Liceenii dintr-un oraş al României au găsit soluţia să ia Bac-ul: „slujbe speciale pentru tineri şi reuşita la examen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de tineri botoşăneni se adună la slujbele organizate pentru succesul la examene FOTO Cosmin Zamfirache
Sute de tineri botoşăneni se adună la slujbele organizate pentru succesul la examene FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani, un sobor de preoţi oficiază rugăciuni şi slujbe speciale pentru succesul elevilor la examenul de Bacalaureat, dar şi la cel de la Evaluarea Naţională. Sute de elevi merg la aceste slujbe crezând că ajutorul divin îi va ajuta să rezolve mai bine subiectele la examene.

La Biserica Vovidenia din Botoşani, unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult locale, se adună într-o după-amiază banală de marţi zeci de tineri.

Printre ei se află şi Gabriela Axinte, o elevă care tocmai termină clasa a XII-a la un liceu din ora. A ajuns în jurul orei 17.00, însoţită de o prietenă, care se află la finalul cursurilor liceale. Urmează, imediat, examenul de Bacalaureat şi cele două eleve par a fi venit să aprindă o lumânare. În scurt timp, pe băncile din curtea bisericii se aşează, rând pe rând, alţi zeci şi zeci de adolescenţi.

La un moment dat, în curte intră o clasă întreagă de elevi de liceu, însoţiţi de un profesor. Nu lipsesc nici părinţii. Avalanşa de tineri de la Vovidania este oarecum neobişnuită, în condiţiile în care biserica este frecventată, de regulă, de credincioşi la vârsta a doua.

axinte

Gabriela Axinte(prima din dreapta), a venit la Biserică să se roage pentru reuşită FOTO Cosmin Zamfirache

Gabriela ne explică, însă, ce se întâmplă: „Are loc o slujbă specială pentru tineri, dar mai ales pentru reuşita la Bacalaureat şi examene. Sunt rugăciuni care ajută mult pentru succesul la probe“. Din vorbă în vorbă, ne dăm seama că toţi cei adunaţi la biserică au venit pentru acelaşi lucru, binecuvântarea şi slujba specială pentru reuşita la Bac şi Capacitate. „Vrem să ne ajute Dumnezeu la Bacalaureat“, spune timid un elev de liceu. După ce au bat clopotele, întreaga suflare intră în biserică sau rămâne pe-afară şi ascultă la boxe pregătirea slujbei. Un sobor de preoţi îşi face apariţia.

Organizare la cercul pastoral

preot apostoaie

Preotul paroh de la Vovidenia, Partenie Apostoaie, unul dintre iniţiatorii slujbelor pentru tineri şi reuşita la examene, spune că rugăciunile servesc şi studenţilor, dar şi tuturor tinerilor care au competiţii sau concursuri pe care trebuie să le promoveze. Rugăciunile se organizează în cadrul unui cerc pastoral misionar, format din tineri care se întrunesc la biserică în mod regulat. „În după-masa aceasta, în cadrul cercului pastoral misionar care va avea loc, ne vom ruga pentru tineri. Suntem în perioada examenelor. Şi cei de clasa a VIII-a şi liceenii şi studenţii, toţi au examene. Toţi, fiecare în viaţa noastră, avem examene concursuri, competiţii şi este bine să avem ajutorul lui Dumnezeu“, spune preotul Partenie Apostoaie.

 

Preotul Partenie Apostoaie FOTO Cosmin Zamfirache

Preotul botoşănean spune că rugăciunile făcute înţelepţesc elevii şi totodată oferă aceea doză de har care ar fi necesară candidaţilor pentru a lua examenele. „Bineînţeles, tânărul munceşte, învaţă, părinţii sunt stresaţi, dar fiecare dintre noi trebuie să ne rugăm Bunului Dumnezeu să avem capacitatea să reuşim şi, în al doilea rând, să luăm bune decizii în viaţa noastră. Numai bunul Dumnezeu este izvorul adevăratei înţelepciuni. Numai Bunul Dumnezeu face ca drumurile vieţii copiilor noştri să fie drumuri luminoase pline de har şi de aceea rugăciunea este binevenită“, adaugă preotul Partenie.

Sobor de cinci preoţi

Slujbele şi rugăciunile speciale au loc în fiecare vineri seară, odată cu Sfântul Maslu. Totodată şi marţea uneori, prin cercul misionar al tinerilor botoşăneni, se organizează astfel de slujbe la Biserica Vovidenia. La slujbă participă un sobor de 5 preoţi. În mare parte este vorba de rugăciuni şi slujbe cunoscute, adresate tineretului ortodox. Alături de tineri, în biserică şi-au făcut loc şi mame cu copii de-o şchioapă, dar şi vârstnici. Slujba pentru reuşita la examene durează în jur de o oră.Zeci de tineri vin însoţiţi de părinţi la Biserică, mai ales elevii de clasele a VII-a şi a VIII-a. Carmen, de exemplu, a venit cu fiul ei, Sebastian, care termină clasa a VII-a şi, pentru el, urmează un an greu, de pregătire pentru Evaluarea Naţională.

mamafiu

Sebastian a venit la slujbe alături de mama sa FOTO Cosmin Zamfirache

„Este bine pentru ei să vină la Biserică. Să-şi îndrepte faţa către Biserică, că tineretul din ziua de astăzi nu merge chiar pe calea cea bună. Spre Biserică să-şi îndrepte faţa, nu către tatuaje şi alte prostii. Ajută cu rugăciunea la examene şi la învăţătură, nu cu ce văd astăzi, că mă ia groaza“, spune botoşăneanca. Fiul împărtăşeşte părerea mamei şi spune că vine să se roage, pentru a intra la un liceu bun şi mai ales să scape de emoţii. „Rugăciunea mă ajută mult. Scap de emoţii şi mă ajută să trec mai departe, să intru la un liceu bun. Să-mi fac un viitor. Trebuie să şi învăţ, trebuie multă muncă. Dar rugăciunea mă ajută“, spune Sebastian.

„Nu rezolvi nimic fără învăţătură“

Liceenii veniţi la slujbă se arată conştienţi că rugăciunea în sine nu este suficientă pentru a trece Bacalaureatul. „Ne ajută să trecem peste emoţiile care ne blochează de multe ori. Ne face să ne gândim că Dumnezeu este cu noi şi nu avem de ce să ne fie teamă. Dar nu este suficient. Trebuie să învăţăm mult şi să muncim pentru examenele astea. Altfel nu aveam şanse. Dumnezeu dă, dar nu bagă-n traistă“, spune convinsă Gabriela Axinte. La slujbele pentru succes la Bac şi Evaluare Naţională, vin şi clase întregi cu profesori. Marţi, un grup întreg de elevi, din aceeaşi clasă, au venit însoţiţi de o profesoară şi s-au aşezat în pronaos. Slujbele speciale de la Botoşani sunt programate inclusiv cu o zi înainte de primele probe de examen.

sobor

Un grup de preoţi a oficiat slujba FOTO Cosmin Zamfirache

Anul educaţiei religioase

Preotul Partenie Apostoaie spune că aceste slujbe speciale mai au un scop, acela de a educat tinerii în spiritul ortodox. Mai ales că, spune preotul, acest an este dedicat educaţiei tinerilor, chiar de către Biserica Ortodoxă. ”Anul acesta aşa după cum ştiţi Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române pune un accent pe educaţia tinerilor. Este de fapt anul educaţiei religioase a tinerilor ortodocşi de pretutindeni şi arătând prin aceasta valoare tinerilor şi a educaţiei lor. Se spune de multe ori că iată educaţia costă mult. Ferească Dumnezeu cât costă o naţiune fără educaţie.

image

Mulţi tineri vin la Vovidenia pentru a se ruga FOTO Cosmin Zamfirache

De aceea ne rugăm bunului Dumnezeu ca toţi tinerii, toţi copii, pruncii şi toţi oamenii să avem darul înţelepciunii să luăm cele mai bune decizii în viaţa noastră, iar tinerii să aibă dragoste faţă de carte de toată ştiinţa cea bună şi folositoare, reuşită la examene spor şi ajutor în toate”, adaugă preotul botoşănean. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cel mai nou sfânt român: Ioan Iacob Hozevitul, pustnicul crescut în durere şi suferinţă, a profeţit sfârşitul lumii

Artistul care transformă chibriturile în artă. Testul de răbdare suprem: o biserică din 64.000 de beţe de chibrit

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite