Cum a murit etalonul metalurgiei din Brăila, Laminorul SA, vândut la pachet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În combinat mai sunt 20 de muncitori care dezmembrează utilajele. FOTO: ARHIVĂ
În combinat mai sunt 20 de muncitori care dezmembrează utilajele. FOTO: ARHIVĂ

Laminorul SA Brăila, dus, bucată cu bucată, la fier vechi. Doar 20 de muncitori mai sunt în combinat, iar aceştia dezmembrează utilajele.Ruşii de la Mechel au anunţat, aseară, că au vândut pentru 70 de dolari toate cele cinci combinate metalurgice deţinute în România unui SRL din Bucureşti cu trei salariaţi. Noul patron, SC "Invest Nikarom", are un capital social de aproape 100.000 lei şi a încheiat anul 2011 cu o pierdere de peste 120.000 lei.

Mechel Rusia a ajuns în Brăila la începutul anului 2011 şi a preluat 98% dintre acţiuni în schimbul a şapte milioane e euro. Pe atunci, Laminorul Brăila, trecut prin furcile caudine ale privatizării, ajuns şi ultimul mamut industrial al judeţului, asigura locuri de muncă pentru 730 de persoane.

În timp, Mechel a dat afară câte 10-30 de oameni, fără a anunţa concedieri collective pentru a fi nevoie de plăţi compensatorii. Doar în 2012 au fost disponibilizaţi 200 de angajaţi, iar aceştia au primit până la 15 salarii comensatorii. Acum, numărul salariaţilor se ridică la 370. Aceştia au ieşit, marţi, în stradă, solicitând reînceperea activităţii la Laminorul.

Obiectul principal de activitate al noului patron este comerţul engross cu maşini şi echipamente. Sindicatul de la Laminorul spune că tranzacţia are de fapt scopul de a masca "mânăriile" făcute de "Mechel" la unităţile controlate. 

Ieri, salariaţii de la "Laminorul" Brăila au pichetat sediul unităţii cerând reluarea activităţii de producţie, fără să ştie ce se întâmplă în spatele uşilor închise de la Mechel.

Grupul rus "Mechel" a anunţat, ieri seară, că a vândut toate cele cinci combinate metalurgice din România, inclusiv "Laminorul" Brăila pentru 230 de lei. "Invest Nikarom" este controlată de două persoane cu cetăţenie rusă, Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), asociaţi în părţi egale. 

Măsura vânzării la un preţ simbolic a celor 5 companii face parte din strategia revizuită a Mechel care se axează acum pe renunţarea la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului. 

Ca-n “Oameni şi melci”

“De trei luni suntem în şomaj, ni se dau doar 75 la sută din salariu, dar noi vrem să muncim. Nu mai vrem să se vândă societatea la fier vechi, să se reia producţia”, ne-a spus Virgil Costea, muncitor la Laminorul Brăila.

Oamenii conştientizează că, deşi sunt plătiţi, banii se vor termina, tocmai fiindcă nu provin din activitatea de producţie, ci din vânzarea activelor.

“Se vând terenurile, se dezmembrează utilajele, e hoţie la drumul mare. Vom ajunge să murim de foame, nu mai merge nimic în Brăila”, a adăugat Gheorghe Popa, un alt muncitor.

Mai mult, sindicaliştii au cerut în trei rânduri intervenţia Guvernului în acest caz şi chiar au ameninţat că vor picheta sediul Guvernului şi al Ambasadei Rusiei.

“Vom închiria autocare şi vom merge la Bucureşti. Nu se mai poate aşa. E o pată ruşinoasă pe obrazul statului nostrum”, a susţinut Constantin Iarca, liderul Sindicatului Metal 94, cel care a şi scos, ieri, oamenii în stradă.

Mai mult, Iarca susţine că tranzacţia făcută, aseară, la urgenţă, nu este decât o mânărie: “O mascaradă a patronilor ruşi. E o hoţie la drumul mare. Vom acţiona în consecinţă, aşteptăm să vedem ce spune noul patron, dare u nu consider că a avut loc o vânzare, ci mai degrabă o mânărie”.

Fără putere

Chiar dacă numărul şomerilor nu a crescut brusc odată cu disponibilizările de la Laminorul, Grupul Mechel a reuşit să îngroaşe rândurile pauperilor şi la Brăila, astfel încât autorităţile locale au fost nevoite să adopte măsuri special de protecţie social.

“În primul rând ne gândim să ajustăm taxele şi impozitele, aşa încât populaţia fără ocupaţie să nu aibă semnificativ de suferit. Nu putem, altfel, să ne erijăm în secretari de partid şi să intervenim în deciziile unor patroni. Vorbim aici despre afacerile private ale companiei din Rusia, vom vedea în ce măsură îi vom putea ajuta noi pe aceşti oameni. Poate că noul patron va dori să reînceapă activitatea”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

Explicaţii greu de acceptat

"Această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp în urmă am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european, care în conjunctura actuală şi prognozabilă rămâne în pierdere cronică. Acest fapt influenţează negativ nu doar rezultatul financiar şi fluxul bănesc al Grupului, ci şi majorează cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, având în vedere faptul că investim în proiecte de perspectivă, precum zăcământul Elga şi în Laminorul universal de şine de cale ferată. La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble (echivalentul a circa 60 milioane de euro - n.r.), actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei", a comentat directorul general al OAO "Mechel", Evgeny Mikhel.
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite