Pericolele ascunse de pe munte. De ce nu trebuie să depozitezi mâncarea în cort şi ce nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii ne recomandă să luăm în serios drumeţiile montane şi să ne pregătim corespunzător FOTO: Adevărul/Arhivă
Salvamontiştii ne recomandă să luăm în serios drumeţiile montane şi să ne pregătim corespunzător FOTO: Adevărul/Arhivă

O drumeţie pe munte se poate transforma dintr-o relaxare într-o adevărată tragedie, dacă nu avem grijă. Potrivit salvamontiştilor, printre pericolele care ar putea să ne trimită la spital în cazul unei drumeţii pe munte se numără vremea, animalele sălbatice, dar şi reptilele.

Lunile calde de vară parcă ne trimit în mijlocul naturii. Nu puţini sunt cei care aleg să îşi petreacă timpul liber într-o drumeţie pe munte. Acestea nu sunt însă ferite de pericole, după cum atrag atenţia şi salvamontiştii. Alături de salvamontistul Florin Rus, din cadrul Salvamont Bistriţa, am alcătuit o listă cu „pericole” care ne pândesc pe munte şi care ne pot trimite cu uşurinţă la spital sau pot fi chiar mortale:

- Vremea capricioasă: ploile torenţiale, care-şi fac apariţia în special în lunile iunie şi iulie nu trebuie ignorate, motiv pentru care înainte de a planifica o drumeţie pe munte trebuie să vă interesaţi despre previziunile meteo din perioada respectivă. De asemenea, pentru orice eventualitate, trebuie să aveţi asupra voastră pelerine de ploaie şi haine impermeabile. Acestea vă pot feri de o hipotermie. 

- Stâncile abrupte: dacă vreţi să mergeţi în drumeţie pe munte trebuie să analizaţi destul de serios traseul urmat şi să îl luaţi în calcul doar dacă credeţi că îl puteţi parcurge. Uneori stâncile abrupte pot să le fie fatale celor care nu au experienţă. Bocancii pentru munte vă ajută să parcurgeţi traseul mai uşor şi mai în siguranţă. 

- Şerpii: veninul reptilelor vă poate trimite de asemenea la spital dacă nu sunteţi atenţi. Adesea, şerpii nu sunt observaţi prin iarbă, iar dacă sunt deranjaţi atacă. Vă puteţi proteja de şerpi foarte uşor, folosindu-vă de o preche de pantaloni pentru munte. Aceştia trebuie să fie însoţiţi obligatoriu de bocanci pentru munte. 

- Animalele sălbatice: coşmarul oricărui iubitor al muntelui este, cu siguranţă, o întâlnire cu ursul. Cea mai periculoasă este ursoaica cu pui, care adesea atacă. Sfatul salvamontiştilor este să nu vă apropiaţi atunci când observaţi un urs. Nici cunoscuta căţărare în copac ar putea să nu vă salveze de animalul sălbatic. 

„Trebuie să mergem pe munte echipaţi corespunzător, cu pantaloni lungi, bocanci şi haine de ploaie. De asemenea, trebuie să ne informăm despre traseul ce urmează a fi parcurs, cât este de dificil şi unde ne putem adăposti în caz de vreme rea. Pentru a nu atrage animalele sălbatice, dacă campăm pe munte, ar trebui să ţinem mâncarea departe de corturi, într-un copac, pentru că acestea sunt atrase de miros”, explică salvamontistul Florin Rus.  

Vă mai recomandăm:

FOTO Călătorie spre ţinutul lui Dumnezeu. Cum să cucereşti la pas Vârful Bistriciorul, perla din Călimani

O şcoală care te învaţă să cutreieri şi să asculţi muntele, la Tăşuleasa Social

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite