FOTO Satele îmbătrânite din nordul Moldovei. Tot mai puţini copii se nasc, tinerii pleacă, iar bătrânii rămân singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa parasita

În unele comune botoşănene, numărul anual al deceselor este chiar şi de douăzeci de ori mai mare decât cel al naşterilor.

Comuna Manoleasa din judeţul Botoşani. Aproximativ 3.700 de suflete trăiesc aici. Cei mai mulţi dintre locuitorii comunei sunt bătrâni. Media de vârstă, o spune şi primul gospodar al comunei, este de peste 40 de ani. De altfel, şi casele spun foarte multe despre cei care locuiesc în ele. În mare parte sunt bătrâneşti. Construite acum câţiva zeci de ani, unele dintre ele sunt refăcute şi “peticite” de câteva ori. Gospodării noi sunt din loc în loc. Ridicate chiar de locatarii care au muncit câţiva ani pe meleaguri străine să mai câştige un ban.

În comuna Manoleasa locurile de muncă sunt precum degetele de la mână. Numărate. Agricultura este principala ocupaţie a oamenilor din aceste locuri. Cei mai tineri au decis însă 

să îşi facă un rost in viaţa în alte judeţe sau chiar în alte ţări. Şi-au lăsat în urmă părinţii, bunicii, rudele.

“E foarte îmbătrânită populaţia de aici. Tineretul e plecat şi au rămas oamenii bătrâni şi neputincioşi. Puţine naşteri avem în fiecare an”, a spus primarul comunei Manoleasa, Mircea Mihai.  

 “E greu, mamă. Ce sa faci? Sunt bătrână. Am noroc că mă ajută fata mea, care are şi ea 65 de ani. Eu nu mai stau în casa mea, am lăsat-o. Am închis curentul şi m-am mutat aici”, spune o bătrână de 93 de ani.

La câteva case, un alt bătrân îşi aminteşte de vremurile când era tânăr şi vrednic. “Înainte aveam putere în mâini. Munceam toată ziua. De dimineaţă până seara, vară, toamnă, iarnă. Aşa era înainte lumea, harnică. Tineretul nu stătea o clipă degeaba. Acum…nu prea mai sunt tineri în sat. Or plecat pe la Brasov, Timişoara, alţii în Italia şi am ramas noi, moşnegii”, spune moş Gheorghe, un bătrân de 72 de ani. 

Moşul Gheorghe a prins vremurile când populaţia comunei era formată în mare parte din tineret. Pe când zeci de cupluri îşi uneau destinele şi faceau copii. Mulţi copii. Dar nu aveau teama că nu îşi vor putea permite să îi crească. Spre exemplu, în anul 1912, 158 de copii s-au născut în comuna Manoleasa şi 40 de cupluri de tineri s-au căsătorit, iar 61 de oameni au murit.

De câţiva ani însă cifrele s-au schimbat îngrijorător. Din ce în ce mai puţini copii se nasc, dar tot mai mulţi oameni mor. Numărul deceselor este chiar şi de douăzeci de ori mai mare decât cel al naşterilor. Anul trecut s-au născut doar doi copii. Şi chiar dacă unele mame au preferat să nască în alte locuri, numărul copiilor nou-născuţi nu este mai mare de opt-nouă în fiecare an. De aceea, autorităţile locale se confruntă cu mari probleme atunci când trebuie să alcătuiască o grupă pentru grădiniţă.

“Sunt foarte puţini copii. Eu am un copil care are patru ani şi câteodată îmi e milă de el că nu are cu cine să se joace. Se mai joacă cu animalele din curte, mai prin casă, mai cu bicicleta, dar nu e la fel când se joacă cu alţi copii, spune cu tristeţe o tânără mamică.

Imaginea satului cu puţini copii este tristă, dar parcă şi mai tristă este imaginea caselor bătrâneşti părăsite, uitate de lume.

“Avem foarte multe case abandonate, lăsate în voia sorţii. Dacă bătrânul a murit, copiii sunt plecaţi, nimeni nu s-a mai îngrijit de ea. Unele stau chiar să se prăbuşească, se dărâmă”, mai spune primul gospodar al comunei Manoleasa.

Din păcate, aceeşi situaţie este întâlnită în mai multe commune din judeţul Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite