FOTO Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa ne arată cum se exploata sarea din preistorie până astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, pe drumul care leagă complexul balnear Băile Figa de oraşul Beclean se află unul dintre cele mai relevante situri arheologice din Europa, când vine vorba de exploatarea sării. Pentru prima dată, mâine, muzeul care administrează situl le va da ocazia curioşilor să îi afle toate secretele, în cadrul porţilor deschise.


Prima descoperire în locaţia cu pricina a fost făcută în anul 1977 de către geologul bistriţean Ioan Chintăuan, care a găsit o „troacă” de lemn. Abia în 2005 obiectul a fost scos din perimetrul unde a fost descoperit, an în care zona a şi fost examinată de arheologii Valerii Kavruk de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi Anthony Harding de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Toaca găsită încă din 1977 a fost examinată într-un laborator din Gröningen, stabilindu-se „vârsta” acesteia: aproximativ 3000 de ani. Un an mai târziu, în 2006 mai sunt găsite încă cel puţin trei piese similare, dar şi urmele unor construcţii, amenajări şi instalaţii din lemn. S-au alăturat câteva obiecte precum: ciocane de minerit, un fragment de topor, toate lucrate în piatră.

În situl de lângă Beclean au ajuns mai mulţi specialişti ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, precum şi cercetători din cadrul Universităţii Bucureşti sau ai Universităţii Cornell din SUA.

Potrivit Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, care administrează zona, situl arheologic de la Băile Figa este unul dintre cele mai importante din întreaga Europa în ceea ce priveşte cercetarea exploatării preistorice a sării. Acesta reprezintă un ansamblu de vestigii ale exploatării sării începând din perioada preistorică până în prezent.

image

Unelte folosite pentru extragerea şi prelucrarea sării (FOTO: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni)

40 de mostre de lemn au fost atent studiate în laboratoare prestigioase din Heidelberg, Gröningen şi chiar Oxford. 80 de trunchiuri de copaci analizate în la Universitatea Cornell din SUA au scos în evidenţă următoarele perioade: finalul bronzului, epoca bronzului mijlociu, prima epocă a fierului, perioada română târzie şi postromână şi secolul al XIX-lea.

Situl de la Figa îşi deschide mâine porţile pentru curioşi

Deşi astfel de zone, unde conservarea este extrem de importantă, nu prea dau posibilitatea curioşilor să le vadă şi să le descopere misterele chiar la faţa locului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în parteneriat cu Universitatea Exeter din Marea Britanie, organizează mâine ziua porţilor deschise.


Cei pasionaţi de arheologie sunt aşteptaţi mâine, începând cu ora 10:00 pe şantierul arheologic Beclean-Băile Figa.

Vă mai recomandăm:

FOTO Relaţiile economice intense ale Transilvaniei cu Polonia, susţinute de tezaurul de la Şopteriu

Ţinutul Năsăudului, populat de goana după aurul adus de râul Someş


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite