VIDEO Promovează un stil de interpretare unic în ţară, dar a fost nevoită să servească într-o bodegă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Lenuţa Purja este singurul artist popular care mai promovează "horea cu noduri". Deşi talentul său este recunoscut adesea la festivaluri, iar acest stil de interpretare a atras atenţia chiar şi juriului de la „Românii au Talent”, bistriţeanca nu s-a bucurat de avantajele financiare ale vieţii de artist, fiind nevoită acum câţiva ani să facă pe ospătarul într-o bodegă din municipiul Bistriţa.


Purja, singura familie de rapsozi populari de pe Valea Ţibleşului

Încă de când se ştie Lenuţa Purja a auzit în casa din localitatea Agrieş, la poalele munţilor Ţibleşului, „horea din grumaz” sau „horea cu noduri”, un stil de interpretare arhaic, unic în peisajul folcloric românesc. Aventura „culesului” de folclor a început-o încă de la 18 ani, îndeletnicirile fiind „lăsate” moştenire de la mama sa. Acum, la peste 40 de ani îl lasă pe fiul său Sergiu să ducă mai departe doinitul cu noduri.

„Horea cu noduri” este un stil de interpretare foarte vechi, identificat de etnologii Bela Bartok şi Tiberiu Brediceanu, în urmă cu 100 de ani în Maramureş. Încrezătoare în stilul acesta special de interpretare, în 2011, Lenuţa Purja, alături de mama sa a participat şi la „Românii au talent” unde a impresionat până la lacrimi audienţa.

Din cauza specificului emisiunii nu au reuşit să treacă în semifinala naţională, însă Lenuţa Purja, unul dintre cei mai premiaţi artişti români, având peste 100 de premii în palmares, a fost mulţumită de faptul că întreaga ţară a avut ocazia să asculte „horea cu noduri”.



Ignorată de autorităţile judeţului a ajuns ospătar într-o bodegă din Bistriţa


În ciuda valorii şi talentului său, autorităţile locale nu i-au acordat Lenuţei Purja atenţia pe care o primeau marii artişti ai judeţului Bistriţa-Năsăud, până acum câţiva ani. În prezent pe lângă spectacole, Lenuţa Purja are grijă de două grupuri folclorice, unul la Corvineşti, comuna Matei, iar altul format din elevii Grupului Şcolar Forestier, cu care abordează doar cântece autentice.


De asemenea, artista se ocupă şi de un festival, tot la Corvineşti, iar de câţiva ani, aceasta este angajată la Şcoala Populară de Artă, care se află sub tutela Centrului Judeţean pentru Cultură.


În urmă cu câţiva ani, însă, a fost nevoită să şteargă mesele unei bodegi din municipiul Bistriţa pentru a-şi putea sprijini fiul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj. Artista recunoaşte că nu prea se poate trăi doar din cules folclor şi că mai mereu a avut câte un „job” pe lângă care să o ajute să se întreţină.

bodega bistrita

Bodegă de lângă calea ferată în care a muncit ca ospătar Lenuţa Purja în urmă cu câţiva ani

„Eu am ales să merg pe această cărare şi nu se poate trăi, este doar o pasiune. În ziua de astăzi trebuie să plăteşti ca să cânţi, să mergi la o filmare. Foarte puţini merg pe acest drum spinos. Dacă nu ai pregătit pentru un CD de exemplu 2500 de euro, îţi faci vise deşarte. Toate costă, orchestra costă foarte mult, ne explică Lenuţa Purja.


Deşi nu se bucură de situaţia materială pe care o au alte artiste din judeţ care merg acasă cu 1500 de euro cel puţin de la o nuntă, Lenuţa Purja este foarte pozitivă şi mulţumită cu ce are, fiind fericită pentru că are ocazia să-i înveţe şi pe alţii ce ştie cel mai bine să facă: să doinească cu noduri.




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite