Cu banii agonisiţi în Spania, un brăilean încearcă să pună pe picioare o fermă în judeţul natal. Realitatea de acasă îi dă, însă, planurile peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A muncit ani de zile în Spania, iar cu banii câştigaţi a încercat să înfiinţeze o mică fermă pe raza judeţului Brăila. Speranţele sale într-o afacere prospere au intrat, însă, literalmente la apă. Brăileanul Ion Stelea a avut surpriza să constate că terenul pe care şi-a aşezat ferma, o parte cumpărat o parte luat în arendă, este acoperit de apă de fiecare dată când se topesc zăpezile sau când plouă mai puternic.

Bărbatul spune că de vină pentru această situaţie este Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), pentru că nu pune în funcţiune la timp staţiile de desecare proiectate să elimine surplusul de apă de pe câmpurile din acea zonă situată între localităţile Albina şi Valea Cânepii, în imediata vecinătatea şoselei care leagă Brăila de Slobozia.

Pe două hectare, dintre care unul cumpărat şi unul luat în arendă, omul şi-a propus să crească animale şi să înfiinţeze o grădină de legume şi o mică livadă. Planurile sale se năruie, însă, din cauza inundaţiilor cu care se confruntă în fiecare început de an. A păţit-o anul trecut, iar acum se întâmplă din nou, cu toate că, din câte spune el, cunoaşte terenul acesta de mai mult timp, iar până acum doi-trei ani nu existau astfel de probleme.

"Fostul proprietar, de la care am luat eu terenul, cultiva aici porumb, legume şi nu se confrunta cu aşa ceva. De anul trecut au început inundaţiile, bălteşte apa luni de zile exact aici. Anul trecut a fost grav, mi s-au înecat câteva capre, atât de adâncă era apa. În mod normal, eu ştiu că ar trebui să funcţioneze sistemul de desecare al ANIF, ca să nu se ajungă la astfel de situaţii. Înainte funcţionau staţiile şi terenul era uscat”, povesteşte Ion Stelea.

image

Acesta spune că, în 2015, ANIF Brăila i-ar fi cerut bani pentru a porni staţia de desecare situată în apropierea fermei, dar chiar şi aşa, evacuarea apei ar fi început prea târziu, astfel că pământul a rămas cu surplus de umezeală şi nu a mai putut fi cultivat cu nimic. Acum, Ion Stelea, dar şi soţia sa care îi este alături în mica fermă se teme că vor pierde toţi banii investiţi.

„Dacă nu scăpăm de inundaţii, pierdem tot. Am vrut să facem asigurare, firmele de asigurări ne-au refuzat... ANIF-ul cere bani ca să îşi facă datoria... Aşa merg lucrurile în ţara asta a noastră!", spune dezamăgit micul investitor.

"Am pornit staţia, dar nu pentru reclamant"

Conducerea filialei brăilene a ANIF susţine că, în mod normal, agricultorii trebuie să achite din propriul buzunar contravaloarea energiei electrice consumate de staţiile de desecare. În mod excepţional, sistemul poate fi pus în funcţiune pe cheltuiala statului, atunci când se întrunesc condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 22 din 2013.

„În Ordonanţa 22 se stipulează că cheltuielile cu energia se acoperă de la bugetul de stat dacă sunt în pericol locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii hidrotehnice sau staţii de pompare. Ce are reclamantul acolo nu se încadrează la niciuna din categoriile prevăzute”, declară directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu.

image

Acesta spune că staţia de desecare din zonă a fost totuşi pornită pentru a se salva... chiar staţia de desecare. „Practic, se acţionează de câteva zile în zonă pentru salvarea staţiei de pompare de la Valea Cânepii fiindcă, dacă nu ar fi fost pornită, i s-ar fi inundat motoarele din cauza surplusului de apă provenit din topirea zăpezii. Oricum, pentru a putea funcţiona în cadrul Ordonanţei 22, noi avem nevoie de o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care analizează situaţia din teren. Acest comitet a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să se pornească opt staţii de desecare de pe raza judeţului Brăila, printre care se numără şi cea de la Valea Cânepii", spune directorul Turcitu.

Acesta precizează că, prin pornirea staţiei, va fi evacuată şi apa de pe terenul ocupat de Ion Stelu, însă procesul va fi unul de durată, deoarece terenul se află la o cotă foarte joasă, practic într-o vale inundabilă, iar canalul de desecare de lângă ferma acestuia este colmatat de un strat gros de zăpadă care încă nu s-a topit, deşi temperaturile din ultimele zile au fost destul de ridicate.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite