FOTO Portretul unui om de afaceri, la doi paşi de altar, în biserica din comuna în care s-a născut scriitorul George Coşbuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Coşbuc este cunoscută pentru poetul care i-a şi împrumutat numele, pentru podul acoperit numit şi „Podul Dragostei”, dar şi pentru o biserică, unde, la loc de cinste, la doi paşi de altar regăsim un om de afaceri din zonă. Când preotul din localitate a încercat să înlăture din biserică tabloul cu omul de afaceri, acesta l-a denunţat la poliţie pentru furt.

La mai bine de 45 de minute de mers cu maşina din Bistriţa găsim comuna în care s-a născut George Coşbuc, care între timp i-a şi împrumutat numele. În fosta comună „Horhou” regăsim casa memorială a poetului, dar şi fosta moară a familiei Coşbuc şi un pod acoperit, unul dintre puţinele din ţară care încă mai rezistă în picioare.

Recunoscutul poet, care a trăit mare parte din viaţă în mizerie, este pictat la intrarea în biserica din comună, alături de câteva versuri cu tentă religioase, scrise tot de el. Tot în biserica din comuna Coşbuc, la doar doi paşi de altar, găsim un alt tablou, din care ne priveşte galeş nu vreun sfânt ci Pavel Sângeorzan, un om de afaceri din zonă.

Cum a ajuns tabloul unui om de afaceri la doar doi metri de altar? Ei bine, în 2006, fostul preot, acum pensionat, a făcut o înţelegere cu omul de afaceri să ridice la roşu casa parohială pentru două locuri de veci în curtea bisericii. Zis şi făcut, doar că omul de afaceri a venit cu încă un târg: să finiseze casa parohială şi să primească dreptul să-şi pună în biserică un tablou cu un portret.

Preotul a acceptat târgul, însă după doar câţiva ani s-a pensionat şi s-a reîntors în Monariu, localitatea de domiciliu.

image

Casa parohială ridicată de Pavel Sângeorzan, care i-a dat dreptul să-şi pună tabloul în biserică (Foto Bianca Sara)

Îngrijorat de numărul mare de cazuri în care diverse personaje apăreau în biserică printre sfinţi, în 2012, Sfântul Sinod dă o hotărâre prin care interzice pictarea în lăcaşurile de cult a tuturor celor care nu sunt sfinţi.

Noul preot Iuliu Morariu care a preluat parohia în 2012, anul în care Sfântul Sinod hotăra ca cei care nu sunt sfinţi şi totuşi au contribuit la ridicarea bisericilor sau a caselor parohiale să nu mai fie pictaţi în lăcaşurile de cult, ci doar să se menţioneze în pisanie şi să se pomenească la ctitori.

„E o problemă dificilă pentru ambele părţi. Este neplăcut şi pentru mine ca preot să îi cer omului să-şi ia tabloul din biserică, dar şi pentru el, să fie retras aşa dintr-o dată. Dacă eşti un om de bun simţ ar trebui să accepţi situaţia”, ne explică preotul Iuliu Morariu, care nu a reuşit să rezolve problema tabloului nici acum la aproape doi ani de la hotărârea Sfântului Sinod.

Mai mult, anul trecut, în timpul hramului, când a primit ordin de la mitropolit să mute tabloul din biserică în casa parohială, tânărul preot s-a trezit denunţat de omul de afaceri, care-l acuza de furt.


Portretul care a împărţit locuitorii din comuna Coşbuc în două tabere (Foto: Bianca Sara )

image

„Eu am fost dat în judecată şi supus unei anchete pentru că aş fi furat tabloul din biserică. Imediat după hram, în 2013, am fost dat în judecată. De hram am luat tabloul din biserică, la ordinul mitropolitului şi a venit cu tărăboi la casa parohială, că cine a luat tabloul, cine l-a furat”, precizează părintele Iuliu.

Preotul a primit însă neînceperea urmăririi penale, întrucât tabloul nu a fost furat, ci doar mutat din biserică în casa parohială.

Atunci a intervenit în problemă inclusiv ÎPS Andrei Andreicuţ, căruia omul de afaceri Pavel Sângeorzan i-a promis că va scoate tabloul din lăcaşul de cult. Acesta însă nu s-a ţinut de cuvânt, astfel că, tabloul poate fi văzut în biserică şi astăzi.

„Întrucât în biserica Parohiei Ortodoxe din Coşbuc sunt aşezate două tablouri, dintre care unul vă reprezintă pe dumneavoastră, vă rugăm să nu vă supăraţi şi să acceptaţi ca acest tablou să fie expus în sala de şedinţe şi de protocol a casei parohiale din Coşbuc, pe care, de altfel, aţi ctitorit-o”, preciza ÎPS Andrei Andreicuţ într-o scrisoare trimisă omului de afaceri.

Cum se va rezolva totuşi această problemă?

„Eu l-am întrebat pe mitropolit (n.r. ÎPS Andrei Andreicuţ) cum să procedăm şi mi s-a spus „ Să ne rugăm ca Dumnezeu să dea o cale. Problema e în curs de rezolvare”, ne răspunde preotul Iuliu Morariu.

Vă mai recomandăm:

FOTO Campania electorală a lăsat „semne” pe unul dintre puţinele poduri acoperite din România

Comuna Coşbuc găzduieşte unul dintre puţinele poduri acoperite care mai există în România. În urma campaniei electorale, frumuseţea podului din Coşbuc a fost umbrită de afişe cu diverşi candidaţi, care au fost puse chiar la intrare.

Singura vizită a Elenei Ceauşescu la casa memorială a lui George Coşbuc s-a lăsat cu lacrimi: a emoţionat-o moartea fiului poetului, Alexandru

Casa memorială a lui George Coşbuc a fost vizitată de multe personalităţi de-a lungul timpului, martor stând Constantin Catalano, care s-a îngrijit de clădire aproape 50 de ani. Printre cei care au trecut prin actuala localitate Coşbuc se numără Regele Mihai, ambasadorii diferitelor ţări, actori români şi chiar Elena Ceauşescu.

Obrăznicii de poet: George Coşbuc, la un pas de exmatriculare, după ce a lovit un profesor şi s-a prezentat mahmur la ore

Deşi a devenit unul dintre cei mai importanţi poeţi ai României, George Coşbuc nu era străin de năzdrăvăniile specifice copilăriei. Un jurnalist al ziarului clujean România Nouă, semnala în anul 1934 faptul că George Coşbuc a fost la un pas de exmatriculare după ce şi-a lovit un profesor şi s-a prezentat mahmur la ore





 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite