Cât de nemulţumiţi sunt brăilenii de felul în care arată cel mai mare parc din oraş, după ce abia a fost modernizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleile sunt traversate de furtunuri de plastic, din cauza lipsei unui sistem de irigaţii subteran  FOTO F.C.
Aleile sunt traversate de furtunuri de plastic, din cauza lipsei unui sistem de irigaţii subteran  FOTO F.C.

La un an după ce a trecut printr-un proces de reabilitare în valoare de aproape 10 milioane de lei (100 miliarde de lei vechi n.n.), Parcul Monument, cel mai mare parc din municipiul Brăila, îi nemulţumeşte pe cei care îi parcurg aleile, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, ceea ce îţi sare în ochi sau mai exact ţi se leagă de picioare este numărul mare de furtunuri din plastic, întinse de-a curmezişul aleilor. Reprezentanţi ai administraţiei locale spun, sub protecţia anonimatului, că acestea sunt necesare la udarea spaţiilor verzi deoarece, în ciuda costurilor foarte mari ale reabilitării, nu s-a fost prevăzut în proiect şi realizarea unui sistem de irigaţii subteran.

De ce această scăpare? Primarul Brăilei, Aurel Simionescu are o explicaţie: „Suprafaţa parcului este foarte mare şi cu multă vegetaţie. Sunt mulţi copaci şi nu prea să poate să montezi conducte subterane pentru un sistem de irigaţii printre rădăcinile acestora”. În ciuda acestei explicaţii, furtunurile de plastic strică estetica parcului şi dau impresia unui lucru făcut de mântuială.

În altă ordine de idei, brăilenii care ies la plimbare prin acest parc constată cu dezamăgire că cele câteva cişmele amplasate lângă alei sunt nefuncţionale. Cine vrea să îşi potolească setea cu apă rece şi proaspătă nu va putea să o facă, din simplul motiv că cişmelele respective sunt complet uscate. Nici picătură de apă nu curge prin robinetele lor! Autorităţile locale nu pot oferi o explicaţie plauziblă referitoare la această situaţie.

parcbr2

Cişmelele sunt nefuncţionale    FOTO Florentin Coman

Tot în parcul Monument pot fi văzute bănci rupte complet sau vandalizate doar pe jumătate de brăileni cu comportament necivilizat. Autorităţile încearcă să ţină pasul cu aceste fapte reprobabile, însă băncile reparate sunt vandalizate iar, în scurt timp. "Există o problemă în special cu două bănci, de pe aleea centrală. Nu ştim de ce, dar tot timpul le găsim vandalizate. Am mai înlocuit de câteva ori componentele de lemn furate, însă acestea continuă să dispară", declară Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila.

parcbr3

Anumite bănci din parc sunt vandalizate periodic   FOTO Florentin Coman

De la inaugurarea parcului recent reabilitat, în luna iunie a anului trecut, au fost destule voci care au reclamat faptul că sunt multe în neregulă cu felul cum s-au cheltuit banii. Nemulţumiţii se referă fie la lucrări făcute superficial, cum ar fi, de exemplu, aranjarea bazinului fântânii arteziene din parc, fie la lucrări ce nu s-au făcut deloc, iar aici intră lipsa unui sistem de irigaţii, care să îndeplinească toate normele, atât cele estetice cât şi cele funcţionale.

„Nu pot să îmi explic...au băgat atâţia bani în reabilitarea acelui parc iar spaţiile verzi se udă ca acum 50 de ani, pentru că nu au prevăzut în proiect nodernizarea sistemului de irigare..”, spune brăileanul George B.

Aspectul pozitiv este că, în momentul de faţă, parcul arată mult mai "aerisit", după ce copacii care crescuseră sălbatic în ultimii ani au fost răriţi, iar reţeaua de alei a fost refăcută.

Investiţia în reabilitarea parcului Monument a ajuns la circa 9,4 milioane de lei, din care 6 milioane reprezintă fonduri europene, 1,32 milioane bani de la bugetul naţional, iar restul este contribuţia bugetului local. Executantul lucrărilor a fost firma "Tancrad" Galaţi.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite