Covoare îmbibate cu dezinfectant contra pestei porcine puse de-a latul străzii în mijlocul pustiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Covorul roşu contra peste porcine FOTO Facebook
Covorul roşu contra peste porcine FOTO Facebook

Locuitorii satului brăilean Valea Cânepii s-au opus vehement campaniei naţionale de eutanasiere preventivă a porcilor din zona focarelor de pestă porcină africană. Răscoala lor a durat două zile şi s-a finalizat cu un Crăciun anticipat şi cu covor roşu cu dezinfectant.

În satul brăilean Valea Cânepii, pesta porcină n-a ajuns niciodată. Drept urmare, localnicii priveau viaţa, până luni, 6 august, cu detaşarea omului care ştie că are ce tăia la Crăciun, că are din ce face tobă, cârnaţi, chişcă şi alte moşteniri culinare din moşi-strămoşi.

Însă în acea zi de luni, universul lor ce părea de neclintit s-a întors deodată cu fundul în sus, odată cu vestea că în satul vecin (Lanurile), aflat la doar 6 kilometri, a fost găsită molima. Ciuma porcilor, cum i-au zis ei.

Cum legea e clară – trebuie ucişi toţi porcii, fără discriminare, din zonele aflate la o distanţă mai mică de 10 kilometri de un focar de pestă porcină africană - ţăranii s-au pomenit imediat cu un „desant” de oameni în combinezoane albe, decişi să decimeze populaţia tutoror cocinelor din aşezare „dezmierdată” anglofon, pe internet, drept „Cannabis Valley”.

Răscoală! Dar mai lejeră, ca vara

Supăraţi că li se iau porcii fără să existe boală în sat, oamenii au răbufnit şi i-au alungat cu huiduieli pe veterinari. I-a enervat şi zvonul că acţiunea a fost orchestrată de proprietarii a două mari ferme de porci din apropiere, care ar fi dorit o zonă tampon cât mai mare în faţa epidemiei.

„La noi nu există nici măcar suspiciune de pestă porcină. Echipa care a venit ieri, ei au venit în şlapi şi când i-a intrebat lumea care e procedura, când ne plătiţi, îi cântăriţi, stăteau şi se uitau. Trebuie să fim conştienţi că trebuie să respectăm legea, lumea dacă ieri era informată nu se ajungea în situaţia aceasta”, a explicat, destul de doct, unul dintre răsculaţi.

Evient, autorităţile au început să caute vinovaţii pentru răzmeriţă. Şi i-au găsit. „Este vorba despre nişte oameni angrenaţi politic, de la opoziţie, zgândăriţi de primarul comunei, care, culmea, este medic veterinar şi ar trebui şă ştie cum stă treaba”, a acuzat, la nervi, dr Gicu Drăgan, şeful veterinarilor din Brăila.

slobozia pesta foto guraialomitei.com

Cum probabil că aţi intuit, şeful DSVSA Brăila este de la PSD, iar primarul de la Unirea (de care ţine satul Valea Cânepii), Ioan Ungureanu, este de la PNL. Nepotrivire ideologică, deci. Primarul (om cu experienţă de vreo cinci decenii ca veterinar, ca edil e la prima încercare), explică însă lucrurile un pic altfel decât şeful DSVSA.

„Nu e vorba că nu sunt primiţi cei de la DSVSA, oamenii nu sunt bine informaţi despre acţiunea care se întreprinde. Ieri s-a prezentat un medic veterinar, şef de comisie, în nişte pantalonaşi scurţi, nu în poziţia în care trebuie să prezinte un inspector de stat, funcţionar public, cu o ţinută adecvată. Fără să se prezinte cu un ecuson, fără să le explice oamenilor ce drepturi au, ce obligaţii au. Trebuia să li se explice civilizat oamenilor care este situaţia din teren, din teritoriu, să se meargă din poartă în poartă să se vorbească cu oamenii”, a declarat Ioan Ungureanu.

Ioan Ungureanu primarul de Valea Cânepii FOTO Portal Primărie

Ioan Ungureanu, primarul de Valea Cânepii FOTO Arhiva Adevărul

Cum a venit Crăciunul cu 5 luni mai devreme la Valea Cânepii

În cele din urmă, apocalipsa porcilor a ajuns şi la Valea Cânepii, după două zile de contre, huiduieli, declaraţii şi de ameninţări cu puşcăria („zădărnicirea combaterii epidemiilor” este pedepsită de Codul Penal, totuşi).

Însă a fost doar un sfert de apocalipsă, căci mai înainte a trecut pe acolo Ignatul. Profitând de negocieri, cei mai mulţi dintre săteni au anticipat Crăciunul, au tăiat porcii şi au băgat carnea în congelatoare.

„Mişcare proastă!”, clamează şeful DSVSA Brăila, argumentând că virusul rămâne activ luni de zile în produsele congelate, deci molima ar putea fi reactivată de nişte resturi alimentare ajunse în curte. Însă autorităţile nu pot confisca produsele din congelatoare, deci ajungem la faza ridicatului din umeri.

Covorul roşu anti-porcină

O fotografie postată pe site-urile de socializare pe 9 august relevă o nouă faţă a relaţiei locuitorilor satului Valea Cânepii cu pesta porcină africană. După ce a negat-o, a huiduit-o şi au lăsat-o fără porci pe care să-i infecteze, acum i-au pus covorul roşu la intrarea în sat.

Chiar dacă imaginea poate sugera un soi de încropeală în realizarea filtrelor de dezinfecţie, un veterinar cu vechi state (dr Nicolae Tureac) ne-a explicat că un covor de genul celui fotografiat reţine mult mai bine (fiind o ţesătură complexă, din fibre naturale) substanţa de dezinfecţie, deci este eficient contra evaporării, ca urmare nici nu trebuie stropit des cu soluţie.

La urma urmelor, eficienţa e mai mai importantă decât designul, mai ales că legea nu spune că materialele textile folosite la filtrele de dezinfecţie trebuie să fie de un anumit model sau de o anumită culoare.

Într-un final, am desluşit şi misterul faptului că, deşi s-au tăiat o mulţime de porci la Valea Cânepii, grătarele nu sfârâiau. „E postul Adormirii Maicii Domnului. Vorbim după 15 august”, a explicat un localnic. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite