Vama Veche din nordul Moldovei. Plajele sălbatice de pe malul celui mai mare lac de acumulare, noua destinaţie turistică
0În nordul extrem al României, plajele naturale formate pe malurile lacului de acumulare de la Stânca-Ştefăneşti au devenit o alternativă turistică economică la litoralul Mării Negre. Sute de amatori de plajă şi bălăceală din Botoşani, Iaşi sau din Republica Moldova se adună la Stânca-Costeşti. Autorităţile s-au mobilizat şi, din acest an, promit să facă aici replica nord-moldavă a staţiunii Vama Veche.
La 71 de kilometri de municipiul Botoşani se află Stânca-Ştefăneşti, un sat ars de soare, care ascunde câteva dintre cele mai importante comori din nordul României. La Stânca se află cel mai mare lac de acumulare din România, întins pe 59 de kilometri pătraţi, o mare în miniatură, cu valuri, nisip fin şi un peisaj mirific.
La Stanca este amplasată o scenă FOTO CosmiN Zamfirache
Zona este de interes naţional şi face parte din aria de protecţie specială avifaunistică, cu specii de păsări, peşti şi animale asemănătoare Deltei Dunării. Descoperită doar de „vamaioţii” nord-moldavi, tineri petrecăreţi din Botoşani, Iaşi sau Republica Moldova, zona lacului tinde să devină un adevărat litoral al Nordului, o alternativă ieftină şi liniştită a staţiunilor de pe malurile Mării Negre.
Oamenii îşi aduc inclusiv bărci pentru a se plimba pe lac FOTO Cosmin Zamfirache
„Este marea din nordul Moldovei. O frumuseţe sălbatică şi neatinsă, care se poate transforma într-un punct turistic de top. Aici suntem doar noi, apa asta caldă, nisipul şi distracţia0”, spune Marius Honceriu, un cunoscut organizator de evenimente din Moldova, venit să anime atmosfera pe plajele de la Stânca. Pentru veteranii plajelor, malurile lacului de acumulare sunt asemănătoare celor din Vama Veche de acum 20-30 de ani. „Aici este ca pe plajele acelea liniştite şi sălbatice, unde mergeam şi pe vremea lui Ceauşescu şi în anii ‘90. Locuri fără fiţe şi lux, dar care te fac să simţi marea”, spune Dan Relenschi, un botoşănean îndrăgostit de mare.
„Este grozavă apa!”
La plajele sălbatice de la Stânca se ajunge pe drumul ce duce către vama cu Basarabia. Până la barierele care despart România de Republica Moldova, o cărare pierdută printre culturi şi vegetaţie abundentă coteşte la dreapta. La capătul cărării, se deschide un peisaj unic în Moldova. Lacul imens, aproape câte o mare, mărginit de o plajă sălbatică cu nisip fin. În weekend, încă de la primele ore ale zilei aici, la Stânca, începe distracţia. Oamenii instalează umbrele, pregătesc corturi, iar apoi fac plajă şi se bălăcesc în apa încălzită de soare.
Dan Relenschi vine des cu nepoţii cu scuterul la Stanca FOTO Cosmin Zamfirache
„Este grozavă apa. Pe fundul apei este doar nisip fin. La mal este pietriş, dar, apoi, dai de nisip. Este grozav. Vin aici cu prietenii, este şi ieftin”, spune David Croitoru, un student botoşănean venit la distracţie. Multe familii şi-au adus copioi şi îi plimbă în braţe, cu veste de salvare sau bărci pneumatice prin apă. Nivelul apei la Stânca este progresiv. O zonă întinsă are apă mică, ideală pentru distracţia puştilor. „La Stânca, este exact ca la mare. Nu este ca la iazuri sau ca la malurile râurilor, unde apa este adâncă chiar de la mal, sau cu excavări care formează vârtejuri sau găuri. De la mal mergi destul de mult până să treacă apa peste cap. Şi apa este foarte curată”, mai spune Dan Relenschi.
Concert şi petrecere cu spumă
Primăria oraşului Ştefăneşti, de care aparţine zona Stânca-Ştefneşti, a decis, din această vară, să investească în plajele de la malurile lacului de acumulare. Vineri a fost deschis sezonul estival, la „marea” din nordul Moldovei. Se încearcă amenajarea plajei, a fost curăţată zona şi au fost aduşi agenţi economici care vând mâncare, apă, sucuri şi bere.
Pe plajă la Stânca FOTO Cosmin Zamfirache
Totodată, pentru prima dată, a fost adusă o scenă, s-a pus muzică, au fost invitate animatoare şi a avut loc chiar şi un concert, urmat de o petrecere cu spumă. În această vară vor fi aduse, inclusiv sky-jeturi şi banane pneumatice la Stânca. „Dorim să dezvoltăm zona aceasta. Noi ştiam că ea este frecventată de turişti şi vrem să devină un litoral în adevăratul sens al cuvântului, ieftin şi frumos. Este marea noastră moldovenească. Intenţionăm să facem un adevărat litoral aici”, spune primarul din Ştefăneşti, Florin Buţura.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: