minerală şi cojile de seminţe sunt alături de bancă deşi coşul este acolo. Sunt lucruri pe care va trebui în continuare să lucrăm. Le-am pus şi cişmele pentru că voiau oamenii să aibă de unde să bea o gură de apă, nu neapărat minerală. Sunt şi câteva toalete ecologice puse, dar încă o dată, trebuie să avem grijă de lucrurile astea pentru că dacă o să furăm robinetul sau o să trântim uşa la toaleta ecologică, încet, încet ele se vor deteriora", a declarat primarul.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite