Cum reuşeşte un tânăr brăilean pasionat de turism să promoveze oraşul în locul autorităţilor. Datorită lui, zeci de străini au rămas uimiţi de frumuseţile Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Lâlă spune că pasiunea pentru turism şi dorinţa de promovare a Brăilei sunt principalele motive pentru care orgnaizează tururile ghidate   FOTO Facebook Gabriel Lâlă
Gabriel Lâlă spune că pasiunea pentru turism şi dorinţa de promovare a Brăilei sunt principalele motive pentru care orgnaizează tururile ghidate   FOTO Facebook Gabriel Lâlă

Intrat într-un nemeritat con de umbră, din cauza situaţiei economice şi administative actuale, oraşul Brăila nu stă deloc bine la capitolul turism, deşi ar avea multe de arătat vizitatorilor străini. Strategiile de promovare ale autorităţilor locale fie lipsesc, fie, dacă mai apar din când în când, sunt destul de anemice. Mici iniţiative private vin, totuşi, să umple golul existent în acest domeniu.

Inspirat de felul cum se mişcă lucrurile în lumea modernă, brăileanul Gabriel Lâlă încearcă să dezvolte şi la Brăila un proiect de tip "turul oraşului". Membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Turism "Proilavia", Gabriel se declară a fi un călător pasionat, care a vizitat nenumărate oraşe din România şi din alte ţări de prin Europa, iar acum vrea să pună în practică ceea ce la alţii a devenit deja ceva banal.

"Cine vine acum în Brăila fotografiază fântâna de pe Esplanadă, trece prin Piaţa Traian şi se uită la două - trei biserici. Or, Brăila are mult mai multe obiective de arătat. În centrul vechi sunt zeci de clădiri care nu numai că ies în evidenţă din punct de vedere arhitectonic, dar şi au, fiecare, câte o poveste aparte. Cine le-a construit, cine a locuit acolo, poveşti de iubire, tragedii. Despre fiecare poate fi spusă o mică istorioară, aşa încât turistul pe care îl iei să îl plimbi prin oraş să nu aibă timp să se plictisească şi să rămână cu o impresie plăcută", spune Gabriel Lâlă.

turismbr1

Din ce în ce mai mulţi turişti străini participă la tururile organizate de Gabriel   FOTO adevarul.ro

Tânărul brăilean afirmă că nu vrea să facă o afacere din această iniţiativă. “Pentru mine contează mai mult faptul că promovez oraşul, cu clădirile sale, cu istoria sa, cu cele bune şi cele rele din prezent. Dacă la sfârşitul turului sunt persoane cărora nu le-a plăcut ceea ce au văzut, sau nu au fost mulţumite de prezentare, nu este nicio problemă dacă nu îmi dau niciun ban. Cei mulţumiţi pot achita între 5 şi 10 lei, după cum consideră fiecare”, ne-a declarat Gabriel Lâlă.

Acesta şi-a alcătuit câteva itinerarii, pregătindu-se cu informaţii despre zonele şi clădirile incluse pe traseu. Un astfel de tur porneşte de la Fântâna Cinetică, trece pe la Casa Dumitru (fostul cazinou din spatele Palatului Administrativ), apoi pe la Palatul Agriculturii, mergând, apoi, la pas, pe Str. Bastionului, Str. Ana Aslan, Str. Campiniu, bulevardul Cuza, Str. Mihai Eminescu şi oprindu-se în Piaţa Traian.

"De-a lungul acestui traseu se găsesc atâtea clădiri deosebite, încât nu mi-ar ajunge două - trei ore să vorbesc despre fiecare în parte. Casa cu Stafii (fostul Cămin de Bătrâni «Sf. Nicolae» n.n.), este cel mai la îndemână exemplu, cu legenda femeii ucise de soţul gelos, însă sunt multe alte clădiri încărcate de istorie. Biserica «Sf. Nicolae» are istoria ei, casa memorială a Anei Aslan şi a lui Constantin Hepites, două personalităţi de talie mondială, care au copilărit în acelaşi imobil, în epoci diferite...", explică, pasionat, Gabriel Lâlă.

Încet, ideea acestuia începe să aibă succes. ~n ultimele două luni, a făcut deja câteva tururi, inclusiv cu turişti străini, care s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut. Zilele trecute, le-a arătat oraşul unor profesori veniţi din Turcia, Bulgaria şi Letonia, în cadrul unui proiect Erasmus ce se desfăşoară la brăila.

"De fiecare dată, a fost o experienţă interesantă, inclusiv pentru mine. La unul dintre tururi, am mers cu două fete, dintre care una era nevăzătoare, dar asta n-a împiedicat-o să se bucure de poveştile auzite despre locurile pe unde mergeam. M-a impresionat că atingea cu palmele clădirile despre care îi vorbeam sau platanii de pe Str. Ana Aslan, bucurându-se în felul său de acel tur al oraşului”, ne-a spus Gabriel Lâlă.

turismbr2

Deşi este nevăzătoare, o tânără din Brăila s-a bucurat în felul ei de turul oraşului făcut în compania lui Gabriel Lâlă   FOTO adevarul.ro

Din păcate, în prezent, nu toate lucrurile merg aşa cum ar trebui la Brăila, iar deficienţele în administraţie se văd pe străzile neîngrijite sau pe clădirile lăsate în paragină. Gabriel spune, însă, că nu încearcă să ascundă ceea ce nu ar trebui văzut de un turist străin.

"Evident că sunt multe lucruri cu care nu ne putem mândri. Clădirile lăsate în paragină, câinii... Păi, când vreau să le vorbesc turiştilor despre docurile construite de Anghel Saligni o fac de sus, din Grădina Mare, că dacă am coborî în port ne-ar tăbărî haitele de câini”, spune cu dezamăgire Gabriel Lâlă.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite