Cum a reuşit un licean din Bistriţa să-şi facă o afacere care, în doar trei luni, i-a adus profit, angajaţi şi mulţi clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bistriţean de doar 18 ani a reuşit să facă angajări, la vârsta la care majoritatea tinerilor se angajează. Cu ajutorul părinţilor, liceanul a pus pe picioare o afacere care în doar trei luni nu doar că şi-a amortizat investiţia, ci a generat şi profit.

La vârsta la care majoritatea liceenilor caută job-uri de o vară şi se gândesc la petreceri şi distracţie, un tânăr de doar 18 ani din Bistriţa a pus pe picioare propria afacere.

Alex Echert are 18 ani, trece anul acesta în clasa a XII-a, şi deja se poate numi „om de afaceri”. Totul a început un luna martie a acestui an, când o pagină de Facebook cu mojito i-a făcut cu ochiul. Şi-a adus aminte atunci că în urmă cu ani buni, într-un excursie petrecută cu părinţii în Ungaria a gustat răcoritoarele băuturi şi i-au plăcut atât de mult, încât nu s-a mişcat de lângă stand până nu a dat gata 5-6 pahare. Atunci s-a aprins beculeţul: cum ar fi ca el să aducă acest concept în Bistriţa? 

„Am vorbit cu ai mei, (n.r. părinţii) ne-am făcut toţi un calcul, iar după ce am ajuns la concluzia că ar putea fi profitabil, i-am contactat pe cei care au franciza”, îşi aminteşte Alex.

Deşi încă nu împlinise 18 ani, acesta s-a bătut încă de la început de birocraţia românească. Dacă să pună ideea pe hârtie şi să achiziţioneze cele necesare a durat doar două săptămâni, obţinerea autorizaţiilor necesare s-a întins din martie şi până la începutul lunii iunie. 

2000 de euro, investiţia iniţială

Investiţia iniţială a fost de puţin peste 2000 de euro, banii provenind de la părinţii săi. De această sumă au fost achiziţionate trei standuri dotate cu tancuri pentru apă, scurgere proprie, precum şi un loc special pentru gheaţă şi chiar spaţiu de depozitare. 

În cele trei luni de funcţionare, din iunie până la începutul lui septembrie, Alex nu doar că a reuşit să amortizeze investiţia, ci a reuşit şi să facă profit, pe care vrea să îl folosească pentru o nouă afacere. 

„Investiţia s-a amortizat. Sunt foarte mulţumit. Nu vă imaginaţi că avem un profit imens şi că îmi iau o maşină după un sezon”, explică Alex. 

Cele trei standuri au fost amplasate unul în centrul oraşului, altul lângă parcul municipal, iar al treilea în partea de jos a Bistriţei, într-o zonă foarte aglomerată. Standurile sunt complet autonome, neavând nevoie de curent, apă sau scurgere, doar de spaţiul unde sunt amplasate. Acest lucru permite mutarea acestor standuri oriunde în oraş sau judeţ.

La aceste standuri se găsesc 7 tipuri diferite de cocktail-uri non-alcoolice, acestea fiind pregătite pe loc. Printre siropurile folosite pentru aceste băuturi răcoritoare se numără cele de rodie, cocos, lime, căpşuni, fructul pasiunii. Acestea se combină cu diverse sucuri, cu apă minerală sau cu energizat, la care se adaugă lămâie, lime, mentă şi gheaţă. 

Standurile, aprovizionate cu skateboardul

Băuturile sunt preparate chiar de către colegii lui Alex. La  nici 18 ani, Alex şi-a angajat colegii. La cele trei standuri lucrează 6 tineri, câte 5 ore pe zi, în două schimburi. 

„Când am început nu aveam nici 18 ani şi mi-am angajat 6 colegi. La vârsta la care toţi se angajează, eu am reuşit să devin cel care angajează, iar chestia asta mă face să fiu mândru de mine şi de reuşita mea”, precizează tânărul.

image

Acesta îşi aminteşte că la început i-a fost foarte greu să aprovizioneze cele patru standuri, mai ales pentru că nu avea încă 18 ani şi nici permis de conducere. Tânărul se folosea de un skateboard pentru a se deplasa şi aproviziona standurile, care nu sunt tocmai aproape unul de celălalt. 

Noutatea produsului făcea ca nu de puţine ori să fie coadă la standurile cu mojito. Nu de puţine ori, angajaţii lui Alex reuşeau să prepare mai mult de 300-400 de pahare de mojito într-o singură zi. 

„La început când am deschis efectiv nu făceau faţă cu cele trei standuri. Era coadă de câte 30-40 de oameni la un stand. Tata se ducea cumpăra gheaţă, lămâi. Eu eram cu skateboard-ul şi îmi luam rucsacul, două plase, încă o geantă pe umăr şi aşa le aprovizionam. În 5 zile am reuşit să dau jos 4 kilograme atât am umblat. Am lucrat cot la cot cu colegii. La început cred că lucram mai mult decât ei”, rememorează Alex.

Spiritul antreprenorial l-a moştenit de la părinţi

Înclinaţia pentru afaceri a tânărului liceean a fost moştenită din familie. Părinţii săi au avut un depozit de mobilă şi administrează în prezent o elegantă chocolaterie, situată în centrul oraşului. Bunicii săi, de asemenea, au un magazin.

„De mic am crescut printre oameni care făceau diverse tipuri de afaceri. Părinţii mei au mai avut un depozit pentru mobilă, iar mai apoi au deschis o chocolaterie. Bunicii au şi ei un magazin, aşa că de mic am fost implicat în asta şi s-a prins ceva de mine, în toţi anii aceştia. Cred că am spiritul acesta antreprenorial şi vreau să mă axez pe viitor pe asta”, spune tânărul antreprenor. 

Mai mult, acesta vrea ca în următorii ani să dezvolte afacerea cu mojito, dar şi să pună pe picioare altele noi, despre care încă nu vrea să vorbească.  

Vă mai recomandăm:

Doi tineri din Ardeal au inventat un site de unde cumperi tot ce vrei, dar nu dai niciun ban. Cum funcţionează afacerea din care toată lumea câştigă

O bistriţeancă a muncit opt ani în Elveţia pentru a deschide o fabrică de ii în inima Transilvaniei. Afacerea a atras banii de la UE şi merge ca pe roate

Cum s-au transformat desenele unei adolescente într-o colecţie de eşarfe de lux: „Totul e industrie, sunt lucruri pe care le înveţi din mers“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite