Bilanţ îngrijorător la Antidrog: au apărut primele decese cauzate de consumul de droguri de mare risc sau etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda numeroaselor capturi făcute de DIICOT, se înregistrează tot mai mulţi consumatori. FOTO: ARHIVĂ
În ciuda numeroaselor capturi făcute de DIICOT, se înregistrează tot mai mulţi consumatori. FOTO: ARHIVĂ

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog marchează în fiecare an la această dată – Ziua internaţională împotriva traficului şi consumului illicit de droguri.

Mesajul din acest an propus de Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate este: “Alege sănătatea ca prioritate în viaţă, nu drogurile!”, dorind să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea cererii de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive (denumite generic etnobotanice) şi efectele nocive pe care acestea le au asupra sănătăţii. Prin campania din acest an, se doreşte informarea populaţiei generale, în special a celei tinere cu privire la efectele nocive ale acestor substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, care, deşi sunt cu mult mai dăunătoare decât drogurile clasice şi nu sunt destinate consumului uman, sunt foarte accesibile, în special în mediul on-line. 

 "Vândute ca  “droguri  legale”, aceste droguri sintetice, “îngrăşăminte de plante”, respectiv săruri de baie” sunt răspândite la o scară foarte largă. Folosirea acestor termeni creează o aparentă legalitate,  făcându-i pe tineri să creadă că aceste substanţe sunt mai puţin nocive. Folosirea pe etichete a atenţionării “nu este destinat consumului uman” este doar o formă de a ocoli legislaţia privind controlul drogurilor. Numărul mare de substanţe psihoactive care apar aproape lunar, lipsa conştientizării efectelor adverse ale acestora şi potenţialul de dependenţă pe care îl au, fac  ca aceste substanţe să reprezinte o provocare foarte mare pentru sănătatea publică. De cele mai multe ori, între o doză letală şi una “sigură”există o limită foarte mică, iar consumul acestor substanţe  a fost asociat cu delirul, comportamentul violent şi mortea", se arată într-un comunicat al Centrului Brăila.

Conform  sintezei elaborate de Agenţia Naţională Antidog, privind situaţia drogurilor în România, în anul 2012, în cazuistica urgenţelor medicale gnerate de consumul de droguir ilicite se menţine o problemă semnificativă cauzată de consumul de “etnobotanice”, deoarece în peste două treimi (62,7%) din cazurile de urgenţă datorate consumului de droguri ilicite a fost raportat un asemenea tip de consum.

"Totodată în acest an se fac şi primele menţionări privind decesele în urgenţă cauzate de consumul de droguri. În privinţa altor consecinţe ale consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive se remarcă, în cazuistica urgenţelor medicale prezenţa a 133 cazuri de tentative de suicid şi a 9 decese, 10 din cele 133 de cazuri fiind atribuite consumului de “etnobotanice”, 16 datorate consumului de alcool, câte unul pentru drogurile clasice, 23 de cazuri de policonsum iar cele mai multe  au fost atribuite consumului excesiv de medicamente. Din cele 9 decese înregistrate în urgenţă, 4 au fost datorate consumului de “etnobotanice”", se arată în acelaşi comunicat.

În anul 2012 au fost înregistrate la nivel naţional 26 decese, direct asociate cu consumul de droguri, toate din Bucureşti şi 16 cazuri indirect asociate consumului de droguri.

 Activităţile pregătite pentru marcarea zilei de 26 iunie au fost amânate din solidaritate cu familiile persoanelor decedate în accidentul produs în Muntenegru şi pentru a pastra un moment de reculegere în memoria acestora.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite