FOTO Deşeurile colectate selectiv de bistriţeni, puse la grămadă de angajaţii firmei de salubritate
0În urmă cu o săptămână în Bistriţa-Năsăud s-a pus în funcţiune un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, care utilizează containere semi-îngropate, în premieră în ţară. Dacă bistriţenii s-au conformat şi încearcă să respecte regulile, angajaţii firmei de salubritate pun gunoiul tot la grămadă.
Din data de 15 septembrie proiectul de management integrat al deşeurilor este funcţional. Noutatea acestui proiect este reprezentată de cele 2200 de containere semi-îngropate utilizate în premieră în România. Acestea au câte trei metri cubi fiecare.
Containerele permit o mai bună colectare selectivă a deşeurilor. Fiecare container are un sac unde ajung deşeurile. Sacul care este prins de capac este ridicat de autospeciale cu o macara şi golit în remorca autospecialelor.
Teoretic, pentru a nu se amesteca deşeurile colectate selectiv de către bistriţeni, la fiecare golire trebuie operate doar containerele de un anumit tip, cu un singur fel de deşeuri.
Astfel, dacă bistriţenii s-au conformat regulilor şi au colectat selectiv deşeurile, folosind containerele speciale pentru gunoi mixt, carton, sticlă şi plastic, angajaţii societăţii comerciale care se ocupă de colectare, Vitalia, nu par să mai respecte nicio regulă.
Fotografiile postate de către un bistriţean pe pagina sa de Facebook, arată cum anagajaţii golesc containerele cu diferite tipuri de deşeuri în aceeaşi remorcă, amestecând practic ce s-a colectat selectiv.„Incidentul” a fost surprins în zona gării, mai exact lângă blocul turn.
Valoarea totală a proiectului, care a fost iniţiat în urmă cu peste 10 ani şi finalizat abia acum, se ridică la 156 de milioane de lei. Noul sistem aduce şi o scădere a preţului plătit de bistriţeni pentru gunoi. Astfel, în zona urbană dacă până acum se plătea 9,8 lei persoană lunar, din 15 septembrie se plăteşte 3,5 lei. În zona rurală fiecare persoană plăteşte lunar 1,8 lei pentru ridicarea gunoiului.
Vă mai recomandăm:
Săracii Bistriţei care trăiesc din gunoaie rămân fără „job” în toamnă