Din pasiune pentru limba lui Goethe, patru elevi brăileni au ajuns profesori de ocazie pentru colegii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru elevi de clasele a X-a şi a XI-a, de la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu” din Brăila încearcă să ridice la un nivel superior propria lor pasiune pentru limba şi cultura lui Goethe. Ei organizează cursuri interactive la care vor să atragă cât mai mulţi adolescenţi, dar şi copii de şcoală primară dornici să-şi dezvolte abilităţile de limbă germană.

Indiferent dacă vorbesc deja germana, la nivel mediu sau avansat, sau sunt doar începători, copiii de şcoală primară, dar şi tinerii mai mari sunt ajutaţi de cei patru elevi de la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu” din Brăila să pătrundă tainele acesti limbi considerată printre cele mai dificile.

Corina Preda, Miruna Bercariu, Ştefan Popa şi Andrei Onea sunt membri ai Asociaţiei Jugendverein Brăila (în traducere Asociaţia Tinerilor din Brăila), filială a Asociaţiei Gutenberg Cluj. Ei au iniţiat două proiecte, unul adresat copiilor din clasele primare şi unul pentru cei de gimnaziu şi liceu.

Primul proiect se numeşte “Zukunftkinder” (trad. “copiii viitorului”) şi le este dedicat copiilor din clasele 0-IV. La acestă grupă nu sunt obligatorii cunoştinţe de limba germană deoarece cei mici pot învăţa pe parcursul întâlnirilor. “Ne dorim să îi familiarizăm cu asociaţia noastră, cu limba germană şi cu modul de lucru, pentru că noi facem workshop-uri cu ei. Nu va fi ca la şcoală. Noi facem jocuri, cântece, avem sesiuni de feedback, îi învăţăm să îşi exprime opinia, să înţeleagă faptul că opinia lor contează şi să aibă spiritul de iniţiativă, iar mai târziu să facă proiecte în acest sens. Ideea este că după ce noi vom pleca din oraş la facultate, ei ar putea să continue munca noastră”, spune Corina Preda, unul dintre iniţiatorii proiectelor.

image

Prima întâlnire între membrii Asociaţiei Jugendverein Brăila şi copiii de şcoală primară a avut loc pe 12 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila. În total 43 de copii de la mai multe şcoli din municipiu au participat la atelierul interactiv de promovare a limbii germane. Colegii lor mai mari i-au provocat la tot felul de jocuri, iar copiii au fost încântaţi, astfel că cei patru organizatori se aşteaptă ca, la următoarea întâlnire, să participe mai mulţi cursanţi.

”Deutschcafe” pentru elevii mai mari

Cel de-al doilea proiect se numeşte “Deutschcafe”, tradus “cafenea”, şi are ca scop popularizarea limbii germane în rândul adolescenţilor. “Am încercat să aducem un alt concept de cafenea. La fiecare întâlnire vom avea o altă locaţie şi alte activităţi. Cei care vor să participe nu trebuie să ştie să vorbească limba germană la un nivel foarte înalt, dar important este să le placă această limbă şi să se implice în proiect. În Brăila, pentru că nu ai unde să vorbeşti germană, noi le dăm ocazia să folosească această limbă. Poate sunt mulţi tineri pasionaţi de germană, iar până acum nu am avut posibilitatea să ne ştim între noi. Prin proiectul nostru încercăm să formăm o mică comunitate şi vom organiza mai multe proiecte pe viitor, poate împreună”, a adăugat Corina.

Pe 20 noiembrie, într-o zi de duminică, Casa “Petre Ştefănescu Goangă” a găzduit, începând cu ora 17.30, întâlnirea la care au participat 30 de tineri. Fiind vorba despre prima adunare de acest gen, activităţile s-au axat mai mult pe prezentarea proiectului şi a asociaţiei care l-a iniţiat. Au fost de faţă şi câţiva profesori şi părinţi. Nu a lipsit nici profesoara de limba germană a celor patru tineri, Carmen Pârlog, care i-a ajutat, îndrumat şi încurajat în demersul lor. Emoţiile inerente începutului s-au risipit repede, iar atmosfera specific germană a fost întregită de bufetul pe care au reuşit să îl pregătească, din sposorizări, cei patru entuziaşti. Astfel, participanţii au putut să servească ştrudel de mere şi covrigei nemţeşti, iar jocurile interactive au mers parcă mai “unse”, seriozitatea germană îmbinându-se de minune cu spiritul latin al participanţilor.

image

Unul dintre jocurile puse în practică s-a desfăşurat în felul următor: toţi tinerii s-au aşezat în cerc, stând pe scaune. Unul dintre participanţi stătea în picioare, în mijlocul cercului, şi trebuia să vorbească despre un sport care îi place. Dacă era tenisul, respectivul explica de ce preferă acest sport, apoi întreba cui îi mai place tenisul. Cei care răspundeau afirmativ trebuia să se ridice în picioare. Apoi fiecare, inclusiv cei care vorbise până atunci, trebuia să se aşeze pe un alt scaun. Inevitabil, un alt tânăr rămânea în picioare în centrul cercului şi trebuia să vorbească despre un alt sport sau hobby al său, întrebând la final cine îi împărtăşeşte pasiunea, jocul “prinderii” unui scaun liber reluându-se.

“Prin astfel de jocuri facem în aşa fel încât întâlnirile noastre să fie distractive dar şi să stimuleze comunicarea în limba germană. Practic, toţi cei prezenţi sunt stimulaţi astfel să exerseze exprimarea în această limbă”, ne-a explicat Corina Preda.

Zonele unde se vorbeşte germana sunt mai civilizate“

Întrebaţi cum le-a venit ideea organizării acestor întâlniri, cei patru iniţiatori ne-au mărturisit că s-au inspirat de la asociaţia-mamă, Gutenberg Cluj, doar că acolo nu s-a încercat până acum interacţiunea cu copii de şcoală primară. „Noi avem şi aceste cursuri cu cei mici, pe care îi iniţiem în tainele limbii germane, stimulându-i prin jocuri să se apropie de această limbă“, face diferenţa Corina. Pe termen lung, tinerii spun că proiecte de acest gen nu pot decât să facă bine oraşului în care trăiesc. „Se poate observa că zonele din România unde limba germană e mai mult răspândită, şi mă refer la Ardeal şi la Banat, sunt mai civilizate decât alte zone, unde această limbă e mai puţin vorbită. La Brăila nu prea mai sunt vorbitori nativi de limba germană, iar dacă noi vom reuşi să-i apropiem pe cât mai mulţi tineri de limba şi cultura germană, atunci nu putem decât să ne bucurăm“, spune Corina Preda.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite