FOTO Mii de credincioşi brăileni au participat la hramul bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva”, lăcaş de cult sfinţit în urmă cu doar două zile de ÎPS Casian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi brăileni au mers astăzi la biserica „Sf. Cuvioasă Paraschiva” pentru a se închina la icoana sfintei, aşezată la intrarea în noul lăcaş de cult de pe Str. Mihai Bravu. De altfel, de câteva zile, aici este un adevărat pelerinaj, care a început duminică, 12 octombrie, când foarte mulţi brăileni au participat la slujba de sfinţire a acestei biserici refăcute din temelii, după ce a fost dinamitată de comunişti, acum 50 de ani.

Piatra de temelie a noului lăcaş de cult a fost pusă în 2005, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, acelaşi prelat care, duminică, după 9 ani de lucrăril neîntrerupte, a fâcut târnosirea bisericii, în prezenţa autorităţilor locale şi a credincioşilor din parohie şi din tot municipiul. În aceeaşi zi, biserica "Sf. Cuvioasă Parascheva" a fost trecută şi sub ocrotirea Sfântului Sava de la Buzău. Preoţii Stan Ştefan şi Gheorghe Ştefan au fost cei care s-au străduit să înalţe această biserică, fiind sprijiniţi de donaţiile făcute de creştinii din parohie.

În ziua de sfinţire a bisericii, potrivit tradiţiei creştin-ortodoxe, credincioşii prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar, pentru a se închina, pentru a atinge Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhieresca binecuvântare de la Înaltpreasfinţul Casian al Dunării de Jos. Ierarhul de la Galaţi, ajutat de un sobor de preoţi şi consilieri, a săvârşit Sfânta Liturghie, iar în timpul slujbei religioase mai mulţi copilaşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Sfinţirea noului lăcaş s-a încheiat, după obicei, cu o agapă creştinească, la care credincioşilor le-au fost împărţite peste 1.000 de pachete cu hrană şi daruri duhovniceşti. Marţi, de ziua Sfintei Parascheva, credincioşii au fost aşteptaţi la hramul bisericii de pe strada Mihai Bravu, Sfânta Liturghie fiind oficiată de preoţii slujitori împreună cu un sobor de preoţi de la alte parohii brăilene.


Prima atestare a parohiei "Sf. Cuvioasă Parascheva" datează din anul 1871. Vechiul paraclis, care se află lângă noul lăcaş, a fost sfinţit în anul 1896. La data de 29 septembrie 1935, a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică, paraclisul de la sfârşitul secolului XIX devenind neîncăpător. Datorită greutăţilor financiare, lucrările de construcţie au fost întrerupte de mai multe ori. În anul 1958, deşi se afla într-o fază avansată a lucrărilor, "Sfânta Cuvioasa Parascheva" a fost trecută în planul de sistematizare a oraşului, de către autorităţile comuniste, alături de biserica "Sfântul Spiridon". Astfel, în 1962, biserica a fost înscrisă pe lista imobilelor ce urmau a fi expropriate şi demolate, iar în a treia săpămână din Postul Mare a anului 1964 ea a fost dinamitată.

Acea decizie a autorităţilor comuniste a fost reparată pe 4 decembrie 2005, când ÎPS Casian a pus piatra de temelie a noului căşaş sfânt. Pentru construcţia bisericii, mare parte din donaţii au venit prin Aşezământul Social-Filantropic parohial închinat Cuvioasei Parascheva.

Cititi si

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea a 14 lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Tomisului. Tradiţii în zi de mare sărbătoare

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite