Portret/ Mirel Manea i-a cântat Papei Ioan Paul al II-lea

Portret/ Mirel Manea i-a cântat Papei Ioan Paul al II-lea

Mirel Manea

A făcut parte din marile orchestre din Italia şi a cântat alături de nume grele ale muzicii din ţară şi din străinătate. În timpul liber se ocupă cu afaceri imobiliare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tânărul de 32 de ani a cântat în marile orchestre simfonice din Europa sau alături de solişti de renume, precum Zuchero, Lucio Dala sau Gheorghe Zamfir. Cea mai mare satisfacţie a avut-o când a fost invitat de Papa Iona Paul al II-lea să cânte la Vatican, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la pontificare. „Provin dintr-o familie de oameni simpli. Părinţii meu au ţinut neapărat să fac muzică şi cred că nu i-am dezamăgit. Tata a fost lăutarul satului şi a ţinut mult să ajung un muzicant celebru“, povesteşte Mirel Manea.


Mai cunoscut în străinătate decât în ţară


„Am cântat la Vatican alături de maestrul Gheorghe Zamfir, în faţa a zeci de mii de oameni adunaţi în piaţa San Pietro. A fost magnific. Am primit binecuvântarea Papei şi am stat câteva minute de vorbă cu el“, îşi aminteşte trompetistul. Artistul este mai cunoscut în străinătate decât în ţară. Cinci ani a făcut parte din orchestre celebre de muzică simfonică, unde a fost prim trompetist.


„Am cântat în Orchestra Catedralei Murialdo din Milano şi în Grande Orchestra Di Fiatti Salerno. De asemenea, am cântat sub bagheta maestrului Fiorangelo Orsini, la festivalurile de la Nice şi Cannes, unde am obţinut şi premii de care presa franceză a scris pe prima pagină a ziarelor“, spune Mirel Manea, care acum este prim trompetist la Filarmonica de Stat din Botoşani.


A cântat la nunţile VIP-urilor


Tânărul are o pasiune aparte şi pentru folclorul românesc. A cântat la petreceri sau nunţi alături de Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Traian Iliea, Daniela Condurache, Margareta Clipa şi Sofia Vicoveanca. „Îmi face deosebită plăcere să cânt muzică populară alături de marii artişti la nunţile româneşti. Avem un folclor extraordinar, pe care ar trebui să-l apreciem mai mult. Am cântat la multe nunţi, printre care la Mădălina Manole, la Andra şi am fost chemat să cânt şi la o nuntă la care a cununat Toni Grecu“, detaliază el.


Pe lângă muzică, mai are timp şi de afaceri. Mirel Manea gestionează două societăţi care dezvoltă mai multe proiecte imobiliare în ţară şi este reprezentantul pe Moldova al unei firme auto din Italia. „Prin firmele mele, importanţi oameni de afaceri din Italia au construit la Făgăraş un spital pentru bătrâni şi case de odihnă pentru vârstnici prin toată Europa“, a spus Mirel Manea.

întrebări şi răspunsuri


De ce ai ales trompeta ca instrument?

Tatăl meu a cântat la clarinet şi cred că am moştenit dragostea de muzică de la el. Sunt un om credincios şi trompeta este instrumentul cel mai apropiat de credinţă, de mitul biblic. Este intrumentul îngerilor. Trompeta este instrumentul care domină prin sunet. 

Ce îţi place să faci mai mult, muzică sau business?
Pentru progresul meu din punct de vedere economic datorez mult oamenilor de afaceri pe care i-am întâlnit datorită muzicii şi care au avut încredere în mine. M-am asociat cu oameni importanţi din Italia, care mi-au devenit parteneri în afaceri. Nu pot să spun că îmi place să fac mai mult muzică sau afaceri. Îmi plac ambele în egală măsură.

ce-i place
Iubesc hainele mele care, în cea mai mare parte, au culori particulare. Îmi plac muntele şi marea în egală măsură. Iubesc mâncarea intaliană, dar şi tochitura făcută de mama mea.

ce nu-i place
Nu suport să fiu minţit şi detest oamenii cu două feţe, care nu spun adevărul. Nu suport şi îi ocolesc pe cei bârfitori.

profil
născut. 3 august 1978, Botoşani.
studii. Conservatorul din Bucureşti, promoţia 2000.
familie. Este casătorit, are un copil.

citeste totul despre: