Cel mai puternic discurs din istoria României. Cum a mobilizat Nicolae Iorga o întreagă ţară îngenuncheată în 1916

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1916, în România, a fost rostit poate cel mai motivant discurs din istoria acestei ţări. Mesajul transmis soldaţilor şi populaţiei a reuşit să mobilizeze o naţiune îngenuncheată şi să o determine la fapte de un eroism aparte.

Un discurs genial adresat unei naţiuni pe timp de război, poate face mai mult decât glasul armelor. Iar cel mai bun exemplu este, din punctul de vedere al istoricilor botoşăneni, mesajul adresat României şi poporului român de reputatul istoric Nicolae Iorga, în anul 1916. Era un moment în care România risca să dispară ca stat de pe harta Europei. Erau vremuri de adâncă restrişte. 

Regatul României intrase după doi ani de neutralitate, în vara lui 1916, în Primul Război Mondial alături de ţările Antantei împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Turciei şi Bulgariei. Miza era uriaşă. România dorea obţinerea teritoriilor aflate în stăpânirea Austro-Ungară mai precis Transilvania şi Bucovina de Nord. Începutul campaniei a fost de bun augur, cu o înaintare victorioasă a românilor în Transilvania. A urmat însă dezastrul. Bulgarii au reuşit să pătrundă prin Dobrogea, iar germanii şi austro-ungarii au început o ofensivă generală. Armata română prinsă ca într-un cleşte a suferit înfrângeri zdrobitoare şi se afla mereu în retragere. Dezastrul a fost total în momentul în care Bucureştiul a căzut în mâinile inamicului, iar administraţia şi valuri de refugiaţi s-au retras în Moldova. România părea pierdută.

Discursul salvator

Practic la sfârşitul anului 1916, România se reducea teritorial doar la Moldova. Guvernul provizoriu a fost mutat la Iaşi. Situaţia era disperată. În judeţele Moldovei pe lângă administraţie şi armată au sosit peste un milion şi jumătate de refugiaţi din zonele cucerite. Bolile, foametea, frigul completau tabloul unui dezastru total. După epidemiile de tifos dar şi spectrul unor noi înfrângeri şi a invaziei finale a Moldovei, s-a pus problema strămutării administraţiei dar şi a tezaurului în Rusia. Practic, România, de la soldat până la membrii Guvernului era îngenuncheată. ”Părea o situaţie fără ieşire. Bolile secerau, armata suferise mult în primele luni de campanie, lipseau alimentele şi era o degringoladă totală. Mulţi se aşteptau ca armatele germane să rupă frontul şi Moldova să fie cucerită. Era nevoie de o persoană providenţială care să ridice moralul tuturor românilor. Să-i determine să lupte. Acel om a fost Nicolae Iorga”, spune istoricul Gheorghe Median. În toamna anului 1916, Nicolae Iorga avea 45 de ani şi era deja o somitate.

Îşi luase doctoratul la doar 23 de ani, preda la Universitate şi era un adevărat glas al patriotismului românesc. ”Nicolae Iorga era o personalitate uriaşă. Era în primul rând un savant de renume dar şi un mare patriot. A militat în permanenţă pentru unire, pentru încurajarea şi promovarea spiritului naţional. A fost o voce a patriotismului românesc, mai ales prin publicaţia sa ”Neamul Românesc”.„, adaugă Median. Practic Iorga era în aceea perioadă motorul ideologic al naţionalismului românesc. Scrierile sale înflăcărate şi bine punctate erau sursă inspiraţională pentru mare parte a populaţiei. Nicolae Iorga a fost prezent şi în momentul de cumpănă din toamna lui 1916. S-a retras cu administraţia şi Guvernul la Iaşi, fiind membru al Parlamentului. La  11 decembrie 1916 s-a format în regim de criză un Guvern de coaliţie format din liberali şi conservatori. Pe 14 decembrie 1916, Parlamentul s-a întrunit într-o şedinţă pentru a decide soarta ţării. În acel moment, parlamentarul Nicolae Iorga, s-a ridicat şi a ţinut un discurs, care spun istoricii, avea să schimbe soarta războiului.

”O rugăciune tăcută a unui popor sfios”

image

La aceea dată, Iorga s-a ridicat în picioare şi a vorbit într-o linişte monumentală, în sala mare a Teatrului Naţional din Iaşi, care găzduia şedinţele ad-hoc ale Parlamentului. ”Se îndreaptă către noi în acelaşi timp privirile pline de o rugăciune tăcută a unui popor sfios, care veacuri întregi n-a găsit atât de adeseori cuvinte mari pentru suferinţele lui, dar care le-a simţit cu atât mai adânc, cu toată gura sa mută. Se mai îndreaptă, însă, asupra noastră ochiul de ură al străinului care vrea să ştie cum suferim de rana pe care a făcut-o, şi acestui străin, la urmă trebuie să-i răspundem. Trebuie să-i răspundem că, oriunde am fi, suntem hotărâţi să mergem până la capăt, în credinţa că, dacă s-a ridicat vreodată o religie pe lume, dacă s-a vorbit de dreptate şi ideal, nu se poate, cu nici un chip, ca şi înaintea celei mai sălbatice forte organizate, să piară drepturile unui popor de a trăi pe pământul în care nu este un fir de ţărână care să nu fie acoperit de cel mai nobil sânge.(...) Spre noi se uită astăzi o oştire, Oştirea României, care este moraliceşte întreagă; este mai mare chiar decât în momentul când întâiul detaşament a sfărâmat cu patul puştii piatra de nedreptate la graniţă. Atunci, om viu lângă om viu, ea reprezenta numai puterea fizică şi încrederea în biruinţă; astăzi cei vii aduc cu dânşii moştenirea sufletească a celor cari au murit pe câmpul de luptă.

Precum noi lăsăm la alţii averea şi numele nostru, aceia cari cad pentru Ţară şi viitorul Neamului îşi lasă sufletul întreg, atât de mare cum era în momentul sacrificiului lor, acelora în mijlocul cărora cad. Cel din urmă soldat cu haina sfâşiată de suferinţele şi răbdările îndelungate faţă de asprimea naturii şi de cruzimea duşmanului aduce în făptura sa morală pe toţi acei cari nu-i vom mai vedea aievea niciodată. Şi niciodată steagul românesc n-a fost mai mândru decât în momentul când a arătat celei mai superbe alcătuiri militare din Europa că pot merge ţărani fără şcoală, fără arme moderne, înaintea oştirii înzestrată cu tot ce o cultură grozavă şi învierşunată dă sclavilor înarmaţi cari o reprezintă.(...) Poporul românesc se cuprinde din acei cari ţin arma in mână, din acei cari li dau tot sprijinul pentru a o putea întoarce împotriva duşmanului şi în acei cari trăiesc numai spre a admira acest eroism, a-i culege roadele pentru popor şi de a da mâna de ajutor care este trebuitoare pentru a garanta victoria.(...)În colţul acesta unde ne-am strâns, să păstrăm cu scumpătate sămânţa de credinţă, şi vom vedea şi noi la rândul nostru dispărând negura stăpânirii străine şi vom putea zice ca Petru Rareş, fiul lui Ştefan, că vom fi iarăşi ce am fost, şi încă mai mult decât atât“,se arată într-un fragment al discursului ţinut de Iorga.     

Mesaj transmis întregii naţiuni

Efectul a fost unul uluitor. Iorga a fost aplaudat şi ovaţionat iar discursul său a fost tipărit şi multiplicat. A fost trimis pe front soldaţilor, civililor, întregii ţări. ”A fost un discurs memorabil, multiplicat şi transmis soldaţilor pe front, civililor, tuturor. Era un manifest extraordinar care îndemna la rezistenţă, luptă şi iubire de ţară. Cu greu se poate întâlni un discurs la fel de motivant.”, spune Gheorghe Median. Discursul lui Iorga a avut efectul scontat. Armata română dar şi populaţia s-a mobilizat într-un mod greu de închipuit. ”Nicolae Iorga a rostit un adevărat imn de credinţă în victoria finală. Am citit, cu camarazii mei pe front  numărul din «Monitorul Oficial» în care se publicase discursul lui Iorga. Încerc şi astăzi, scriind aceste evocări, emoţia de atunci şi-mi amintesc de finalul în care evoca pe Petru Rareş îmbărbătând, după o înfrângere, pe ostaşi cu vorbele: «Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât!». Acolo, într-un cotlon al tranşeelor, un camarad citea, cu glasul înecat de plâns, îndemnul pe care ni-l trimitea Nicolae Iorga de a nu ne lăsa cotropiţi de îndoială, de a crede cu tărie în biruinţa finală a dreptăţii naţiei noastre”, scria Pamfil Şeicaru, veteran al Primului Război Mondial. Mai mult decât atât I.G. Duca, reputatul om politic, spune că în acel moment a fost rostit cel mai motivant şi mai puternic discurs din istoria românească.

”El a rostit atunci în Teatrul din Iaşi, incontestabil, cel mai elocvent discurs din viaţa lui. Pot spune, mai mult, unul din cele mai mari discursuri ce s-au rostit vreodată de pe tribuna românească.(...) Când s-a aşezat jos a fost un adevărat delir. Aproape toată lumea plângea. În acele clipe Iorga a reuşit să întrupeze gândul şi simţirea unui întreg neam crunt lovit de soartă”, preciza I.G. Duca. Ostaşii români au reuşit printr-un eroism aparte să respingă armatele germane şi să salveze România. Mai apoi la sfârşitul războiului, România primea Transilvania, Bucovina de Nord, Basarabia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Site-ul unde apar toate mesajele scrise online de români de Ziua Naţională. Cum funcţionează lamultianiromania.ro

Cum sunt educaţi moldovenii din Transnistria în spirit sovietic. Campionii românismului din regiunea separatistă, premiaţi la un colegiu din Adjud

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite