Cum vă protejaţi copiii de pericolele de pe internet. Ce trebuie să faceţi când micuţii ajung victimele unei agresiuni în spaţiul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de informare îi aduce de multe ori pe copii în situaţia de a se expune unor pericole majore când accesează internetul. Ei sunt ţinte uşoare pentru pedofili şi traficanţii de carne de vie, care îi ademenesc cu promisiuni false pentru a se întâlni cu ei sau îi conving să se lase fotografiaţi în ipostaze sexuale explicite.

Pe 27 octombrie, elevii claselor a III-a de la Şcoala Gimnazială „Mihu Dragomir” Brăila au vorbit cu un poliţist de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, care le-a vorbit despre siguranţa pe internet.

Activitatea a fost organizată pentru marcarea Zilei Internaţionale a Internetului - 29 octombrie şi a urmărit familiarizarea elevilor cu principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează internetul, precum şi conştientizarea riscurilor la care se expun în cazul nerespectării lor.

Reprezentantul Poliţiei i-a implicat pe elevi într-o serie de jocuri educative care, pentru început, i-au ajutat să descopere tema întâlnirii, iar apoi le-au oferit ocazia de a identifica beneficiile şi riscurile utilizării internetului, precum şi regulile pe care trebuie să le respecte pentru siguranţa lor în mediul online.

Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale, mai ales pe reţelele de socializare, elevii fiind sfătuiţi să nu comunice cu persoane pe care nu le cunosc şi în viaţa reală şi să nu divulge informaţii despre ei şi familiile lor unor astfel de persoane.

Pentru o mai bună înţelegere şi fixare a informaţiilor transmise, elevilor le-a fost prezentat un  film thematic, al cărui protagonişti erau copii de vârsta lor. De asemenea, pornind de la povestea unei fetiţe care a acceptat să întâlnească cu o persoană pe care a cunoscut-o pe internet, elevii au fost provocaţi să identifice greşelile făcute de aceasta şi să prezinte modul în care ar fi trebuit să procedeze pentru a nu se expune la pericole.

La final, cei mici au învăţat cum să procedeze în cazul unor eventualele abuzuri pe internet şi ce posibilităţi de sesizare a autorităţilor au la dispoziţie.

Pentru a naviga în siguranţă pe internet, poliţiştii le recomandă copiilor:

-nu oferi necunoscuţilor informaţii despre tine şi familia ta;

-pe reţelele de socializare, nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoşti şi în realitate;

-dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunţă-ţi părinţii anterior;

-nu spune parolele de la conturile tale altor persoane în afara părinţilor;

-instalează-ţi programe antivirus pe toate dispozitivele de pe care accesezi internetul;

-întrerupe imediat comunicarea cu  persoanele care te deranjează pe internet;

-nu ezita să anunţi un adult în care ai încredere că eşti victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite