Nostalgii culinare din comunism. Cum erau păcăliţi „carnivorii“ cu salam cu soia, iar copiii salivau după suc Ci-Co

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi rafturile supermarketurilor sunt pline cu zeci de tipuri de preparate şi dulciuri, cei care au prins perioada comunistă spun că unele gustări şi alimente nu se compară cu ce găsim acum pe piaţă. Printre preparatele pe care le cumpăram cu cartela, care încă ne îndeamnă la nostalgii, se numără: marmelada, pâinea neagră, ciocolata de casă sau Eugenia.

Într-o societate care, în doar 25 de ani de democraţie, s-a transformat într-una de consum, cei care au crescut şi şi-au petrecut tinereţea în comunism încă mai regretă unele preparate, pe care nu le mai găsim pe piaţă acum.

„Mâncam mai bine decât acum, parcă unele preparate erau mai bine făcute decât acum. De exemplu, cornurile şi iaurtul, gustul lor de atunci nu cred că l-am mai gustat şi după Revoluţie”, spune Felicia, care în anii `90 deja avea aproape 25 de ani.

Printre preparatele care încă mai dau naştere la nostalgii se numără şi Marmelada, care, potrivit celor care au avut ocazia să o guste, nu se compara cu gemurile pe care le găsim acum în comerţ. Aceasta se găsea în lădiţe din lemn şi se era atât de solidă încât aveai nevoie de un cuţin pentru a o tăia.
 
Marmelada din perioada comunistă se potrivea ca o mănuşă cu pâinea graham sau pâinea neagră. Chiar dacă pare greu de crezut, pâinea neagră era mai uşor de găsit decât cea albă. Nici mai pretenţioasele specialităţi de pâine cu seminţe nu ar putea rivaliza cu pâinea neagră de dinainte de `90, afirmă fără să ezite cei care au prins perioada comunistă.

„Carnivorii”, păcăliţi cu salam cu soia

Deşi mulţi sunt nostalgici când se gândesc la Marmeladă, pâinea neagră, bombonelele Cip sau ciocolata cu alune, nu pot ignora faptul că se făcea o economie teribilă în special când venea vorba despre carne.

Astfel, amatorii de preparate cu carne erau nevoiţi să se mulţumească cu salamul şi parizerul cu soia şi verdeţuri. De asemenea, din pungile cu carne de pui era scos pieptul şi pulpele, rămânând tacâmurile.

„Găseai şi tocană de legume la borcan şi peşti în conservă. Erau în exces, eram hrănit de ei. Era şi sifon, pe care nu prea l-am mai văzut acum. Să bei un Pepsi pe atunci era o minune, era ca şi cum îl prindeai pe Dumnezeu de un picior”, îşi aminteşte preotul Vasile Rus.


Fructele considerate exotice, precum portocalele sau bananele, nu erau de găsit decât la sărbători. Odată consumate portocalele, cojile erau păstrate şi puse pe dulapuri, pentru a păstra în încăperi mirosul fructelor. Copiii trebuiau să se mulţumească cu sucul Ci-co, Oranjada, pufuleţii, ciocolata de casă sau ciocolata Scufiţa Roşie.

Nici fumătorii nu aveau viaţă mai bună, ţigările cele mai comune fiind Carpaţi fără filtru, brand care a mai rezistat ani buni după Revoluţie, în special în zonele rurale.

Brandurile din perioada comunistă care au rezistat timpului

Unele dintre gustările şi dulciurile pe care le găseam în perioada comunistă au trecut testul timpului, astfel că le putem cumpăra chiar şi la 25 de ani de la Revoluţie.

Printre gustările şi dulciurile care au reuşit să treacă testul timpului se numără Eugenia, ciocolata ROM, mentosanele, pufuleţii sau ciocolata de casă. Multe dintre ele au încercat să păstreze gustul de atunci, venind însă şi cu sortimente noi.

Vă mai recomandăm:

FOTO Cofetăriile, restaurantele, circul ambulant şi cinematograful, printre atracţii în Bistriţa comunistă

Fără strategii de marketing şi cu multe slujbe sociale, aşa îşi duceau zilele fabricile bistriţene în perioada comunistă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite