Cum scăpăm de ticul de a roade unghii. Efectele nefaste, explicate de medici: „Dacă ai herpes la buze, infecţia se poate duce şi la degete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Onicofagia este un tic nervos care pune stăpânire pe om fără ca acesta să îşi dea seama FOTO arhivă
Onicofagia este un tic nervos care pune stăpânire pe om fără ca acesta să îşi dea seama FOTO arhivă

Studii recente arată faptul că peste 50% din copii şi peste 23% dintre adulţi au obiceiul de a-şi roade unghiile atunci când au emoţii, sunt stresaţi sau pur şi simplu privesc la televizor. Obiceiul este cel mai comun tic nervos şi este unul dintre cele mai grele de combătut.

Onicofagia (rosul unghiilor) este un tic nervos care pune stătânire pe om fără ca acesta să-şi dea seama şi fără să realizeze că acest tic poate aduce atât boli ale unghiilor cât şi a aparatului digestiv. Se poate întampla sa îţi rozi unghiile fără să îţi dai seama că o faci. Poţi fi chiar implicat în altă activitate, spre exemplu citeşti, te uiţi la televizor, vorbeşti la telefon şi îţi rozi unghiile fără să fii conştient de acest lucru.

“Obiceiul de a roade unghiile este unul necontrolat, astfel că cei care au acest tic, îl practică chiar şi atunci când sunt nespălaţi pe mâini. Astfel, aceşti oameni sunt expuşi unor boli precum infecţioase de la răceală şi gripă până la gingivită, o infecţie a gingiei. Nu mai vorbim de răul pe care îl pot creea unghiilor, acestea ajugând să fie deformare  dacă este afectat ţesutul de sub unghie. Dacă unghiile sunt roase prea mult, pot să apară sângerări ceea ce poate duce la infecţii cu ciuperci, viruşi sau bacterii. În plus, faptul că degetul este mereu ud poate duce la candidoză. Şi dacă ai un herpes la buză, infecţia se poate întinde şi la degete”, explică medicul Marian Baciu

Tratamentele împotriva rosului unghiilor

Pentru a scăpa de acest obicei prost, trebuie să existe motivaţie. Astfel, trebuie să vrei cu adevărat gândidu-te la efectele pozitive, însemnând unghiile frumoase pe care le poţi avea dacă nu le mai rozi, mai ales dacă eşti femeie. În al doilea rând, conştientizarea riscului la care eşti expus poate însemna o motivaţie. Şi faptul că este un obicei necontrolat, te poate movita, pentru că astfel, cei din restaurant nu te vor mai arăta cu degetul atunci când te văd că îţi rozi unghiile în public.

Poţi apela la unghii false, îţi poţi înveli unghiile în bandaje ca să nu mai ai posibilitatea să le rozi, şi dacă nu ai făcut-o deja, poti să îţi ungi unghiile cu ardei iute.

Pentru copii, poţi cumpăra din comerţ lac de unghii cu gust amar. Există la magazinele de profil dar şi la farmacie, un lac de unghii protector care are un gust neplăcut. Poţi să dai cu lac unghiile copilului, iar atunci când acesta va băga mâinile în gură, gustul amar îl va face să le scoată imediat. Acest tratament, repetat, poate face minuni cu unghiile copilului tău şi cu insistenţă acesta poate scăpa de prostul obicei.

În principiu, persoanele care suferă de acest tic pot apela şi la specialistul în manichiură. O manichiură frumoasă, cu unghiile şi cuticulele puse la punct şi tăiate correct, pot duce la renunţarea obiceiului rosului unghiilor.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite