Revoluţia vine de la sat: un primar din Ardeal vrea să încălzească instituţiile publice din bătătura sa cu apă termală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bălăjan vrea să încălzească toate clădirile cu energie geotermală FOTO: Gheorghe Bălăjan
Gheorghe Bălăjan vrea să încălzească toate clădirile cu energie geotermală FOTO: Gheorghe Bălăjan

Primarul unei mici comune din Ardeal vrea să încălzească clădirile care adăpostesc instituţiile publice cu ajutorul apei termale. Edilul se bazează pe fondurile guvernamentale, depunând un prim proiect pentru sala de sport din comună, de care se folosesc sute de copii lunar.

Gheorghe Bălăjan, primarul comunei Dumitra, situată la doi paşi de Bistriţa vrea să revoluţioneze modalitatea de încălzire a celor 15 de clădiri din localitatea sa, care adăpostesc diverse instituţii publice, dar şi şcoli, grădiniţe şi chiar o sală de sport. 

Acesta vrea ca în următorii ani, toate cele 15 clădiri să fie încălzite cu ajutorul apei termale din sufletul pământului. Primul pas l-a făcut chiar anul acesta, depunând un proiect pentru finanţare guvernamentală pentru sala de sport din comună, unde fac mişcare lunar sute de copii.

Edilul a fost convins de această formă de energie încă nouă în ţară când a auzit cât consumă. Practic, prin această metodă, consumul de energie scade cu 70-75%, amortizarea investiţiei făcându-se destul de rapid. 

Singurul lucru care l-a împiedicat până acum pe edil să treacă pe acest fel de energie verde neconvenţională a fost valoarea investiţiei. Doar pentru a asigura căldura sălii de sport, Primăria Dumitra ar fi trebuit să scoată din vistierie un milion de lei.

„Amortizarea este foarte rapidă, pentru că consumul este cu 70-75% mai mic, doar că investiţia este destul de consistentă. Dacă nu m-aş baza pe aceste finanţări, din bugetul local n-aş avea şanse să fac aşa ceva”, mai spune Bălăjan.

Folosindu-se de fondurile guvernamentale, Primăria Dumitra a pus la dispoziţie studiile şi expertizele şi s-a angajat să suporte 11% din valoarea investiţiei. 

„Investiţia ajunge la un milion de lei. Noi am cheltuit pe studii şi am mai pus 11%, iar restul ar trebui să vină din fonduri guvernamentale, dacă ne aprobă. Fondurile se dau prin Casa Verde. Am înţeles că la nivel naţional sunt 65 de proiecte depuse de autorităţile locale care vor să-şi încălzească clădirile cu apă termală”, explică primarul Gheorghe Bălăjan.

Acesta intenţionează ca anul viitor să depună proiecte de finanţare pentru toate cele 15 clădiri pe care le administrează. Edilul speră ca în iarna anului 2017, sala de sport din localitate să fie încălzită exclusiv cu ajutorul apei termale.

Cum funcţionează energia geotermală

Energia geotermală intră în categoria energiilor verzi. Aceasta se foloseşte de căldura care provine din interiorul pământului, obţinându-se prin captarea apei fierbinţi şi a aburilor din zonele cu activitate vulcanică şi tectonică sau a căldurii subpământene. 

energie geotermala fotoimpresamia.com

Foto: impresamia.com

Acest tip de energie poate fi folosit pentru încălzirea apei sau a diferitelor spaţii, dar şi pentru producerea curentului electric. 

Ţara care a exploatat cel mai bine acest tip de energie este Islanda, care se foloseşte de energia geotermală de 70 de ani. În jur de 80% din energia folosită de autorităţile locale şi populaţie provine din  pământ. 

Vă mai recomandăm:

FOTO După o zi de muncă pe câmp, bălăceală la piscina comunală. Primăria Romuli a amenajat un mini-ştrand pentru locuitorii săi

Doru Crişan, primarul „high tech”. Site-ul Primăriei Prundu Bârgăului oferă imagini live de pe străzile comunei

Parc fotovoltaic de 20 de milioane de euro la Mărişelu

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite