FOTO Muzeele bistriţene proaspăt renovate încă îşi aşteaptă ghizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa memorială „Liviu Rebreanu” FOTO: didactic.ro
Casa memorială „Liviu Rebreanu” FOTO: didactic.ro

Mare parte din muzeele din zonele rurale ale judeţului Bistriţa-Năsăud au fost renovate, singurele care mai aşteaptă ajustări fiind „Casa Săsească” din Livezile şi casa memorială a lui  Liviu Rebreanu. Marea problemă a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud care le administrează este însă lipsa ghizilor care să le vorbească vizitatorilor despre minunăţiile întâlnite în muzee.


Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, muzeul literar şi memorial „Teodor Tanco” din Monor şi casa memorială „George Coşbuc” din Coşbuc au fost renovate anul precedent, în lucru aflându-se momentan „Casa Săsească” din Livezile, care se află într-un proces de reabilitare şi completare cu mobilier tradiţional săsesc, precum şi casa memorială „Liviu Rebreanu”, unde lucrările au început încă de anul precedent, însă au fost stopate din lipsa fondurilor.

Singura închisă în acest moment este „Casa Săsească” din Livezile, care urmează să fie redeschisă pentru public într-o lună, susţine directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş. Poate fi vizitată însă şura din apropierea casei, asta dacă vizitatorii au răbdare până vine un ghid din Bistriţa care să le facă cunoscută inventivitatea săsească prezentă în fiecare colţişor.

Anul acesta va fi închisă şi casa memorială „Liviu Rebreanu” tot pentru renovare, putând fi însă momentan vizitată. Şi moara familiei Coşbuc, ridicată în 1870 de către bunicul sau străbunicul lui George Coşbuc, închisă acum ceva vreme din cauza luptei în instanţă a urmaşilor pe drepturile de proprietate este deschisă, terenul fiind achiziţionat de către Complexul Muzeal.

Drumul de acces dificil, care se face pe o cărare lată de un metru ce străbate curţile a doi cetăţeni face ca moara familiei Coşbuc să nu fie promovată cum ar trebui.

Dacă instituţia a făcut cum a putut şi a reuşit să găsească fonduri pentru renovarea muzeelor şi caselor memoriale din mediul rural, alta este problema care împiedică vizitatorii să se hrănească cu poveştile uimitoare ale celor care au trăit acolo.

Asta pentru că angajările la aceste muzee se fac prin Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, care are posturile blocate. Astfel, la casa memorială ”George Coşbuc” trebuie să meargă un ghid din oraşul Năsăud când sunt vizitatori, iar la Maieru se poate vizita şi cam atât, fondatorul şi ghidul muzeului fiind destul de bolnav. Cu alte cuvinte, se pot vizita, dar pentru ghid trebuie programare sau nenumărate telefoane şi ceva răbdare.


Alexandru Gavrilaş susţine că această problemă ar urma să fie rezolvată odată cu noua organigramă a Complexului Muzeal, care presupune o rearanjare a posturilor, care  ar oferi posibilitatea instituţiei să angajeze ghizi acolo unde nu sunt.

Conform directorului Complexului Muzeal cele mai vizitate muzee din mediul rural sunt casele memoriale ale lui George Coşbuc şi respectiv Liviu Rebreanu, pragul fiindu-le călcat, potrivit ultimelor sondaje, de aproximativ 1400 de persoane într-o săptămână, fiind urmate de muzeele de la Maieru (aproximativ 350 de vizitatori) şi Rodna (350 de vizitatori).


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite