Secretele performanţei: o tânără dintr-un sat bistriţean pleacă la Paris să înveţe chineza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţă. Nicoleta Vlonga, o tânără din comuna bistriţeană Romuli, a fost acceptată la un renumit institut francez, unde se va specializa în limba chineză. Adolescenta, care abia a terminat clasa a XII-a, a urmat cursuri de limba chineză ca activitate extraşcolară, la colegiul naţional unde a învăţat.

Nicoleta Vlonga are 18 ani şi la examenul de Bacalaureat a oţinut media 9,53. Deşi nota obţinută îi permitea să intre la orice universitate din ţară, tânăra a optat pentru Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale, Departamentul de Limbă Chineză, din Paris. 

Nicoleta este pasionată de chineză din copilărie, însă a început să o studieze cu adevărat în cadrul unui curs extraşcolar organizat la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Bistriţa, unde studia. Cursul a fost organizat de Institutul Confucius din Cluj-Napoca şi a fost susţinut de un profesor din China. 

Printre lucrurile pe care le-a învăţat Nicoleta la acest curs, care s-a întins pe doi ani, a fost scrisul tradiţional cu pensula, dar şi cum să realizeze decupajele tradiţionale chinezeşti. Adolscenta mărturiseşte că cel mai greu i-a fost să înveţe caracterele chinezeşti. 

„Acum doi ani, în urma unui parteneriat cu Institutul Confucius de la Cluj s-a introdus ca activitate extraşcolară cursul de Limba Chineză. Fiindcă era ceva nou şi interesant, m-am gândit: De ce nu? Aşa că m-am înscris şi am urmat orele care au durat doi ani. De mică aveam o pasiune pentru limbile asiatice şi dacă am văzut că există oportunitatea să învăţ limba chineză am zis să încerc că nu ştiam când mai aveam ocazia să o învăţ pe gratis, de la un profesor chinez“, precizează Nicoleta Vlonga. 

Adolescenta a şi susţinut anul acesta în martie un examen la limba chineză, nivel intermediar. Tânăra a reuşit să rezolve mai bine de 70 la sută din exerciţiile acestui examen. Nicoleta Vlonga s-a numărat printre cei patru liceeni care au fost premiaţi de Ambasada Chinei, la Bucureşti, în data de 17 iunie, pentru rezultate deosebite în studierea limbii chineze. Rezultatul examenului, împreună cu voluntariatul pe care l-a făcut şi activităţile extraşcolare, au cântărit destul de mult în dosarul de înscriere la facultate.

image

Nicoleta Vlonga, alături de profesorul său de chineză şi un coleg, la Ambasada Chinei (Foto: Arhivă Personală)

O săptămână mai târziu, tânăra a aflat că a fost acceptată la Institut National des Langues et Civilisations Orientales, din Paris. Cursurile la nivel licenţă se întind pe patru ani, iar masteratul pe doi. 

Institutul funcţionează încă din anul 1669 şi este una dintre cele mai importante unităţi de învăţământ din Franţa. Aici şi-au finalizat studiile numeroşi politicieni, scriitori, diplomaţi şi lingvişti. Printre cei care au ales Institut National des Langues et Civilisations Orientales se numără prinţul Henrik al Danemarcei, care s-a specializat aici în chineză şi vietnameză şi prinţesa Belgiei, Maria-Laura, care a învăţat chineza. 

Terminând liceul la Filologie, decizia de a se specializa în limbi străine a venit natural pentru Nicoleta, care a crescut într-o superbă comună de la graniţa cu judeţul Maramureş, între Munţii Pietrosu, Rodnei şi Ţibleş. 

„Iniţial am vrut să fac Facultatea de Litere, secţia Franceză-Română, dar m-am gândit: ce fac după? şi mi-am zis să mă îndrept spre ceva nou. Am văzut că în străinătate, cel puţin în Franţa, este alt sistem de învăţământ şi m-am decis să aleg Parisul pentru studii“, spune adolescenta.

„Cine vrea să înveţe, învaţă oriunde“

Întrebată dacă nu este intimidată de cei care poate sunt obişnuiţi cu sistemul francez de învăţământ sau care au avut ocazia să acumuleze mai multe cunoştinţe de limba chineză, Nicoleta precizează:

„Cine vrea să înveţe, învaţă oriunde şi indiferent de nivelul de la care porneşte. Nu mă las intimidată de alţii, care poate deţin mai multe informaţii“.

Deşi a crescut în mediul rural, făcând primele opt clase la şcoala din Romuli, adolescenta este foarte independentă. Ea locuieşte în Bistriţa încă de când a început liceul, vizitându-şi familia din Romuli doar la sfârşit de săptămână şi în vacanţe. 

La Romuli, performanţele la care a ajuns Nicoleta sunt foarte lăudate, mai ales că tânăra nu provine dintr-o familie de intelectuali. Tatăl ei lucrează la CFR, iar mama este femeie de serviciu la şcoala din localitate. 

„Oamenii din Romuli pot să zic că au fost încântaţi. Se mândresc cu mine, aşa cum se mândresc şi cu elevul care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, care e tot de aici“, mai spune Nicoleta.

Părinţii fac eforturi să o trimită în Franţa

Oameni simpli, părinţii Nicoletei au lăsat-o să îşi aleagă încă din clasa a VIII-a ce vrea să facă în viaţă şi unde vrea să studieze. Deşi majoritatea părinţilor îşi îndreaptă copiii spre domenii care mai apoi să conducă spre profesii bănoase, de viitor, alta a fost situaţia aici. „Ei mi-au spus să fac ceea ce-mi place, pentru că nu are rost să urmez nişte studii şi să nu fiu mulţumită după, aşa că eu am ales singură“, a declarat bistriţeanca. 

Adolescenta a ţinut cont şi de cerinţele de pe piaţa muncii când a ales limba chineză, mizând pe influenţa şi prezenţa tot mai mare pe care o au firmele din China în România şi în Europa. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu a ales Facultatea Română-Franceză.

Părinţii Nicoletei fac eforturi substanţiale pentru ca adolescenta să poată să studieze în Paris, însă nu au luat în calcul nicio secundă să o împiedice să meargă în Franţa. Nicoleta se va putea bucura de o bursă din partea statului francez abia după primul an de studiu, când va avea şi un an de şedere în Franţa. Tânăra ia în calcul să se întoarcă în România după finalizarea studiilor, mărturisind că şi-ar dori să lucreze la Ambasada Chinei în România.

Autorităţile locale din Romuli au decis să-şi sprijine cei mai buni elevi care provin din această comună. Printre elevii premiaţi s-a numărat şi Nicoleta Vlonga, care va primi o bursă de 1.000 de lei lunar.

Vă mai recomandăm:

O bistriţeancă, masterandă în industria luxului. A studiat la Sorbona, a fost felicitată de prinţul Albert de Monaco şi acum îşi construieşte propriul brand

O studentă româncă, despre experienţa la studii în Danemarca: „Poţi să întâlneşti pe stradă un membru al Familiei Regale, atât sunt de deschişi“

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite