Ai dărmat debaraua din apartament fără autorizaţie? Te paşte o amendă usturătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă intenţionaţi să faceţi modificări în apartament, să spargeţi sau să construiţi pereţi sau să vă extindeţi locuinţa în spaţiile comune, aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie de la primărie FOTO: arhivă
Dacă intenţionaţi să faceţi modificări în apartament, să spargeţi sau să construiţi pereţi sau să vă extindeţi locuinţa în spaţiile comune, aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie de la primărie FOTO: arhivă

Proprietarul unui apartament poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale numai dacă respectă prevederile legale privind autorizarea de către autorităţile locale a modificărilor constructive, pentru a nu pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale din blocul respective. Nerespectarea acestor prevederi legale poate duce la amenzi usturătoare sau obligaţia de a reface structura iniţială.

Moda bucătăriilor fără debara a prins repede la brăilenii, care s-au apucat să spargă pereţii locuinţelor după bunul plac. Cu toate că sunt proprietari, puţini au ţinut cont de faptul că legea le permite să facă renovări atât timp cât nu modifică structura de rezistenţă, adică stâlpii, grinzile, pereţii de rezistenţă exteriori şi interiori. 

Regula este valabilă inclusiv pentru zidurile constuite din BCA, nu doar pentru cele din beton. În astfel de situaţii, reclamaţiile locatarilor sunt perfect îndreptăţite, întrucât renovările făcute după ureche pot slăbi structura de rezistenţă a blocului. Dacă intenţionaţi să faceţi modificări în apartament, să spargeţi sau să construiţi pereţi sau să vă extindeţi locuinţa în spaţiile comune (mansardă, uscătorie), aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie de la primărie. În caz contrar, veţi fi obligat să refaceţi structura iniţială sau riscaţi amenzi usturătoare, cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

Primarul Aurel Gabriel Simionescu
“Se pot da autorizaţii de demolare a debaralelor din apatamente dacă în condiţiile în care persoana respectivă vine cu un proiect, un atestat, o formă prin care un expert în construcţie spune că acea lucrare, debaraua în speţă, nu impetează asupra rezistenţei imobilului. Deci, dacă acel perete este un perete despărţitor, de cele mai multe ori primesc acele autorizaţii, pentru că nu afectează rezistenţa, dacă este un perete de rezistenţă nu primeste astfel de autorizaţie. Pentru a intra în legalitate să vină la primărie să facă o cerere cu număr de înregistrare şi după aceea să se intereseze de actele ce trebuiesc puse la dosar pentru autorizare”, a declarat primarul Brăilei Aurel Simionescu.

Certificatul de urbanism e primul act pe care trebuie să-l solicitaţi primăriei. În acest document sunt trecute toate informaţiile despre spaţiul respectiv, dar şi o serie de avize şi aprobări (de la salubritate, mediu, gaze etc.). Dacă lucrarea vizează şi proprietatea comună a scării, de exemplu pereţii comuni cu holul sau cu casa scării, aveţi nevoie şi de aprobare de la conducerea asociaţiei de proprietari. Asa că orice modificare în locuinţă necesită autorizaţie de construcţie, chiar dacă spargeţi ziduri de BCA.

Vă mai recomandăm şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite