Şoselele groazei pentru şoferi: peste 200 de kilometri  de drum ca în Evul Mediu în judeţul Botoşani. Zona în care se află singurul drum naţional de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În secolul XXI în judeţul Botoşani mai există aproape 220 de kilometri de drum, exact ca în perioada medievală. Acoperite cu pietriş sau din pământ de-a dreptul, aceste drumuri reprezintă un adevărat coşmar pentru şoferi. Dealtfel în judeţul lui Iorga, Enescu şi Eminescu se află şi singurul drum naţional de pământ.

În judeţul Botoşani există o reţea de drumuri judeţene de aproximativ 650 de kilometri. Aceste drumuri străbat judeţul de la un capăt la celălalt, legăturile cu judeţele vecine Iaşi, Suceava dar şi cu Republica Moldova sau Ucraine se fac însă cu ajutorul drumurilor naţionale. Şofatul în zonele rurale ale Botoşaniului se poate dovedi însă o provocare uriaşă pentru şoferi. Drumurile pe sute de kilometri arată ca în Evul Mediu, iar conducătorii auto ajung să se gândească doar la nota de plată către mecanicii auto.

Un sfert din drumurile Botoşaniului nu sunt asfaltate

Coform datelor pe care le deţine Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri(DJDP) Botoşani, instiuţie subordonată Consiliului Judeţean care se ocupă cu întreţinerea şi inventarierea drumurilor Botoşaniului, se arată că din cei 650 de kilometri de drum judeţean, 211 kilometri nu sunt asfaltaţi şi reprezintă drum pietruit. ” Stăm totuşi bine, la acest capitol. În ultima vreme s-au făcut eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea calităţii drumurilor. A fost şi mai rău înainte de 2010. Cu noile axe de finanţare au mai fost asfaltate o parte a drumurilor”, spune Sorin Clim, şeful de DJDP. 

Dealtfel drumurile pieruite reprezintă şi o povară financiară pentru bugetul instituţiei. Înreţinerea anuală a acestora, având în vedere că piatra este uşor vânturată de pe carosabil de intemperii sau inundaţii, se ridică la 3 miliarde de lei vechi. Şefii de la Consiliul Judeţean au început din anul 2012 o campanie de asfaltare în judeţul Botoşani folosind fonduri europene. Prin Programul Operaţional Regional au fost finanţată asfaltarea drumurilor Botoşani-Curteşti-Cristeşti,Calaraşi-Libertatea, Copălău-Cerbu-Dracşani şi Păltiniş-Viişoara. 

Totodată şefii de la consiliul Judeţean au planuri îndrăzneţe, vor să termine de asfaltat toate drumurile din judeţ în trei ani. Cu toată această campanie de asfaltare, sunt încă puncte nevralgice, precum drumurile de la Oneaga, Hăneşti,Borolea, Zahoreni,Dângeni şi Mihălăşeni. La toate acestea se adaugă drumul dezastruos de la Avrămeni către Mitoc, pline de gropi şi rămas în mare proporţie şi fără piatra de pe el. În aceeaşi situaţie se găsesc multe drumuri din nordul judeţului pe malul Prutului. 

Singurul drum naţional de pământ din ţară

Totodată în judeţul Botoşani se află şi singurul drum naţional de pămnt din ţară. Este vorba de uliţa de pământ de 40 de kilometri ce leagă localităţile Manoleasa şi Rădăuţi Prut, aproape de graniţa cu Republica Moldova. Deşi primarii din cele patru localităţi tranzitate de drumul de pământ au făcut solicitări şi chiar o adresă comună Guvernului şi Companiei Naţionale de Drumuri nu au primit niciun răspuns.

image

 Singurul drum naţional de pământ FOTO gazetabt.ro

”Noi sperăm în fiecare an”, spune resemnat Ovidiu Buduruţă, viceprimarul comunei Mitoc, aflată la marginea drumului de pământ. În 2013, a fost realizată o pietruire a drumului, dar apele de la inundaţiile din fiecare vară şi de la ninsorile abundente au ”spălat” drumul, care a rămas în cele din urmă tot de pământ. Prefectul judeţului dă de înţeles că localnicii ar trebui să se roage ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, pentru a scăpa şi ei de ruşinea singurului drum naţional de pământ. 

”Cred că dacă vecinii din Ucraina sau Republica Moldova, vor intra în Uniunea Europeană, drumul va reprezenta o prioritate pentru CNADR”, spune prefectul Costică Macaleţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Reţeaua de drumuri a judeţului Olt se modernizează cu viteza melcului. Peste 900 kilometri de drumuri de pământ aşteaptă să fie reabilitate

Drumurile ruşinii: 200 km de drumuri judeţene nu au văzut asfalt. Sunt folosite de turiştii străini care se dau cu ATV-urile

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite