Puştii români geniali care impresionează mapamondul. Au ajuns campioni la GO, sportul chinezesc al minţii practicat de 27 de milioane de oameni
0Un puşti de doar 11 ani face furori la toate competiţiile de GO la care participă. Anul acesta, Denis a adus la Bistriţa titlul de campion european la GO. De asemenea, în palmaresul puştiului se află şi un loc 7 la Mondiale, cea mai bună performanţă înregistrată de vreun copil român la sportul minţii vechi de 4.000 de ani.
GO-ul, sportul minţii cu o vechime de aproximativ 4.000 de ani, care s-a născut în China şi este practicat de peste 27 de milioane de oameni din întreaga lume, s-a transformat într-un adevărat stil de viaţă pentru o familie din Bistriţa.
Este vorba despre familia Dobraniş, unde sportul minţii nu doar că este practicat cu nesăţ de Denis (11 ani) şi Darius (15 ani), ci a adus nenumărate medalii şi recunoaşteri internaţionale. Primul care a intrat în hora acestui joc al minţii a fost Darius, pe când avea doar 7-8 ani.
„Prima dată am aflat de GO în clasa a II-a (n.r. - în anul 2007). Profesorul Vârtic de la Palatul Copiilor mergea prin şcoli şi încerca să îi atragă pe copii spre jocul acesta. Am ales să fac şi altceva decât matematică şi ce se preda la şcoală. Am început să merg la Palatul Copiilor, unde se ţinea acest cerc de GO. Nu existau materiale, nu existau cărţi atunci”, îşi aminteşte Darius Dobraniş.
În prima fază, Rodica, mama celor doi băieţi, nu prea s-a arătat impresionată de acest joc, ce avea să îi poarte fiii în cele mai importante competiţii de profil din lume.
„Darius a venit la mine de vreo două ori şi eu, ca mamă ignorantă, nu am dat doi bani pe acest sport. A venit cu o foaie de hârtie şi încerca să-mi explice şi mie jocul. Nu aveam tablă, nu aveam nimic”, precizează Rodica, mama celor doi băieţi.
Un an mai târziu, în 2008, Darius a ajuns pe locul 4 la Campionatul Naţional de GO. Singurul „antrenament” de care a avut parte Darius a fost cel de la Palatul Copiilor, asta pentru că niciunul dintre părinţi nu ştia să joace.
În 2009 îi călca pe urme şi Denis, care pe atunci avea doar 4 ani. Denis a prins şi el drag de sportul minţii, după ce şi-a însoţit fratele mai mare la unul dintre concursuri.
Mai mult, tatăl băieţilor a învăţat şi el să joace, pentru a putea exersa cu Denis, care pur şi simplu îşi extenua fratele mai mare. Puştiul petrecea aproape zilnic ore bune la Palatul Copiilor alături de profesorul de GO. Acesta a devenit atât de bun, încât în scurt timp a ajuns să îşi bată profesorul de la Palatul Copiilor.
Denis a început să participe la competiţii încă de la vârsta de 5 ani. Ani buni, Denis a fost cel mai mic concurent la toate competiţiile de GO la care participa. În palmaresul puştiului se află şi locul 7 la Mondialele de Go, care este cea mai bună performanţă a unui junior român şi a unui junior european. Darius are şi el în palmares locul 9 obţinut la Campionatele Mondiale de juniori în anul 2011.
Cum au ajuns să se „concureze” fraţii Dobraniş la competiţii internaţionale
Cei doi fraţi sunt de ani buni în lotul naţional de GO şi reprezintă România la competiţiile internaţionale de profil. Nu de puţine ori cei doi fraţi au ajuns să se concureze la competiţiile internaţionale. S-au întâlnit de exemplu la o competiţie la Hamburg, unde Darius a obţinut locul I, iar Denis locul al II-lea.
„De multe ori s-au concurat la competiţii. Acelea sunt cele mai dureroase competiţii. Te bucuri pentru unul şi suferi alături de celălalt. Cred că la peste 10-15 competiţii s-au întâlnit”, precizează Rodica Dobraniş.
Mama celor doi fraţi spune că de când s-au apucat de GO, Denis şi Darius sunt mai performanţi la şcoală, au o memorie mai bună, sunt mai creativi şi se descurcă mai bine la matematică şi geometrie.
„Văd o evoluţie la şcoală, văd o evoluţie a lor ca indivizi. Cei doi au crescut practic cu GO-ul în casă. Denis îşi bate profesorul de GO de la Palatul Copiilor încă din clasa a II-a. Avantajul lui Denis este că a început la o vârstă foarte fragedă”, completează mama celor doi.
La performanţele celor doi a contribuit şi faptul că fraţi fiind au avut ocazia să exerseze unul cu altul. „Am avut un foarte mare avantaj pentru că suntem fraţi şi am avut ocazia să ne antrenăm zilnic”, spune Darius.
Dacă regulile se învaţă foarte repede, Denis reuşind să desluşească misterul acestui joc al minţii în doar o zi, mai complicat e să dezvolţi strategii şi să reuşeşti să anticipezi următoarele 5-10 mutări ale competitorului.
„Toţi erau bulversaţi de evoluţia lor, era neobişnuit pentru ei să evolueze atât de mult fără ajutorul părinţilor. S-au autoeducat, au citit cărţi din acest domeniu, au jucat enorm de multe partide pe Internet”, completează mama celor doi băieţi.
Familia Dobraniş, invitată să se stabilească pentru doi ani în Coreea
În ASIA, acest sport al minţii este extraordinar de popular. În unele ţări asiatice există şcoli speciale de GO, unde doar asta se învaţă, iar managerii marilor companii se folosesc de strategiile din GO în afaceri.
Familia Dobraniş a avut ocazia să vadă cât de iubit şi „consumat” este acest joc chiar pe continentul unde s-a născut.
„Acum doi ani am fost în Coreea de Sud, la o competiţie de profil. Am întâlnit acolo familii care trăiau trup şi suflet pentru GO. Denis s-a clasat atunci în primii 25 de jucători. E o performanţă, pentru că e obţinută la ei acasă, unde GO-ul se joacă de zeci de generaţii”, mai spune Rodica Dobraniş.
Mai mult, la un congres internaţional dedicat GO-ului, cei doi fraţi au fost remarcaţi de un jucător profesionist de GO, care a invitat familia Dobraniş să se mute în Coreea de Sud pentru doi ani, pe cheltuiala sa. Coreeanul a vrut să-l transforme pe Denis într-un adevărat profesionist.
„S-a tot uitat la partidele noastre, a început să joace cu noi nişte partide. Venea lumea şi se aduna în jurul nostru şi se uita la noi cum jucam cu el. Nu ştia o boabă de engleză, ne înţelegeam prin GO”, spune Darius.
Deşi propunerea a entuziasmat familia, în cele din urmă părinţii celor doi copii au hotărât să nu dea curs invitaţiei.
„Mi-a spus (n.r. jucătorul coreean de GO): «Denis trebuie să vină acum în Coreea, dar nu o lună-două, ci măcar doi ani». M-am blocat. A fost foarte greu să luăm o hotărâre. Probabil o să mă urmărească treaba asta”, completează Rodica Dobraniş.
Vă mai recomandăm:
De aproape 10 ani, bistriţeanul Lucian Stoian (35 de ani) învârteşte aluatul de pizza mai ceva decât un italian veritabil. Performanţa la care a ajuns, obţinând în 2012 locul al cincilea la Campionatul Mondial de Acrobaţii cu Aluatul de Pizza, de la Paris, a atins-o după ce a exersat ani întregi cu milieurile mamei sale.
Un adolescent de doar 17 ani se încăpăţânează să ne demonstreze că performanţă se poate face oriunde în tară, chiar şi la un liceu din mediul rural unde rata de promovabilitate la BAC nici nu ajunge la 5%. Mai mult, adolescentul care a obţinut locul al II-lea la olimpiada naţională de mecanică se gospodăreşte singur, tatăl său fiind oier, iar mama în Italia la muncă.
Petra Zăgrean are doar 23 de ani, iar din 2007 şi-a început aventura pe două roţi. Şi nu oriunde, ci tocmai în pădure. Bistriţeanca se numără printre cei în jur de 150 de rideri de downhill din ţară, fiind cea mai bună dintre fete, atestând acest lucru şi prin titlul de campioană naţională cucerit în 2012.