Topul aberaţiilor legislative din România. Cum poţi să te alegi cu dosar penal pentru „autovătămare“ corporală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Responsabili de aceste aberaţii legislative sunt tocmai aleşii
Responsabili de aceste aberaţii legislative sunt tocmai aleşii

Deşi nu este an în care să nu se modifice prevederi legale care parcă nu se potrivesc cu realitatea românească, aberaţiile legislative încă nu au dispărut şi par chiar să se înmulţească.

Fiecare Guvern care a ajuns la conducerea ţării a venit cu propriile viziuni despre cum ar trebui să meargă lucrurile în România. Viziunea se transforma în scurt timp în legi, care nu de puţine ori nu ţin cont de realitatea românească.

Avocatul Ioan Someşan ne ajută să identificăm cele mai mari aberaţii din legislaţia românească. Potrivit acestuia, printre aberaţii se numără chiar pensiile speciale pentru aleşi, mai ales că 90% dintre parlamentari primesc deja o pensie normală.

„Pedepsele din penal nu sunt echitabile şi a dispărut condiţia recuperării pagubei. Înainte nu puteai primi o pedeapsă mai mică şi cu suspendarea executării, dacă nu plăteai paguba”, completează avocatul Ioan Someşan.

Apometre la apa din fântână

Deşi pare greu de crezut, există şi prevederi legale mai aberante decât acestea. O prevedere legală intrată în vigoare la finalul anului 2010, de exemplu, obligă firmele să monteze apometre chiar şi la apa din fântână, deşi apa nu provine de la distribuitorul local.

De asemenea, dacă eşti implicat într-un accident provocat de tine, în urma căruia tu eşti singurul rănit, vei avea parte şi de câteva drumuri la poliţie. Asta pentru că vei fi cercetat pentru propria vătămare corporală. În cele mai multe cazuri procurorul dă neînceperea urmăririi penale, însă timpul de soluţionare pentru un astfel de dosar poate să ajungă şi la doi ani.

În concediu medical legea te obliga să nu ieşi din casă, chiar şi când doctorul ţi-a recomandat plimbări în natură şi fizioterapie. Până în luna iulie a acestui an, în concediu medical puteai fi verificat de către autorităţi care veneau să se asigure că eşti în incapacitate temporară de muncă.

Dacă nu erai găsit acasă, practic îţi pierdeai calitatea de asigurat. Asta chiar dacă medicul îţi putea recomanda plimbări în aer liber şi fizioterapie de exemplu, activităţi care presupuneau părăsirea domiciliului. Prevederea legală în cauză a fost în vigoare în perioada 2010-2015.

O amendă de circulaţie neplătită te poate împiedica să-ţi vinzi casa. În 2007, Codul Fiscal era modificat, iar unul dintre articolele de lege aparent inofensiv poate deveni o gravă încălcare a dreptului de proprietate. Cetăţenilor li se interzice să vândă imobile dacă au amenzi sau impozite neplătite.

Cum plăteşti pentru venituri de câţiva lei contribuţii la stat de zeci de ori mai mari

Codul Fiscal mai conţine o aberaţie legislativă. Potrivit acestuia, persoanele care realizează doar venituri din chirii, dobânzi sau investiţii sunt obligate să plătească contribuţia de asigurări de sănătate. Cuantumul este de 5,5% din veniturile realizate, însă se foloseşte o bază de calcul care nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut, adică de 975 de lei. Astfel, chiar dacă veniturile realizate din dobânzi de exemplu nu trec de 10 lei, suma datorată statului ajunge la 54 de lei.

Vă mai recomandăm:

Parlamentarii născocesc legi trăsnite

Legea urbanismului, modificată de un sportiv şi un inginer în industria lemnului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite