Salvare de vieţi cu „cadavre“ pe patru roţi. Ambulanţe cu 1 milion de kilometri la bord trimise la intervenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţele din Botoşani au numărul de kilometri depăşit FOTO Cosmin Zamfirache
Ambulanţele din Botoşani au numărul de kilometri depăşit FOTO Cosmin Zamfirache

Ambulanţele de la Staţia Judeţeană de Ambulanţă Botoşani sunt adevărate cadavre pe patru roţi. Majoritatea au depăşit cu mult numărul de kilometri recomandaţi pentru maşinile de intervenţie şi sunt cârpite în ateliere, de mecanicii instituţiei. Cu aceste maşini de intervenţie este deservită o populaţie de peste 300.000 de locuitori.

Staţia Judeţeană de Ambulanţă din Botoşani deserveşte o populaţie de aproape 400.000 de locuitori, împânziţi pe o suprafaţă de peste 4900 de kilometri pătraţi. Pentru cazurile de urgenţă, apărute pe întreg teritoriul judeţului, SJA Botoşani are la dispoziţie doar 24 de ambulanţe. Colac peste pupăză, 20 dintre acestea au depăşit cu mult numărul de kilometri admişi pentru o maşină de intervenţie. 

Mai precis sunt ambulanţe care au peste 1 milion de kilometri parcurşi, pe drumuri pline de gropi, denivelate şi uliţe săteşti. De altfel mecanicii recunosc că astfel de ambulanţe nu ar mai fi trebuit să circule şi cu atât mai mult să care pacienţi aflaţi în stare gravă. De cele mai multe ori, medicii, asistenţii, şoferii de pe ambulanţă merg la intervenţii cu teamă. Şi nu de frica pacienţilor recalcitranţi, ci de teama de a nu rămâne în drum şi mai ales să nu le moară pacientul în maşina de intervenţie. 

”Le mai ţinem noi în viaţă”

Chiar dacă nu sunt ruginite şi nu se desprinde bucăţi de tablă de pe ele, ambulanţele de la Botoşani sunt la fel de bolnave ca pacienţii pe care îi transportă. Nea Nicu, mecanic cu experienţă la Staţia Judeţeană de Ambulanţă este un om foarte ocupat. Cârpeşte ce poate la ele.

”Se duc repede bucşele, suspensiile, furtunul special de presiune. Dacă se duce, altul nu mai vin la calitatea care trebuie. Apoi sunt foarte afectate de praf, de mizerie multă. Dar ce să le facem, asta-i viaţa la noi. Le reparăm cum putem, vrem nu vrem cu asta ne zbatem”, spune mecanicul. De altfel mecanicii spun că majoritatea ambulanţelor nici nu ar trebui să mai circule.

ambualnte 2

 Mecanicii repară de zor la ambulanţe FOTO Cosmin Zamfirache

Sunt ambulanţe la care le-a cedat motorul la 400.000 de kilometri parcurşi. Aceasta este de altfel vârsta la care ar trebui să se pensioneze ambulanţele. ”Dacă au trecut de 8 ani şi mai ales dacă au depăşit numărul de kilometri ar trebui înlocuite. Depinde de modelul de maşină, dar cam toate la maximum 600.000 de kilometri ar trebui trase pe dreapta. Foarte multe motoare au căzut la 400.000 de kilometri. Ele mai merg că le menţinem noi, reparăm la ele ce putem, cum putem”, spune mecanicul. Multe dintre ambulanţele de la SJA au depăşit deja vârsta casării, dar încă mai circulă şi care pacienţii. ”Mai toate au peste 700.000 de kilometri”, spune un şofer de la SJA.

”Este necesară o revizie continuă”

Totodată şoferii spun că este greu să circule cu maşini atât de forjate, mai ales pe drumurile proaste ale judeţului. ”Trebuie o revizie permanentă pentru a fi în siguranţă cu ele. Asta înseamnă să împuţinezi maşinile care pleacă la intervenţie sau pur şi simplu trebuie să mergi să o repari. Conduc o ambulanţă care are aproape 1 milion de kilometri parcurşi, şi asta încă pleacă la intervenţii”, spune ambulanţierul. 

Ambulanţe distruse de drumurile proaste

Şi drumurile foarte proaste, pline cu gropi, din comunele botoşănene transformă misiunile de salvare într-un adevărat coşmar. ”Pe majoritatea traseelor, starea drumurilor este foarte proastă. Obligat scade posibilitatea de a duce pacientul în mod decent la spital. Mor telescoapele din cauza drumurilor. Ambulanţele se uzează şi din cauza drumurilor”, adaugă ambulanţierul.

De altfel reprezentanţii SJA Botoşani spun că maşinile care le au sunt de la brand-uri renumite, din fabricaţie sunt foarte bune, dar sunt efectiv distruse de calitatea drumurilor. ”Atunci când te deplasezi la urgenţe pe primul loc este siguranţa echipajului şi a pacienţilor.

ambulante 3

 Medicul Nicuşor Curteanu FOTO Cosmin Zamfirache

În condiţiile de drum existente, ele se degradează fără voia noastră. Chiar dacă sunt întreţinute de conducătorii auto ele se degradează mult mai repede decât dacă ar circula pe un drum corespunzător”, spune Nicuşor Curteanu, medic pe ambulanţă la Botoşani. Stricate de calitatea drumurilor, ambulanţele acumulează sute de mii de kilometri fără să fie înlocuite. Medicul spune că doar implicarea deosebită a şoferilor şi mecanicilor le face să mai funcţioneze. 

”Faptul că ele funcţionează la acest număr de kilometri demonstrează că cei care le întreţin fac acest lucru ca şi cum ar fi a lor. Pun suflet”, precizează Nicuşor Curteanu. Deşi angajaţii de la Ambulanţă au tras un semnal de alarmă privind starea ambulanţelor, deocamdată autorităţile nu au dat niciun semn concret că ar intenţiona să schimbe ambulanţele de la SJA Botoşani. Anul trecut, un pacient de 39 de ani cu o plagă adâncă la gât a murit într-o ambulanţă de la SJA Botoşani, pe drumul ce leagă municipiul de Iaşi. Suturile i s-au desfăcut din cauza gropilor de pe drumul Iaşi-Botoşani, iar hemoragia masivă l-a făcut să-şi piardă viaţa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Federaţia „Ambulanţa”: Aproape 30% din numărul de ambulanţe au normă de casare sau de declasificare; deficitul de personal este major

UPDATE Aterizare de urgenţă a două avioane pe aeroportul Otopeni: Persoana care a fost transportată la spital se află în afara oricărui pericol

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite