FOTO Misiune de pace a militarilor nemţi în Cimitirul Ostaşilor Germani din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupă de militari nemţi s-a infitrat paşnic în Garnizoana Brăila, molipsindu-i pe soldaţii români cu care a intrat în contact cu multă poftă de muncă. Aşa s-ar putea rezuma ceea ce se întâmplă zilele acestea în tabăra de lucru româno-germană care are misiunea de a îngriji Cimitirul Ostaşilor Germani din Brăila.

Deşi se află la marginea oraşului, într-un loc prea puţin vizibil, Cimitirul Ostaşilor Germani este unul dintre cele mai bine întreţinute locuri de veci din Brăila. Imaginea de acum a acestui sanctuar dedicat soldaţilor morţi în timpul celor două războaie ale secolului trecut diferă enorm de cea din urmă cu zece ani, când multe dintre cruci erau rupte sau lipseau cu totul, iar cele aflate încă în picioare nici nu se puteau vedea din cauza buruienilor crescute cât omul. Gardul de pe latura din spate dispăruse, motiv pentru care locaţia tindea să devină o uriaşă haldă de gunoi, alimentată zilnic de locatarii zonei.

Situaţia s-a schimbat radical, începând din 2005 când, urmare a unui parteneriat încheiat între Guvernul Germaniei şi Guvernul României, o delegaţie de militari germani a venit în Garnizoana Brăila, pentru a îngriji mormintele camarazilor căzuţi pe front. Conform înţelegerii, cât s-au aflat în Garnizoana noastră, nemţii au fost ajutaţi de un detaşament de militari brăileni. Delegaţii similare au venit, timp de două-trei săptămâni, şi în anii 2008, 2009 şi 2010, iar Cimitirul Ostaşilor Germani şi-a schimbat cu totul înfăţişarea. Crucile sunt perfect aliniate, gazonul e îngrijit, monumentul dedicat soldaţilor căzuţi în lupte e reabilitat, gardul din spate e refăcut, gunoaiele au dispărut. Acum, militarii morţi în război se pot odihni în pace. Nu doar germani sunt înhumaţi la Brăila ci şi alte naţionalităţi care făceau parte din Imperiul Austro-Ungar. Austrieci, unguri, chiar şi un evreu se află printre nemţii îngropaţi în cele 1.450 de morminte ale cimitirului.

image

Printre soldaţii germani odihneşte şi un evreu căzut în luptele din Primul Război Mondial FOTO Florentin Coman

După o pauză de patru ani, o nouă delegaţie de militari germani a venit în Garnizoana brăileană, în această primăvară. Nemţii intenţionează să desfiinţeze actualul gard viu care înconjoară cimitirul, apoi să planteze alţi arbuşti ornamentali, care să arate mai bine. Două tabere vor fi organizate, prima în perioada 17-28 martie, iar cea de-a doua între 31 martie şi 11 aprilie. Pentru prima tabără de lucru, au sosit în Garnizoana Brăila 12 militari germani, din Osnabruck, un oraş din landul Saxonia Inferioară. Aceştia muncesc cot la cot cu 12 militari brăileni, pentru a cinsti memoria camarazilor căzuţi în această parte de lume.

Încântaţi de ospitalitate, speriaţi de starea şoselelor

Grupa sosită la Brăila este formată în principal din rezervişti, adică persoane care au făcut armata pe bază de voluntariat, apoi au fost trecute în rezervă cu diverse grade de subofiţeri. Sunt tineri de 20 – 30 de ani, printre care se află şi o femeie, Liza Kreuzmann, ce face parte dintr-o structură sanitară similară SMURD-ului românesc. Un singur militar de carieră, Dieter Bockelman, fost plutonier adjutant şef în cadrul Forţelor Aeriene ale Germaniei, se află în componenţa actualei delegaţii sosite la Brăila. Are 72 de ani şi vine pentru a patra oară la o tabără organizată în România. A mai fost la Iaşi, Vişeul de Sus şi Soveja, localităţi unde se găsesc, de asemenea, cimitire ale militarilor germani. "Vin cu plăcere de fiecare dată în România. Din 2004 până în prezent am cunoscut foarte mulţi militari români cu care am rămas în relaţii foarte bune şi am ţinut corespondenţă pe internet. Consider că îngrijirea mormintelor camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă ne oferă un bun priliej pentru a ne reaminti cât de importantă este păstrarea păcii", ne-a declarat Dieter Bockelman.

Cimitire ale soldaţilor germani se află peste tot în Europa, dar dintre toate ţările cu care Guvernul federal are astfel de parteneriate, România este preferata militarilor care participă la asemenea tabere de lucru. „Le place mult ospitalitatea de aici. În România sunt mult mai bine primiţi decât în Franţa, unde sunt cele mai multe şi mai mari cimitire de genul acesta”, ne-a explicat Cristian Scarlat, reprezentant în România al Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război.

Întrebat care a fost prima sa impresie în România, Martin Hermann ne-a spus că l-a impresionat mult felul cum s-au comportat vameşii, când a trecut graniţa dinspre Ungaria. „Ofiţerii de la graniţă au fost foarte prietenoşi. Când au aflat cu ce misiune am venit aici, ne-au urat bun venit. Auzisem cuvinte de laudă despre ospitalitatea românească, iar acum m-am convins că aşa stau lucrurile”, ne-a spus rezervistul german. Ce nu le-a plăcut nemţilor, a fost starea drumurilor din România. Ei au mărturisit că, de la Arad la Brăila au circulat foarte prost, cea mai proastă şosea părându-li-se cea dintre Buzău şi Brăila.

  Citieşte şi

FOTO Eroii Turciei comemoraţi la Brăila de consulul general Ali Bozcaliskan

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite