Baron local trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Cum şi-a făcut fostul preşedinte al CJ Botoşani casă pe banii protejaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Anchetatorii susţin că Ţurcanu şi-a făcut casă primind fraudulos bani de la mai mulţi afacerişti, în schimbul unor contracte avantajoase cu statul.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean(CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată, astăzi 13 aprilie, de procurorii DNA.  Ţurcanu, aflat la ora actuală în arest preventiv, este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. Odată cu Ţurcanu, a fost trimis să dea socoteală în faţa instanţei de judecată şi socrul său Aristotel Anuşca, acuzat că i-ar fi fost complice ginerelui la trafic de influenţă şi spălare de bani. Cei doi vor fi judecaţi la Tribunalul Botoşani.

Şi-a construit casă promiţând banii statului unor afacerişti

În urma anchetei procurorii DNA au scos la iveală modul în care Ţurcanu şi-a făcut, în timp ce era şef al judeţului, o impresionantă vilă la ieşirea din municipiul Botoşani, într-o zonă rezidenţială. Deşi se bănuia de mult că locuieşte acolo, Ţurcanu a spus mereu că este casa socrului său. Ei bine în urma anchetei procurorii au desfăcut iţele şi au făcut public modul în care Ţurcanu i-a ridicat socrului casa. Mai precis acesta ar fi primit materiale de la mai mulţi agenţi economici. 

Acestora fostul preşedinte CJ le-a promis contracte grase cu statul, folosindu-se de influenţa pe care o avea. ” În perioada iunie 2013-septembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, inculpatul Ţurcanu Florin a pretins şi primit de la administratorul mai multor firme din Botoşani, sume de bani şi alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anuşca Aristomel (socrul lui Ţurcanu Florin), situat în municipiul Botoşani,  la care se adaugă şi cheltuieli privind achiziţionarea unor aparate şi bunuri de uz casnic(...)În schimbul acestor foloase,  

Ţurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiaşi judeţ, Dângeni şi Avrămeni, astfel încât să  fie atribuite, prin încredinţare directă, 3 (trei) contracte de lucrări şi furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.”, se arată într-un comunicat DNA. Din surse neoficiale reiese că Ţurcanu ar fi primit până şi perdele sau televizor în schimbul unor contracte cu statul. 

Socrul implicat în afaceri necurate

Pentru a încerca să masceze, afacerile sale necurate, Ţurcanu şi-a implicat şi socrul, Aristotel Anuşca. Mai precis acesta l-a ajutat pe fostul şef al CJ Botoşani şi a primit şi intermediat bani şi materiale, casa fiind trecută şi pe numele său. ” Concret, în perioada august 2013- ianuarie 2015, inculpatul Anuşca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Ţurcanu Florin să ascundă şi să disimuleze adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei şi a proprietăţii imobilului din municipiul Botoşani care a fost construit şi finanţat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de  272.906,16 lei, cunoscând că bunurile astfel dobândite provin din săvârşirea unei infracţiuni. 

Acţiunile desfăşurate de complicele Anuşca Aristomel au constat în încheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriză fictiv cu o societate comercială paravan, pentru construirea imobilului, în scopul ascunderii şi disimulării beneficiarului real al construcţiei imobilului – inculpatul Ţurcanu Florin - precum şi a originii reale a materialelor de construcţie şi a manoperei gratuite folosite la construcţia imobilului.”, arată procurorii DNA. În acest condiţii cei doi socru şi ginere vor ajunge în faţa judecătorilo. Ambii şi-au recunoscut faptele.

Ţurcanu nu suportă detenţia

Dacă Aristotel Anuşca, va fi judecat în stare de libertate, ginerele său cel mai probabil va rămâne după gratii. Cel puţin asta îşi doresc procurorii. Florin Ţurcanu, un adevărat baron local, a mai avut probleme cu legea, fiind condamnat definitiv în 2014 la 6 luni de închisoare cu suspendare. De altfel din această cauză, Ţurcanu şi-a pierdut şi mandatul de preşedinte al CJ. Acesta a fost condamnat pentru fals intelectual după ce a consemnat fals excluderea unor membri din partid, în timp ce era şef al liberalilor botoşăneni, pentru a-şi propulsa în funcţii de consilier mai mulţi protejaţi. Ţurcanu după ce a fost arestat preventiv s-a plâns instanţei că nu suportă detenţia şi că are de întreţinut copii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Fostul preşedinte al CJ Botoşani, reţinut pentru 24 de ore. Florin Ţurcanu e acuzat că a făcut o vilă pe banii unui afacerist în schimbul unor contracte cu statul

Fostul şef al judeţului Botoşani, Florin Ţurcanu, din nou în vizorul legii. Procurorii DNA i-au percheziţionat vila, dar şi sediul Consiliului Judeţean

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite