Foşti directori ai Parcului Natural Balta Mică a Brăilei acuzaţi că au băgat adânc mâna în bugetul unui proiect finanţat cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii de jaf la Parcul Natural Balta Mică a Brăilei (PMBmB). Zece suspecţi, printre care foşti directori ai parcului, membrii ai comisiilor de licitaţie sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză că au încredinţat lucrări unor firme care fie nu aveau calificarea şi dotările necesare, respectiv că nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie acuză faptul că ilegalităţile s-au comis în cadrul unui proiect cofinanţat cu bani europeni şi intitulat „Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei”, a cărui valoare a fost estimată la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro.

Potrivit procurorilor, în cadrul acestui proiect aprobat, la data de 06 iulie 2009, inculpaţii Moisei Radu Gheorghe – pe atunci director al PNBmB, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC „Urban Serv” SRL Brăila, reprezentată de inculpatul Constantin Matei, deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa similară anterioară.

Contractul între administraţia parcului natural şi firma „Urban Serv” a fost încheiat în 19 septbembrie 2009, şi prevedea realizarea unor canale de alimentare a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare. Valoarea lucrărilor era estimată la 67.200 euro.

Fostul director Moisei este acuzată că a avizat la plată către „Urban Serv” facturi în valoare de 282.939,73 lei, deşi firma în cauză nu şi-ar fi îndeplinit în totalitate obligaţiile contractuale. Mai mult, directorul ar fi acceptat plata unor lucrări care nu fuseseră prevăzute în proiectul iniţial.

„Au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate sub aspectul îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acţiuni conducând în final, la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a reţelei de lacuri din Parcul Natural Insula Mică a Brăilei”, notează procurorii.

În plus, administraţia PNBmB, prin directorul Moisei Radu Gheorghe, a încheiat suplimentar un contract de prestări servicii cu PFA Duţu Gheorghe pentru asistenţă tehnică, în valoare de 3.000 euro exclusiv TVA. Inculpatul Duţu Gheorghe, în calitate de diriginte de şantier, cu intenţie, a confirmat prin aplicarea vizei de verificare şi conformitate, devizele de lucrări şi situaţiile de lucrări întocmite de firma administrată de inculpatul Constantin Matei, în condiţiile mai sus menţionate.

Pentru „asistenţa tehnică" în cauză au fost emise de către PFA Duţu Gheorghe şi decontate de către Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, un număr de trei facturi în valoare totală de 10.159,858 lei.

Fostul director al PNBmB, Radu Moisei, care activează în prezent în cadrul Ocolului Silvic Lacu Sărat, a evitat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. „Au fost nişte reclamaţii anonime, iar procurorii îşi fac treaba, aşa cum este normal. Nu comentez”, ne-a declarat acesta.

Zeci de mii de lei plătiţi degeaba pentru un gard care nu s-a mai făcut

În cadrul aceluiaşi proiect, la data de 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, reprezentată de această dată de inculpatul Buricea Alexandru Eduard, director la acea vreme, şi SC „Loracom” SRL Brăila, reprezentată de inculpata Băutu Nicoleta, a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire" în vederea încadrării în aspectul rustic al cantonului Paţap. Preţul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 lei, cu TVA inclus.


Foto Florentin Coman

image

Fostul director Buricea este acuzat că a acceptat la plată facturile emise de către inculpata Băutu Nicoleta, deşi cunoştea că documentele contabile prin care SC „Loracom” SRL Brăila a atestat în mod nereal furnizarea materialului lemnos şi manopera aferentă executării lucrării, precum şi că procesul-verbal de recepţie prin care se atesta că lucrarea contractată a fost executată pe o lungime de 300 metri, era fals.

Mai mult, gardul respectiv, pentru care s-a achitat suma de bani menţionată mai sus, nu a fost realizat decât pe o lungime de 54 metri şi de către o altă persoană urmare a dispoziţiei inculpatului Buricea Alexandru Eduard.

Per total, prejudiciul cauzat în cadrul întregului proiect cofinanţat cu bani europeni se ridică la 112.237,57 lei în dauna Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Moisei Radu Gheorghe, Duţu Gheorghe, Sc „Urban Serv” Srl Brăila şi Sc „Loracom” SRL Brăila. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite