Brăila, oraşul unde WC-urile publice sunt lăsate la cheremul unor firme private, iar ideea reînfiinţării unei băi comunale stârneşte râsul aleşilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia WC-urilor publice din Brăila este jenantă   FOTO Florentin Coman
Situaţia WC-urilor publice din Brăila este jenantă   FOTO Florentin Coman

Municipiul Brăila nu mai are de mult o baie comunală, iar redeschiderea unui astfel de stabiliment nu intră sub nicio formă în calculele aleşilor locali. Aceştia au luat în râs amendamentul unui coleg care, când s-a votat în Consiliul Local Municipal bugetul pe anul în curs, a propus să se aloce bani şi pentru o baie comunală. Nici cu WC-urile publice nu există o situaţie mai bună, cele existente fiind puţine şi murdare.

"De când s-a desfiinţat CET-ul, există mulţi brăileni la bloc care nu îşi permit să încălzească apă pe aragaz ca să facă măcar o baie pe săptămână. Alţii, care stau la casă, încă se spală în lighean, pentru că nu au bani să îşi amenajeze o baie în locuinţă. Mai mulţi cetăţeni m-au rugat să intervin pentru chestia asta, şi anume să se facă o baie comunală la Brăila", spune consilierul local Ionel Alexandru.

Propunerea acestuia, de a se aloca bani la buget pentru amenajarea unei băi comunale nu a fost luată în serios de consilierii locali. "Nu vrei să le facem şi spa?!", s-a auzit din sală o replică, urmată de hotote de râs. Când s-a supus la vot, aproape toţi consilierii au fost împotrivă.

"Suntem singurul oraş mare din România unde nu mai există o baie comunală. În trecut, erau trei, una pe bulevardul Cuza, alta pe Dorobanţi, la intersecţia cu strada Apollo, şi alta tot pe Dorobanţi, la intersecţia cu strada Carantinei”, spune, dezamăgit de reacţia colegilor săi, Ionel Alexandru, care în viaţa de zi cu zi este profesor de istorie.

O altă propunere a consilierului Ionel Alexandru a vizat reabilitarea WC-urilor publice de pe raza municipiului. Acesta susţine că, după ce că sunt puţine, toaletele publice stau mai mult închise. Conducerea Primăriei spune, însă, că nu se pot aloca bani de la buget pentru acest scop, deoarece WC-urile publice fac obiectul unui contract încheiat pe 10 ani, între municipalitate şi câteva firme private, care au luat în locaţie spaţiile comerciale de deasupra acestor toalete, asumându-şi responsabilitatea de a le întreţine corespunzător. Contractul respectiv a fost încheiat în 2007 şi urmează să expire anul viitor.

Practic, la ora actuală în Brăila există patru toalete publice, la intersecţia bulevardului Independenţei cu Str. 1 Decembrie 1918, la intersecţia Independenţei cu Calea Călăraşilor, în Piaţa Traian şi în Grădina Mare. Cu excepţia celui din Piaţa Traian, care este închis pentru renovare şi a celui din Grădina Mare, care este ţinut sub cheie aproape în permanenţă, celelalte sunt în general deschise pe timpul zilei, însă imediat cum se înserează se închid, lăsându-i pe brăilenii prinşi de necesităţi fiziologice să se descurce cum pot.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite