Gafă incredibilă la Spitalul Judeţean din Botoşani! După reabilitarea de câteva milioane de euro, şefii unităţii s-au trezit fără Secţie de Dializă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
In judetul Botosani peste 230 de oameni au nevoie de dializa FOTO Adevarul
In judetul Botosani peste 230 de oameni au nevoie de dializa FOTO Adevarul

Cel mai mare spital din judetul Botosani a fost reabilitat. O reabilitare de milioane de euro care, însă, s-a transformat într-un coşmar pentru bolnavi şi cadrele medicale. Incredibil dar adevarat, proiectantul a “omis” să includă în lucrări geamurile, cadrele uşilor, bucătăria spitalului, spălătoria dar şi mai grav,  Secţia de Dializă.

Uniunea Europeana a alocat 14,4 milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului Judeţean "Mavromati" din Botoşani. Cei care au făcut proiectarea, au „uitat” să includă în acest proiect şi Secţia de Dializă. Locul unde se efectua înainte de reabilitare, dializa era situat pe secţia Medicală II a unităţii spitaliceşti, într-un salon încăpător.

Noile saloane dar şi băile adiacente care trebuiau construite, pracatic, au ”înghiţit” aproape în totalitate Secţia de Dializă. Conducerea Spitalului şi-a dat seama abia după construirea saloanelor ca nu mai au secţie şi că riscă chiar să îşi piardă statutul de Spital de Urgenţă şi să fie retrogradat.

"Centrul de hemodializă nu a fost prins în proiect. Şi atunci am fost nevoiţi să găsim o altă locaţie, având în vedere numărul mare de pacienţi care necesită dializa, să poată avea parte de tratament", a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Botoşani.

Doar că în loc de secţie, acum în Spitalul Judeţean există doat un punct de dializă cu patru paturi înghesuite cu tot cu aparatură, în două cămăruţe.

În judeţul Botoşani există peste 230 de pacineţi care au nevoie de dializă.

„Viaţa acestora atârnă de doar un fir de păr, dar doar patru pot beneficia odată de tratament. Ne este greu să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla dacă un al cincilea ar avea nevoie urgent de dializă, în momentul în care toate paturile ar fi ocupate”, a spus revoltata o pacienta.

De condiţiile în care se lucrează s-a plâns chiar şi personalul medical din acest “punct de dializă”.

"Spaţiul este foarte mic din punct de vedere al regulamentului de funcţionare al staţiilor şi centrelor de dializă. Minim, în regulament, sunt adaptaţi circa opt metri pătraţi per pat cu aparatură. Aici nici nu poate fi vorba de aşa ceva. În spaţiul acesta încercăm să vedem dacă mai pot fi adăugate încă două tărgi şi patru pacienţi care sunt decompensaţi. Nu ştiu dacă mai sunt cuvinte", a precizat Delia Burlacu, asistent şef la Staţia de Dializă.

Grav este că salonul nu are nici măcar toaletă proprie, bolnavii fiind nevoiti sa meargă la baie la capătul coridorului.

”Am mai avea nevoie de o toaletă aici pentru pacienţi, pentru un spaţiu de depozitare, dar şi de un vestiar pentru personalul medical. Ne schimbăm pe unde apucăm”, susţine Delia Burlacu.

Dializaţi trataţi lângă bolnavi de TBC şi cei cu pneumonie

Şefii unităţii spitaliceşti au fost nevoiţi să recurgă la o soluţie de compromise pentru a rezolva problema. O soluţie care însă îi nemulţumeşte profund pe botoşăneni. Lângă Laboratorul de Explorări funcţionale. Adică la doar o uşă distanţă de pacienţii care pot fi bolnavi de TBC, penumonie sau alte boli infecţioase. 

”Amenajarea unui punct de dializă aici este total improprie. Nu este un mediu steril. Vin pacienţi cu diferite boli infecţioase petru investigaţii, de pe secţiile de contagioşi, cu pungi cu urină după ei. Nu este bine”, a precizat Magda Sănduleac, asistent şef la Secţia de Explorări Funcţionale. 

Reprezentanţii unităţii spitaliceşti spun însă că doar acolo mai era un loc şi au fost nevoiţi să recurgă la această soluţie. 

Proiectantul riscă sancţiuni

Situaţia gravă de la Spitalul Judeţean a ajuns şi la urechile reprezentanţilor Consiliului Judeţean. Aceştia  au la cunoştinţă informaţii şi despre lipsa din proiect a tâmplăriei, a spălătorie, bucătăriei şi mai ales a secţiei de dializă. 

”Am mai discutat cu proiectantul şi am reuşit să îl aducem pentru a remedia din lipsuri. Pe noi orice astfel de problemă ne costă bani. Trebuie să facem rost de bani pentru tot ce se omite şi este necesar. Există şi posibilitatea ca proiectantul să fie tras la răspundere.”, a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. 

Cât despre noul punct de dializă, acesta nici măcar nu este autoritzat de Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii Spitalului Judeţean au termen doar până în luna octombrie să refacă acest punct de dializă şi să îl transforme în secţie. Fără secţie de dializă unitatea spitalicească nu mai poate îndeplini rolul de Spital de Urgenţă, iar finanţarea va fi redusă drastic. 

”Avem nevoie neapărat de această secţie pentru a rămâne la gradul III de compentenţă şi finanţare. Am trimis toată documentaţia pentru avizare. Ne-au dat termen, după care vor veni în teren şi vor hotărâ, dacă vor aviza acest centru de dializă”, a conchis Ioan Asaftei, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean.

Citi si: 

Taxa de internare la Spitalul Judeţean  „Mavromati” a fost dublată

Prefectul judeţului Botoşani: „Nu sunt convins că pacientului i se acordă întreaga atenţie”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite