Poveste impresionantă din Ardeal: cum au ajuns copiii de la oraş să facă naveta la o şcoală de la ţară, pentru performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală din satul bistriţean Nimigea de Jos (comuna Nimigea) se numără printre puţinele din judeţ care au primit dreptul de a organiza o clasă de excelenţă, drept câştigat cu zeci de premii la concursurile judeţene şi naţionale. Acum chiar şi copiii de la oraş vor să studieze aici.

De ani buni, inspectoratele şcolare din întreaga ţară încearcă să vină în sprijinul copiilor, ajutându-i să nu se plafoneze şi să ducă materiile şcolare la un alt nivel, cu ajutorul „claselor de excelenţă“. În aceste clase de excelenţă nu doar se aprofundează materia, ci elevii dezvoltă competenţe de comunicare la nivel lingvistic, textual, discursiv şi chiar cultural. De asemenea, sunt învăţaţi cum să se pregătească pentru concursurile naţionale şi chiar internaţionale.

Clasele de excelenţă, care practic sunt cercuri conduse de profesori pentru care performanţa deja este o obişnuinţă, au fost organizate în principal în colegiile prestigioase. În Bistriţa-Năsăud, această „graniţă“ a fost trecută.

Într-o şcoală modestă din satul Nimigea de Jos, de două ori pe săptămână, o clasă se umple cu cele mai sclipitoare minţi din acea zonă. Aceasta este printre puţinele şcoli din mediul rural care au convins Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud că merită privilegiul de a organiza o clasă de excelenţă pentru Limba şi Literatura Română.

NAVETA DE LA ORAŞ LA ŢARĂ

Cum a reuşit o şcoală dintr-un sat situat la aproape 40 de kilometri de municipiul Bistriţa să obţină acest drept? Rezultatele excepţionale obţinute de elevii care învaţă aici au convins. Pentru a preda la aceste clase, cadrele didactice trebuie să aibă rezultate deosebite la concursurile judeţene şi naţionale, iar elevii fie dau un test, fie sunt acceptaţi pe baza rezultatelor obţinute la aceste concursuri. 

Şcoala generală din Nimigea de Jos a obţinut prima dată dreptul de a organiza o clasă de excelenţă pentru limba şi literatura română în urmă cu trei ani. În spatele acestui proiect se află profesoara de limba şi literatura română Carmen Monica Szekely.

Această clasă de excelenţă a reuşit să atragă elevi din întreaga zonă, chiar şi tineri care învaţă la licee de prestigiu din oraş. Astfel, în fiecare an se găsesc măcar doi-trei copii care fac naveta din oraşele Năsăud sau Beclean, situate la 15 kilometri de Nimigea de Jos, doar pentru a lua parte la orele profesoarei Carmen Monica Szekely.

„MUNCIM PESTE TOT“

„Cred că suntem singurii din mediul rural din judeţ care avem clasă de excelenţă la limba şi literatura română. Suntem deja în al treilea an de funcţionare. Această clasă de excelenţă vine după mai mulţi ani în care rezultatele foarte bune au apărut în mod constant. Au venit aici pentru a participa la cursuri din comuna Salva – 10 kilometri, Beclean –15 kilometri şi Năsăud –15 kilometri“, explică directorul şcolii, Szasz Teodor. 

Anul precedent, elevii cu care lucrează profesoara Carmen Monica Szekely au obţinut 16 premii la olimpiadele şi concursurile judeţene şi două la cele naţionale. În ultimii şase ani, numărul de premii obţinute la olimpiadele şi concursurile judeţene trece de 65, iar cel al premiilor obţinute la competiţiile naţionale ajunge la 7.

Anul acesta, singurul elev din Bistriţa-Năsăud care a obţinut 10 pe linie la examenul de Evaluare Naţională a învăţat la Şcoala Generală din Nimigea de Jos. Este vorba despre Adrian Marţian Horaţiu, care a luat parte la clasele de excelenţă organizate la Nimigea încă din primul an de funcţionare. 

image

Anul acesta, profesoara se ocupă de două grupe de excelenţă, a câte zece elevi. Din cei 20 de copii, trei sunt înscrişi la alte şcoli, doi dintre ei venind tocmai de la Năsăud.

„Elevii cu care lucrez sunt nişte copii foarte motivaţi. Sunt copii normali, care însă ajung la aceste perfomanţe prin muncă. De obicei, aceşti copii ajung la mine, nu eu la ei. Pot să spun că suntem o echipă. Copiii sunt foarte legaţi de mine şi eu de ei“, povesteşte Carmen Monica Szekely. 

Ea mai mărturiseşte că, înainte de competiţii importante, se întâlneşte cu elevii mai des pentru a se pregăti: „Muncim peste tot, la şcoală, la mine acasă şi chiar în grădină“.

Profesoara mai spune că aceste cursuri sunt puţin atipice, luând forma unor ateliere. Elevii se motivează unii pe alţii, se ajută, fiind practic un grup, deşi fac parte din clase diferite şi lucrează pe diferite părţi de materie. 

„AM VRUT SĂ-L ADUC DIN CLASA I LA NIMIGEA“

Carmen Soare şi-a dat băiatul la o şcoală din Năsăud, însă elevul participă începând din acest an la clasa de excelenţă de la Nimigea de Jos. El ia parte, de asemenea, şi la clasele de excelenţă de la matematică şi informatică, organizate la o şcoală din Năsăud. Băiatul, care acum a intrat în clasa a V-a, colaborează cu profesoara Carmen Monica Szekely de doi ani, iar decizia de a lua parte la clasele de excelenţă a fost firească, deşi include o navetă ce ar părea obositoare pentru un copil de 11-12 ani. 

„Profesoara reuşeşte să îi motiveze, să îi încurajeze. Deşi pare ciudat, copiii merg cu plăcere la aceste ore. Pot spune că în acest caz, omul sfinţeşte locul. Cei de la Nimigea sunt norocoşi că o au“, spune Carmen Soare.

Întrebată dacă se poate face performanţă şi la sat sau şcoala din Nimigea de Jos este doar o excepţie, mama răspunde că este irelevant mediul în care învaţă elevii, atât timp cât există profesori dedicaţi, dispuşi să-i sprijine pe copii în dezvoltarea lor intelectuală.

 „Depinde de copii, cât sunt de motivaţi, de dăruirea profesorilor şi de implicarea părinţilor. Toate acestea pot duce la rezultate extraordinare. Să ştiţi că am stat pe gânduri când mi-am dat copilul la şcoală la Năsăud, am vrut să îl aduc din clasa I la Nimigea, tocmai datorită acestor rezultate“, completează Carmen Soare. 

Vă mai recomandăm:

Cum combate un colegiu tehnic din Bistriţa şomajul în rândul tinerilor. Absolvenţii de la profesională, angajaţi pe loc de marile companii

Lecţie de responsabilitate: şase fraţi orfani dintr-o comună bistriţeană se cresc unii pe alţii şi refuză să abandoneze şcoala

Profesorul care a reuşit miracolul de a ţine elevii la şcoală într-un liceu slab. „De obicei, astfel de clase se desfiinţează după un an“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite