Un culturist român face senzaţie în Spania. Înainte de a se apuca de sport, a lucrat ca barman, muncitor şi dansator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bistriţean a reuşit să facă senzaţie în Spania, la culturism, situându-se pe locul doi în peninsulă şi pe locul 8 la nivel European. Nicolae Florin Lupşor a plecat în Spania pentru o viaţă mai bună, iar de sport s-a apucat pentru a arăta mai bine. Românul a ajuns să transforme antrenamentele şi regimul alimentar draconic într-un stil de viaţă.

Nicolae Florin Lupşor are 34 de ani şi de mai bine de 16 ani trăieşte în  Spania, alături de iubita sa, tot o româncă, şi de copilul lor de nici un an şi jumătate. Înainte să părăsească Bistriţa natală, Nicolae muncea într-un centru comercial de la ieşirea din  municipiu.

Pe când avea doar 18 ani şi-a luat lumea în cap şi a părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune în însorita Spanie. Acolo a avut tot felul de job-uri: a lucrat ca barman într-un restaurant, a muncit în construcţii şi a fost chiar dansator în barurile şi discotecile de pe plajă.

De aproape 9 ani însă, acesta lucrează într-o firmă de securitate, fiind gardă de corp pentru VIP-urile din peninsulă. Nume nu vrea să ne dea, contractul de confidenţialitate împiedicându-l să vorbească despre personalităţile pe care le protejează.

Cum a ajuns însă de la preparatul băuturilor la pază? Ei bine, l-a ajutat sportul, pe care l-a început la Bistriţa pe când încă era minor, în sala Clubului Sportiv Municipal, alături de Anghel Zăpârţan, unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de culturism din ţară.

Dorinţa de a arăta cât mai bine, mai ales că pe vremea aceea era şi dansator în trupa locală de dans Sincron, l-a împins spre culturism. Aceeaşi dorinţă de a arăta bine l-a însoţit şi în Spania, unde a continuat să frecventeze sălile de sport.

A început să concureze din 2009

 „Aici am făcut vreo doi ani kickboxing şi pe urmă am făcut sală. Prin anul 2005 am început să concurez, iar prin 2009 am luat lucrurile mai serios. M-a văzut antrenorul de la sala pe care o frecventam şi mi-a spus că am fizic de competiţie. Aşa a început totul”, povesteşte Nicolae.

Faptul că a avut succes încă de la primele competiţii i-au dat încredere bistriţeanului, care a continuat să facă performanţă, transformându-şi hobby-ul într-un adevărat stil de viaţă. Acum, privind la medaliile şi trofeele cucerite, spune că a meritat tot acest efort.

 „Sunt multiplu campion de Andalucia, campion absolut de Analucia şi vicecampion de Spania. Anul trecut m-am clasat în primii 10. Mai precis sunt al optulea în Campionatul European”, precizează sportivul.

Din anul 2009, de când a început să concureze mai serios, bistriţeanul a reuşit să adune în jur de 20 de medalii şi peste 15 trofee. De asemenea, bistriţeanul este şi imaginea unui producător de suplimente pentru sportivi.

Deşi în lumea culturismului fizicul e totul, bistriţeanul spune că atuurile sale sunt altele, şi anume: ambiţia, perseverenţa şi disciplina. Bistriţeanul recunoaşte însă că i-a fost mai greu decât spaniolilor să ajungă atât de sus, asta şi pentru că românii sunt destul de prost văzuţi în peninsulă.

Momenan, sportivul se pregăteşte pentru Campionatul European care va avea loc peste o lună şi jumătate. Întrebat dacă se aştepta la asemenea performanţe atât de departe de ţară, Nicolae spune: „Nu, eu făceam sport pentru a arăta bine în primă fază. Am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Nu mi-a fost deloc uşor, am avut parte de antrenamente extreme şi regimuri restrictive şi pe perioade lungi de timp”.

Imaginea lui Nicolae apare chiar şi pe autobuzele din Huelva, oraşul spaniol de adopţie, fiind ales de către autorităţile locale dintre toţi imigranţii din localitate. Bistriţeanul este considerat un cetăţean model şi un exemplu pentru toţi cei care au venit din toate colţurile lumii în Spania în căutarea unei vieţi mai bune.

În anul 2014, la Campionatul European de Culturism „Arnold Classic Europe”, care s-a desfăşurat la Madrid şi de unde Nicolae s-a întors cu locul 8, sportivul a avut ocazia să-l întâlnească pe celebrul Arnold Schwarzenegger.

Cum arată o zi obişnuită a bistriţeanului

Chiar şi când nu se pregăteşte pentru competiţii, bistriţeanul este nevoit să urmeze nişte reguli stricte de antrenament şi mai ales de alimentaţie. Nicolae Florin Lupşor se antrenează zilnic câte două ore. Alimentaţia este şi ea foarte strictă, sportivul având câte 8 mese pe zi, fiecare fiind compusă din carne de pui, curcan, vită sau peşte, cu garnituri de legume şi verdeţuri. Sunt excluse prăjelile, pizza, pastele, mâncarea de fast food, precum şi sosurile. De asemenea, preparatele consumate de bistriţean nu conţin sare. Recunoaşte că uneori îi e dor de anumite alimente „interzise”.

Dacă majoritatea sportivilor au în spate un antrenor personal şi un nutriţionist, bistriţeanul reuşeşte să facă performanţă de unul singur, fiind doar un bun autodidact. Acesta a urmat şi cursuri de nutriţie şi are chiar şi o diplomă de antrenor. Toate lucrurile pe care le-a învăţat la aceste cursuri le-a pus în practică pe propria persoană.

În ciuda sacrificiilor şi mai ales a performanţelor la care a ajuns, Nicolae spune că sportul nu i-ar permite să trăiască confortabil, motiv pentru care are şi un al doilea job.

În România mai vine, însă doar în vizită. Întrebat dacă ar lua în calcul să se întoarcă în ţară definitiv, Nicolae precizează: „Grea întrebare. Poate că da, într-un viitor îndepărtat. Bineînţeles dacă am vreo ofertă de serviciu bine plătit mă întorc”.

Faptul că întreaga familie a lui Nicolae trăieşte în Spania, într-un alt oraş, dar şi faptul că a investit deja într-un apartament în peninsulă îl determină pe bistriţean să nu ia în calcul o întoarcere în ţara natală.

Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre a reprezenta ţara în competiţiile sportive. Dacă Federaţia Română de Culturism i-ar cere asta, Nicolae nu ar ezita să îşi reprezinte ţara în competiţiile internaţionale. Până în acest moment însă, reprezentanţii acesteia nu au arătat vreo deschidere în acest sens.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite