FOTO Coridă românească păstrată cu sfinţenie de sute de ani la Figa, de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest obicei mai este păstrat în foarte puţine localităţi din Bistriţa-Năsăud FOTO: Bianca Sara
Acest obicei mai este păstrat în foarte puţine localităţi din Bistriţa-Năsăud FOTO: Bianca Sara

Un obicei vechi de sute de ani a adunat duminică toată suflarea din satul Figa, de lângă Beclean, la biserica din localitate. Vedeta a fost un taur împodobit cu flori care, odată atins, prevesteşte... căsătoria.

Pregătirile au început imediat după ce preotul a terminat slujba. Taurul, care anul acesta a luat locul boului, a fost spălat, iar mai apoi împodobit cu flori. Mai mulţi tineri s-au îmbrăcat în straie populare, şi-au împodobit caii şi au pornit în galop pe uliţele micului sat de lângă Beclean pentru a vesti apropierea taurului împodobit.

Aceştia au fost însoţiţi şi de o caleaşcă cu muzicanţi şi fete tinere îmbrăcate în straie populare, dar şi de doi tineri deghizaţi cu frunze şi crengi numiţi „cenuşorcii”, care şi mânau animalul.

Sărbătoarea are loc an de an în satul Figa în ziua de Rusalii şi poartă numele „înstruţatul boului”. Sătenii spun că fetele care ating coroana din flori a boului, care anul acesta a luat forma unei inimioare, vor avea mari şanse să se mărite anul acesta.

Femeile mai bătrâne care au luat parte duminică la sărbătoare confirmă această poveste susţinând că s-au căsătorit tocmai în anul în care au atins coroana boului.

Sute de săteni au luat parte la acest obicei ce este păstrat, potrivit bătrânilor, de sute de ani. Tinerii care însoţesc taurul şi-au „anunţat” venirea cântând: „Frunză verde măghiran/Iar a mai trecut un an/Oameni buni, bine aţi venit/ Boul l-am împodobit”.

Pentru ca anul agricol să fie unul bogat, cenuşorcii care mânează boul sunt udaţi cu găleţi cu apă de către cei de pe margine, pentru ca recoltele să fie îndestulătoare. Se crede că acolo unde se împodobeşte boul, satul este ferit de rele şi vreme rea, asta pentru că boul este considerat sfânt pentru că a suflat şi l-a încălzit pe Iisus în iesle.

Acest obicei mai este păstrat doar în câteva localităţi din Bistriţa-Năsăud, printre care şi Căianu Mic sau Tăure, unde sărbătoarea va fi organizată luni. Sărbătoarea mai este numită „împănatul boului” sau „mosceii”.

Dacă la Figa fetele de măritat se înghesuie să atingă boul pentru a se căsători, în Căianu Mic oamenii aşteaptă boul la poartă pentru a-l atinge şi aruncă apă pentru a avea o recoltă bogată la toamnă.


În cadrul aceleiaşi sărbători, în satul Tăure maşinile sunt oprite de „ghiduşii” care le cer şoferilor o taxă pentru a-i lăsa să treacă.



Vă mai recomandăm:

Spectacol al tradiţiilor născut la şcoala unde au învăţat Liviu Rebreanu şi George Coşbuc păstrat de aproape 140 de ani

Oraşul Năsăud s-a transformat într-un adevărat spectacol al tradiţiilor. Acesta a fost pus în scenă chiar de către elevi, care s-au reunit, cu mic cu mare, într-o paradă a portului popular cu piese vechi şi de un secol. Maialul elevilor năsăudeni este pastrat cu sfinţenie de aproape 140 de ani, fiind una dintre cele mai vechi sărbători din judeţ.

Silvia Floarea Tóth, românca ce duce costumul naţional tocmai la New York

Are 32 de ani, se numeşte Silvia Floarea Tóth şi îşi arată cu mândrie zestrea oriunde are ocazia. De Ziua Iei, bistriţeanca va duce într-o expoziţie costumul popular tocmai la New York. De asemenea, costumul popular din Mocod va fi admirat şi de italieni, pregătindu-se şi o expoziţie la Roma.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite